Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fraport και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη μάχη για το αεροδρόμιο της Σόφιας

Τον περασμένο Ιούλιο ξεκίνησε ο διαγωνισμός που βρίσκεται σήμερα σε εξέλιξη, με στόχο την εκδήλωση ενδιαφέροντος στις 22 Οκτωβρίου, αν δεν υπάρξει παράταση.

Fraport και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη μάχη για το αεροδρόμιο της Σόφιας

Διεθνείς όμιλοι όπως η γερμανική Fraport, που διαχειρίζεται τα 14 μεγαλύτερα ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια, αλλά και ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αναμένεται να εκδηλώσουν, η κάθε μια για λογαριασμό της, ενδιαφέρον στις 22 Οκτωβρίου στον διαγωνισμό της βουλγαρικής κυβέρνησης για την 35ετή παραχώρηση του αεροδρομίου της Σόφιας.

Οι Γερμανοί διαχειρίζονται ήδη τα αεροδρόμια του Μπουργκάς και της Βάρνας στη Βουλγαρία και έχουν καταστήσει σαφές πως θα διεκδικήσουν και το αεροδρόμιο της Σόφιας, από το οποίο πέρυσι διακινήθηκαν 6,49 εκατομμύρια επιβάτες. Αλλά και η διοίκηση του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είχε υποστηρίξει κατά την πρόσφατη γενική συνέλευση πως θα συμμετάσχει στον διαγωνισμό για το ίδιο αεροδρόμιο.

Ο ελληνικός όμιλος μαζί με την ινδική GMR βρίσκονται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης της διαδικασίας για την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου Κρήτης. Στελέχη του ινδικού ομίλου δήλωσαν προ ημερών στον τοπικό Τύπο πως «εξετάζουν την πιθανότητα συμμετοχής» και στον διαγωνισμό για το αεροδρόμιο της Σόφιας, χωρίς να αναφερθούν στον εταίρο τους. Ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μαζί με την GMR είχαν διεκδικήσει, πάντως, τη σύμβαση παραχώρησης του αεροδρομίου «Νίκολα Τέσλα» στο Βελιγράδι, η οποία πήγε τελικά στη γαλλική Vinci Airport.

Πρόκειται για μία ακόμα απόπειρα για την παραχώρηση του αεροδρομίου της βουλγαρικής πρωτεύουσας. Την τελευταία τριετία έχουν υπάρξει άλλες δύο προσπάθειες. Η πρώτη, που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2016, ακυρώθηκε τον Απρίλιο του 2017 εν μέσω πολιτικών διαφωνιών και φόβων για μεγάλη αύξηση των χρεώσεων του αεροδρομίου.

Στη συνέχεια ανακοινώθηκε πως θα ξεκινήσει νέος διαγωνισμός, με στόχο τα έσοδα από τη σύμβαση παραχώρησης να ενισχύσουν τους βουλγαρικούς σιδηροδρόμους (BDZ Holding), αλλά ούτε αυτή η προσπάθεια προχώρησε. Τον περασμένο Ιούλιο ξεκίνησε ο διαγωνισμός που βρίσκεται σήμερα σε εξέλιξη, με στόχο την εκδήλωση ενδιαφέροντος στις 22 Οκτωβρίου, αν δεν υπάρξει παράταση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v