Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στον αντιπρόεδρο της... Dufry ενεχυριάστηκε η βίλα Κουτσολιούτσου!

Ο επί σειρά ετών αντιπρόεδρος του ελβετικού εισηγμένου ομίλου είναι διαχειριστής της εταιρίας Petrus, στην οποία προσημειώθηκαν ακίνητα στις Σπέτσες. Το μυστήριο του δεσμευμένου ποσοστού της Dufry που κατέχει η FFG και η οικογένεια Κουτσολιούτσου.

Στον αντιπρόεδρο της... Dufry ενεχυριάστηκε η βίλα Κουτσολιούτσου!

Κάτοχος του ενεχύρου της περιβόητης βίλας στις Σπέτσες και φερόμενος ως χρηματοδότης του δανείου 36,45 εκατ. ευρώ προς το ζεύγος Κουτσολιούτσου είναι εταιρία συμφερόντων του αντιπροέδρου της ελβετικής Dufry, Holzer Neumman Andres.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, ο Holzer Neumman Andres, κορυφαίο στέλεχος της Dufry από το 2004 και μέτοχος της εισηγμένης, ήταν επίσης υπεύθυνος διαχειριστής της Petrus AG, με έδρα τη Βασιλεία της Ελβετίας έως και τον Ιούνιο του 2018, σε χρόνο δηλαδή όπου ήδη είχε συντελεστεί η συναινετική προσημείωση του εν λόγω ακινήτου και η εκταμίευση του δανείου, την οποία αποκάλυψε η «Καθημερινή». Σημειώνεται δε ότι ουδείς γνωρίζει αν τελικώς τα 36,45 εκατ. ευρώ που φέρεται να εισέπραξε το ζεύγος Κουτσολιούτσου, κατευθύνθηκαν ως ρευστότητα στην υπό πίεση FFG.

Το δεδομένο αυτό δίνει, αφενός, νέα διάσταση στη «βολική» εξαίρεση του ακινήτου της οικογένειας Κουτσολιούτσου από τις διεκδικήσεις άλλων πιστωτών και αφετέρου, περιπλέκει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις της διοίκησης της FFG με την Dufry.

Υπενθυμίζεται ότι έως τις 22 Ιουνίου 2018 ο κ. Τζώρτζης Κουτσολιούτσος υπήρξε μη εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ελβετικής εισηγμένης, ώσπου παραιτήθηκε «προκειμένου να επικεντρωθεί στις υπόλοιπες δραστηριότητές του».

Επιπλέον, η προβληματική FFG διατηρεί, εμμέσως και αμέσως, μετοχικό ποσοστό στην Dufry, μετά την πώληση των ΚΑΕ. Στο απολογιστικό δελτίο χρήσης 2017 της Dufry, βασικοί μέτοχοι με ποσοστό 20,36% εμφανίζονται διάφορα στελέχη της Dufry, μεταξύ των οποίων και ο Holzer Neumman Andres, αλλά και ο  Δημήτρης Κουτσολιούτσος και η Folli Follie. Σε άλλο σημείο του απολογιστικού δελτίου, όπου καταγράφεται το ποσοστό το οποίο κατέχουν στην Dufry μέλη του διοικητικού της συμβουλίου, ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος εμφανίζεται να κατέχει ονομαστικά το 3,36% της ελβετικής εταιρείας.

Όπως ήδη έχει επισημάνει η στήλη Χαμαιλέων, το όποιο ποσοστό της FFG στην Dufry (το οποίο με βάση τον καταργημένο ισολογισμό του 2017 είχε αποτιμηθεί στα 152,457 εκατ. ευρώ), είναι δεσμευμένο με όρους που σχετίζονται με την κερδοφορία των ΚΑΕ, μετά τη λήξη εκμετάλλευσης των αφορολογήτων.

Μέχρι σήμερα παραμένει άγνωστο, αν το εν λόγω ποσοστό αποδεσμεύτηκε, παρά το γεγονός του ότι η διοίκηση της FFG το προσέφερε τον Μάιο ως ενέχυρο προς τις πιστώτριες τράπεζες, προκειμένου να καλύψει τα δανειακά της ανοίγματα. Ω γνωστόν οι τράπεζες καλύφθηκαν τελικώς με το ποσοστό των Αττικών Πολυκαταστημάτων.

Πέραν των παραπάνω πτυχών, υπενθυμίζεται πως η Dufry υπήρξε εξαρχής «γαλαντόμα» προς τη διοίκηση της FFG, καθώς όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr παρείχε έξτρα management fee 28 εκατ. ευρώ σε «συγκεκριμένους εκπροσώπους» της διοίκησης του ομίλου, στο πλαίσιο της συναλλαγής πώλησης των ΚΑΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v