Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ETE: Η επόμενη ημέρα για Εθνική Ασφαλιστική

Χρονικό περιθώριο ως τα τέλη του 2019 φέρεται να εξασφάλισε η τράπεζα για τη διάθεση του 75%. Θα «τρέξει» νέα διαγωνιστική διαδικασία, είτε για το σύνολο του ποσοστού είτε για μέρος μόνο, με παράλληλη διεξαγωγή IPO. Επίθεση από Gongbao στη διοίκηση της ΕΤΕ.

ETE: Η επόμενη ημέρα για Εθνική Ασφαλιστική

Τους τυπικούς τίτλους τέλους έριξε, χθες, η Εθνική Τράπεζα στις συζητήσεις με τον κινεζικό όμιλο Gongbao, αναφορικά με τη μοναδική δεσμευτική προσφορά, ύψους 676 εκατ. ευρώ, που έλαβε πριν από πέντε μήνες για το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής, μαζί με μια 10ετή σύμβαση bancassurance.

Με μια λιτή ανακοίνωση, η Εθνική γνωστοποίησε, πρακτικά, την κήρυξη ως άγονου ενός διαγωνισμού που ξεκίνησε πριν μια τριετία, με την προσδοκία συμβούλων πώλησης (Goldman Sachs, Morgan Stanley) και τράπεζας ότι το 100% της μεγαλύτερης εγχώριας ασφαλιστικής εταιρείας μπορεί να αποτιμηθεί μεταξύ 0,8 με 1 δισ. ευρώ.

Προσδοκία που θεωρητικά επιβεβαιώθηκε, στην πράξη, όμως, η μεν Exin Group, η οποία αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής, υπογράφοντας σύμβαση αγοραπωλησίας, δεν κατάφερε ποτέ να βρει τα 718 εκατ. ευρώ του τιμήματος, η, δε, Gongbao απέτυχε να πείσει την Εθνική για την αξιοπιστία της προσφοράς της.

Όπως έγραψε το Euro2day.gr, η Εθνική ζήτησε την προσκόμιση εγγυητικής, είτε από τράπεζα που εδρεύει στην Ε.Ε. είτε, αν αυτό δεν ήταν δυνατόν, από τη μητρική της κινεζικής τράπεζας ICBC και όχι από τη γαλλική θυγατρική της, η οποία διαθέτει «αδύναμο» ισολογισμό για τέτοιου ύψους εγγυητική.

Ο κινεζικός όμιλος δεν προσκόμισε ποτέ εγγυητική, που να πληρούσε τα κριτήρια συμβούλων Εθνικής και Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ δεν κατάφερε να βρει -αξιόπιστους- επενδυτές που θα έμπαιναν στο σχήμα, καλύπτοντας το χρηματοδοτικό κενό. Έτσι, πέρασε άπραγη και η τελευταία προθεσμία, την οποία έλαβε στις 27 Σεπτεμβρίου, κατόπιν επιμονής του ΤΧΣ, να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια διαπραγμάτευσης.

Σημειώνεται ότι o κινεζικός όμιλος με ανακοίνωσή του επιρρίπτει ευθύνες στην Εθνική και προσωπικά στον Παύλο Μυλωνά για το «ναυάγιο» κάνοντας λόγο για μονομερή ενέργεια που βασίζεται σε αβάσιμους λόγους ενώ επισημαίνει ότι διατηρεί το δικαίωμα να κινηθεί δικαστικώς.

Μετά το Δ.Σ. της 27ης Σεπτεμβρίου, πάντως, η Εθνική απηύθυνε, ως όφειλε τυπικά, αίτημα στη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) για παράταση ως το τέλος του 2019 στην υλοποίηση της δέσμευσης διάθεσης τουλάχιστον του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής. Το αίτημα έγινε δεκτό καθώς, όπως είχε αποκαλύψει το Euro2day.gr, υπήρξε σχετική προεργασία ήδη από το καλοκαίρι.

Έχοντας μπροστά της ικανό χρονικό διάστημα, η διοίκηση της Eθνικής Tράπεζας καλείται να διασφαλίσει τους καλύτερους δυνατούς όρους για το επόμενο εγχείρημα πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής. Ο,τι και να αποφασίσει, θεωρείται δεδομένο ότι θα πρέπει να τρέξει νέα διαγωνιστική διαδικασία.

Οι επιλογές της τράπεζας περιορίζονται στο αν ο διαγωνισμός θα αφορά, εκ νέου, στην πώληση τουλάχιστον του 75% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Ασφαλιστικής ή ενός μικρότερου ποσοστού (σ.σ. μεταξύ 33,4% με 50,01%), με παράλληλη διάθεση των υπόλοιπων μετοχών, ως το 75%, από την τράπεζα σε ξένους επενδυτές μέσω δημόσιας τοποθέτησης.

Στη δεύτερη περίπτωση, ο βασικός επενδυτής θα επιλεγεί μέσω της διαγωνιστικής διαδικασίας και το placement υφιστάμενων μετοχών, με εισαγωγή των μετοχών σε οργανωμένη χρηματιστηριακή αγορά, θα διενεργηθεί με ελάχιστη τιμή ανά μετοχή αυτή που προσφέρει ο προτιμητέος βασικός επενδυτής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v