Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με 51% το δημόσιο στην εταιρεία έρευνας υδρογονανθράκων

Το 51% της θυγατρικής ΕΛΠΕ UPSTREAM θα έχει το Δημόσιο. Θα ορίζει τον CEO αλλά δεν θα επηρεάζει τις αποφάσεις του αγοραστή των ΕΛΠΕ σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις. Τέλη Ιανουαρίου οι δεσμευτικές προσφορές.

Με 51% το δημόσιο στην εταιρεία έρευνας υδρογονανθράκων

Ξεμπλόκαρε η αποκρατικοποίηση των Ελληνικών Πετρελαίων, με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να καταλήγει στην απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της θυγατρικής EΛΠE UPSTREAM.

Ως γνωστόν, ένα από τα τελευταία εμπόδια που είχαν απομείνει για τη δρομολόγηση της τελευταίας φάσης του διαγωνισμού πώλησης ήταν η συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου στην εταιρία holding που έχει στηθεί στον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων και περιλαμβάνει τις παραχωρήσεις και τα δικαιώματα εκμετάλλευσης κι ερευνών υδρογονανθράκων.

Αν και στη συμφωνία μετόχων Δημοσίου - ομίλου Λάτση οριζόταν ότι το μερίδιο θα είναι της τάξης του 25%, στη συνέχεια το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ζήτησε την αύξηση της συμμετοχής του στο πλειοψηφικό ποσοστό της τάξης του 51%.

Η κίνηση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, προκάλεσε αναστάτωση στους υποψήφιους επενδυτές, ωστόσο, όπως αναφέρουν πηγές, αποσαφηνίστηκε ότι το Δημόσιο δεν θα επηρεάζει με τις αποφάσεις του τις επενδυτικές δραστηριότητες του αγοραστή.

Για την ακρίβεια το Δημόσιο θα ορίζει στη συγκεκριμένη εταιρία τον διευθύνοντα σύμβουλο αλλά δεν θα έχει το δικαίωμα να αποφασίζει για τις επενδυτικές επιλογές της εταιρίας.

Σύμφωνα με στελέχη του ΥΠΕΝ, «το θέμα έχει κλειδώσει με σαφείς όρους».

Να σημειωθεί ότι το ΤΑΙΠΕΔ έχει προγραμματίσει τη διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση του 50,1% των ΕΛ.ΠΕ με την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών στο τέλος του Ιανουαρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v