Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καραβίας: Θα πιάσουμε τους στόχους στα NPLs χωρίς πλήγμα στα κεφάλαια

«Οι κινήσεις να είναι πιο επιθετικές», υπογράμμισε ο κ. Θοδωρής Καλαντώνης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank. Είμαστε πολύ πίσω έναντι της Ευρώπης η προειδοποίηση. Προβληματισμός για τα μακροοικονομικά μεγέθη.

Καραβίας: Θα πιάσουμε τους στόχους στα NPLs χωρίς πλήγμα στα κεφάλαια

Η Eurobank βρίσκεται μπροστά όσον αφορά τη στοχοθεσία για μείωση των NPEs έως το 2021 που κατατέθηκε πρόσφατα στον SSM . «Οι στόχοι είναι φιλόδοξοι, αλλά επιτεύξιμοι χωρίς να πληγούν τα κεφαλαία της τράπεζας», επισήμανε ο CEO της τράπεζας Φωκίων Καραβίας.

«Ο πραγματικός μας στόχος σε βάθος τετραετίας είναι η σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, καθώς ακόμη και με βάση τους στόχους του 2021 θα βρισκόμαστε στα τετραπλάσια επίπεδα από την Ευρωζώνη, τα οποία κινούνται στην περιοχή του 5-7%. Δεν υπάρχει χρόνος και γι’ αυτό πρέπει οι κινήσεις να είναι πιο επιθετικές», υπογράμμισε από την πλευρά του ο κ. Θοδωρής Καλαντώνης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank.

Συμπληρώνοντας, χαρακτήρισε, «θηριώδη» τη μείωση των κόκκινων δανείων που έθεσαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες για την τριετία και το οποίο εξετάζει ο SSM και εκτιμά ότι η Eurobank θα πετύχει τους στόχους αυτούς, «παρά τον προβληματισμό που εμπνέουν τα μακροοικονομικά μεγέθη», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Eurobank έχει δεσμευθεί να μειώσει τον δείκτη NPEs έως το τέλος του 2021 στο 17% για Ελλάδα και μονοψήφιο ποσοστό στο τέλος του 2022. Συνολικά οι ελληνικές τράπεζες έχουν δεσμευθεί να μειώσουν τα NPEs κατά 55 δισ. έως το τέλος του 2021. Το 50% θα προέλθει από πωλήσεις και τιτλοποιήσεις, 25-30% από πλειστηριασμούς και 20% από ρυθμίσεις.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι σύμφωνα με την διοίκηση της Eurobank δεν θα υπάρξει το 2019 καμία περαιτέρω μείωση του δικτύου. «Σήμερα η τράπεζα έχει 350 καταστήματα, 100 λιγότερα από τον δεύτερο μικρότερο μέγεθος της αγοράς», τόνισε ο Φ. Καραβιας και πρόσθεσε ότι θα συνεχιστεί η μείωση του προσωπικού με μικρότερη, όμως, ένταση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v