Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπόνους μέσω ΗΠΑ για τα ΕΛΠΕ

Η εξαίρεση από την απαγόρευση των ΗΠΑ για εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου και η αναμενόμενη έκπτωση στην τιμή από την Τεχεράνη. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις για το όφελος σε επίπεδο EBITDA.

Μπόνους μέσω ΗΠΑ για τα ΕΛΠΕ

Σημαντικά ωφελημένη μπορεί να βγει η ελληνική επιχείρηση από την απόφαση των ΗΠΑ να εξαιρέσουν -μεταξύ άλλων- την Ελλάδα από την απαγόρευση εισαγωγών πετρελαίου από το Ιράν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Wood.

Όπως σημειώνει τόσο τα ΕΛ.ΠΕ. όσο και η Motor Oil έχουν επεξεργαστεί στο παρελθόν ιρανικό αργό πετρέλαιο, κάτι που ισχύει και για την τουρκική Tupras. Το 2017 μάλιστα, τα ΕΛ.ΠΕ. κάλυψαν από τη συγκεκριμένη πηγή το 22% των αναγκών τους, ενώ η Motor Oil δεν έδωσε σχετικά στοιχεία.

Ο οίκος εκτιμά ότι οι ποσότητες που θα επιτραπεί να εισαχθούν με βάση την εξαίρεση που έδωσαν οι ΗΠΑ θα είναι λιγότερες σε σχέση με το παρελθόν αλλά και το όφελος πιο περιορισμένο. Το Ιράν δεν έχει λόγο να προχωρήσει σε μεγάλες εκπτώσεις δεδομένου ότι θα γνωρίζει πως τα περιθώρια εξαγωγών είναι περιορισμένα.

Έτσι, η Wood εκτιμά ότι η έκπτωση που θα προσφέρει θα είναι της τάξης του ενός δολαρίου το βαρέλι ή και λιγότερο.

Ωστόσο ακόμα και έτσι όφελος προκύπτει. Για τα Ελληνικά Πετρέλαια αν τους επιτραπεί να επεξεργαστούν ιρανικό αργό που αντιστοιχεί στο 15% του συνόλου φτάνει σε περίπου 20 εκατομμύρια βαρέλια στο σύνολο μιας χρονιάς και αυτό μεταφράζεται σε όφελος 20 εκατομμυρίων δολαρίων στα EBITDA. Να σημειωθεί ότι τα τελευταία ήταν 851 εκατ. ευρώ το 2017.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v