Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Folli Follie: Φρέσκο χρήμα μόνο με εξασφαλίσεις

Γιατί μερίδα των ομολογιούχων συζητά να βάλει «φρέσκο» χρήμα, θέτοντας ως προϋπόθεση τη λήψη εμπράγματων εξασφαλίσεων. Η αξία του ομίλου, μετά το σκάνδαλο, η ανάγκη νέων κεφαλαίων ύψους 100 εκατ. ευρώ και ο κίνδυνος καταγγελίας συμβάσεων αντιπροσώπευσης.

Folli Follie: Φρέσκο χρήμα μόνο με εξασφαλίσεις

Το ενδεχόμενο να βάλει «φρέσκο» χρήμα στην Folli Follie, στο πλαίσιο ενός σχεδίου εξυγίανσης, συζητά μέρος των ομολογιούχων πιστωτών της, θέτοντας, όμως ως προϋπόθεση τη λήψη εμπράγματων εξασφαλίσεων, επί περιουσιακών στοιχείων του ομίλου, που τελούν ελεύθερα βαρών.

Οι συζητήσεις, μεταξύ των συμβούλων της FF Group (Deloitte, Norton Rose) και των ομολογιούχων, βρίσκονται σε εξέλιξη, χωρίς να είναι σαφές, λόγω της εμπιστευτικότητας, που διέπει τη συζήτηση, αν έχουν κατατεθεί από πλευράς Folli Follie λεπτομερή στοιχεία για την εναπομείνασα αξία του ομίλου, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου παραποίησης οικονομικών στοιχείων στις ασιατικές δραστηριότητές του.

Με βάση την τελευταία ενημέρωση, όπως την κατέγραψε η στήλη Χαμαιλέων, τα στοιχεία ακόμη δουλεύονται και δεν έχει δοθεί ακριβής εικόνα στους συμβούλους των ομολογιούχων για την οριστική εναπομείνασα αξία του ομίλου.

Στο πλαίσιο, όμως, της συνήθους προεργασίας, οι σύμβουλοι των ομολογιούχων έχουν απευθυνθεί σε μερίδα πελατών τους, ζητώντας να μάθουν αν ενδιαφέρονται να βάλουν νέα κεφάλαια στην Folli Follie, με προυπόθεση, πέραν του seniority, τη λήψη εμπράγματων εξασφαλίσεων επί περιουσιακών στοιχείων του ομίλου, τα οποία είναι ελεύθερα βαρών, όπως ακίνητα ή μετοχές Dufry, εφόσον ο ελβετικός όμιλος ικανοποιήσει το αίτημα της Folli Follie για άρση των υφιστάμενων δεσμεύσεων.

Με δεδομένο ότι η λήψη εξασφαλίσεων μεγιστοποιεί την πιθανότητα ανάκτησης των κεφαλαίων, που επενδύθηκαν, εκτιμάται ότι θα συγκεντρωθεί ένας μικρός αριθμός ομολογιούχων πρόθυμος να καλύψει ικανό μέρος των νέων κεφαλαίων, που θα χρειαστεί η εταιρεία.

Υπάρχει, όμως, σειρά προυποθέσεων που πρέπει, επίσης, να συντρέξουν. Αφενός να βρεθεί στρατηγικός επενδυτής, που θα καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαιακών αναγκών, συναινώντας στην εκχώρηση εξασφαλίσεων στους ομολογιούχους. Αφετέρου, η εταιρεία να είναι σε θέση να εμφανίσει, αξιόλογα περιουσιακά στοιχεία, επί των οποίων θα εγγραφούν προσημειώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το βασικό περιουσιακό στοιχείο, που είναι οι μετοχές Dufry παραμένουν δεσμευμένες, με την Folli Follie να μην έχει παράσχει ικανοποιητικές εξηγήσεις για τους λόγους της δέσμευσης, πέντε χρόνια μετά τη μεταβίβαση της ΚΑΕ στον ελβετικό όμιλο.

Χρειάζεται νέα κεφάλαια 100 εκατ. η Folli Follie

Τέλος, θα πρέπει να υπάρχει ένα πειστικό επιχειρησιακό σχέδιο για την εξυγίανση και ανάκαμψη των εναπομεινασών δραστηριοτήτων της Folli Follie. Tην περασμένη Τρίτη, η Deloitte, ενεργώντας ως σύμβουλος αναδιάρθρωσης της FF Group, παρουσίασε σε στελέχη εγχώριων τραπεζών τους βασικούς άξονες ενός σχεδίου εξυγίανσης.

Το σχέδιο εδράζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στην παραδοχή ότι η εναπομείνασα αξία, μετά το σκάνδαλο της τεράστιας παραποίησης οικονομικών στοιχείων στις ασιατικές δραστηριότητες, ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ, εφόσον ο όμιλος ενισχυθεί με «φρέσκο» χρήμα 100 εκατ. ευρώ.

Τα νέα κεφάλαια θα καλύψουν το αρνητικό κεφάλαιο κίνησης ( σ.σ μαζί με τα έξοδα αναδιάρθρωσης) καθώς προβλέπεται ότι θα απαιτηθεί μια τριετία για να φθάσουν τα EBITDA σε break even σημείο. Η “νέα Folli Follie” θα δραστηριοποιείται κατά κύριο λόγο στη χονδρική και λιανική ένδυσης και καλλυντικών, ενώ η δραστηριότητα στο κόσμημα θα συρρικνωθεί σημαντικά.

Ο ορατός κίνδυνος να καταγγελθούν συμβάσεις

Ο σοβαρός κίνδυνος, όμως, που διατρέχει το παραπάνω πλάνο είναι η FF Group να απωλέσει αντιπροσωπεύσεις σε ένδυση και καλλυντικά, είτε λόγω της επικείμενης απαγγελίας κατηγοριών από τον εισαγγελέα, εξέλιξη που θα δώσει τη δυνατότητα σε ξένους οίκους να ενεργοποιήσουν σχετικές ρήτρες καταγγελίας των συμβάσεων, είτε λόγω ταμειακής ασφυξίας.

Προς το παρόν, ο εισαγγελέας απέφυγε να «πνίξει» τον όμιλο καθώς με βάση το βούλευμα θα μπορούσε, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, να δεσμεύσει και εταιρικούς λογαριασμούς, παρά το καθεστώς προσωρινής προστασίας. Η άσκηση διώξεων, όμως, είναι ζήτημα χρόνου…

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v