Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα μυστήρια της Creta Farms και οι τράπεζες

Στο α' εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης ο όμιλος, ενώ πέτυχε αύξηση πωλήσεων κατά 10,87% βελτιώνοντας μικτό περιθώριο και περιθώριο EBITDA, εμφάνισε προ φόρων κέρδη μόλις 522 χιλιάρικα. Η αύξηση του δανεισμού και η στάση των τραπεζών.

Τα μυστήρια της Creta Farms και οι τράπεζες

Εξαιρετικά δύστοκη παραμένει η Creta Farms, τόσο σε εταιρικό όσο και σε ενοποιημένο επίπεδο, στην παραγωγή κερδοφορίας.

Παρότι αποτελεί τον leader του κλάδου αλλαντικών και διατηρεί σταθερά, τα τελευταία χρόνια, τζίρο πάνω από 95 εκατ. ευρώ, ο όμιλος Creta Farms εμφανίζει, με εξαιρετική συνέπεια, ζημίες (χρήσεις 2016, 2015, 2014, 2013), με εξαίρεση τη χρήση 2017, η οποία έκλεισε με οριακή κερδοφορία (0,3 εκατ. ευρώ), αλλά ζημίες στη μητρική.

Στο α' εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης, ο όμιλος, ενώ πέτυχε αύξηση πωλήσεων κατά 10,87%  (55,15 εκατ. ευρώ), βελτιώνοντας μικτό περιθώριο (44,8%) και περιθώριο EBITDA (13,9%), εμφάνισε προ φόρων κέρδη μόλις 522 χιλιάρικα.

Για τη μεγαλύτερη, σε μερίδιο αγοράς, αλλαντοβιομηχανία της χώρας τα παραπάνω κέρδη είναι «φτωχά». Τι φταίει γι' αυτό; Έχει αποδειχθεί, όλες τις προηγούμενες χρήσεις, ότι τα υψηλά κόστη και τα χρεολύσια πίνουν το… λάδι και δεν μένουν κέρδη για τους μετόχους.

Ταυτόχρονα, όμως, ο δανεισμός αντί να μειώνεται ως απόλυτο μέγεθος, αυξάνεται. Στο τέλος του 2013 ο καθαρός δανεισμός ήταν 99,4 εκατ. ευρώ και φέτος τον Ιούνιο έφθασε στα 109,4 εκατ. ευρώ.

Το γεγονός ότι οι πιστώτριες τράπεζές της (Εθνική, Πειραιώς, Eurobank και Αlpha Βank) αναδιάρθρωσαν δύο φορές τα δάνειά της από τα τέλη του 2014 ως σήμερα (σ.σ. η τελευταία αναδιοργάνωση έγινε στις 14 Μαρτίου), δείχνει ότι εμπιστεύονται το management και τις προοπτικές της εταιρείας.

Άρα, περιμένουν το «νοικοκύρεμα» στα κόστη και στις θυγατρικές, για να δουν τη λειτουργική κερδοφορία να βελτιώνεται, ώστε να υπάρχει δυνατότητα να αποπληρωθούν οι μελλοντικές δόσεις.

Διότι η σύμβαση είναι έτσι δομημένη που οι φετινές αποπληρωμές είναι μικρές. Άρα τα δύσκολα ξεκινούν από του χρόνου, ενώ το track record της Creta στην τήρηση όρων δανειακών συμβάσεων έχει αποδειχθεί ότι δεν είναι καλό.

Άμεσα συναρτώμενο με τα παραπάνω είναι το πότε τελειώνει η εξυγίανση του ισολογισμού από τις ζημίες που άφησαν τα μεγαλεπήβολα σχέδια επέκτασης στο εξωτερικό.

Διότι ξεκίνησε το 2013 (σ.σ. πήρε προβλέψεις απομείωσης 13,4 εκατ. ευρώ στη μητρική και 14,9 εκατ. ευρώ στον όμιλο) και ακόμη συνεχίζεται καθώς στο πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης, η μητρική διέγραψε απαιτήσεις 22 εκατ. ευρώ από την Creta USA.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v