Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκτός αντιπροεδρίας της Dufry ο «δανειστής» των Κουτσολιούτσων

Αποσύρεται από την εκτελεστική ηγεσία της ελβετικής εισηγμένης ο A. H. Neumann. Πρόκειται γι' αυτόν που έχει προσημειώσει πολυτελές ακίνητο της οικογένειας Κουτσολιούτσου. Δεσμευμένη η «προίκα» της FF στην Dufry.

Εκτός αντιπροεδρίας της Dufry ο «δανειστής» των Κουτσολιούτσων

Την παραίτησή του από τη θέση του αντιπροέδρου στο διοικητικό συμβούλιο της εισηγμένης ελβετικής Dufry ανακοίνωσε στις 2 Νοεμβρίου 2018 o κ. Andrés Holzer Neumann (φωτό), εταιρεία του οποίου φέρεται να έχει προσημειώσει ακίνητο της οικογένειας Κουτσολιούτσου και να έχει χορηγήσει δάνειο ύψους 36,45 εκατ. ευρώ.

Ο ίδιος επικαλείται λόγους υγείας για την αποχώρησή του από τη θέση του -την οποία κατείχε από το 2004- αλλά και από την προεδρία της Επιτροπής Εσωτερικού Ελέγχου της Dufry (Nomination Committee).

Στην επίσημη ανακοίνωση της Dufry διευκρινίζεται, ωστόσο, ότι ο κ. Andrés Holzer Neumann διατηρεί θέση μη εκτελεστικού μέλους στο Διοικητικό Συμβούλιο της εισηγμένης, της οποίας είναι και μέτοχος μειοψηφίας.

Η παραπάνω εξέλιξη -αν και δεν επιβεβαιώνεται από την πλευρά της ελβετικής- αθροίζεται σε μια σειρά γεγονότων που σκιαγραφούν τις σχέσεις του αντιπροέδρου της Dufry με την οικογένεια Κουτσολιούτσου.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Andrés Holzer Neumann ήταν επίσης υπεύθυνος διαχειριστής της Petrus AG, με έδρα τη Βασιλεία της Ελβετίας, έως και τον Ιούνιο του 2018. Η εταιρεία, μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου της Folli Follie, φέρεται να προσημείωσε το πολυτελές ακίνητο στις Σπέτσες που ανήκει στην οικογένεια Κουτσολιούτσου έναντι δανείου που φέρεται να χορήγησε. Η κίνηση μπορεί να προσφέρει μια «βολική» εξαίρεση του ακινήτου από τις διεκδικήσεις άλλων πιστωτών.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι έως τις 22 Ιουνίου 2018 ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος υπήρξε μη εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ελβετικής εισηγμένης, ώσπου παραιτήθηκε «προκειμένου να επικεντρωθεί στις υπόλοιπες δραστηριότητές του».

Επιπλέον, η προβληματική FFG διατηρεί εμμέσως και αμέσως μετοχικό ποσοστό στην Dufry, μετά την πώληση των ΚΑΕ. Στο απολογιστικό δελτίο χρήσης 2017 της Dufry, βασικοί μέτοχοι με ποσοστό 20,36% εμφανίζονται διάφορα στελέχη της Dufry, μεταξύ των οποίων και ο Andrés Holzer Neumann, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος και η Folli Follie.

Σύμφωνα με τους ισολογισμούς της Folli Follie, το ποσοστό συμμετοχής στην Dufry ανερχόταν σε 1.231.233 μετοχές. Όπως ήδη έχει γίνει γνωστό από τις 26 Σεπτεμβρίου, η FFG έχει πουλήσει ένα μέρος τους (426.505 μετοχές).

Το τμήμα του εναπομείναντος χαρτοφυλακίου (και συγκεκριμένα 804.728 μετοχές) είναι δεσμευμένο, καθώς η πλήρης μεταβίβασή του εξαρτάται από σειρά συμβατικών όρων που είχαν συμφωνηθεί από το 2012 ως μέρος της σύμβασης πώλησης των ΚΑΕ στην Dufry.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v