Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΠΕ: Κλειδώνουν τα επενδυτικά σχήματα Glencore και Vitol

Πριν τις γιορτές, τα ζευγάρια των δύο επενδυτών. Πιθανόν οι προσφορές να υποβληθούν και στο τέλος του Ιανουαρίου. Τα σενάρια για τον διαγωνισμό. Η στάση των Ελληνικών Πετρελαίων για το μερίδιό τους στη ΔΕΠΑ.

ΕΛΠΕ: Κλειδώνουν τα επενδυτικά σχήματα Glencore και Vitol

Μέχρι τα Χριστούγεννα αναμένεται οι δύο διεκδικητές του 50,1% των Ελληνικών Πετρελαίων, η ελβετική Glencore και η ολλανδική Vitol, να έχουν καταλήξει στη σύσταση των κοινοπρακτικών τους σχημάτων για τη φάση των δεσμευτικών προσφορών.

Αυτό αναφέρουν πηγές που βρίσκονται κοντά στις εξελίξεις της διαγωνιστικής διαδικασίας, την οποία τρέχει το ΤΑΙΠΕΔ. Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν τη Vitol να έχει σχεδόν συμφωνήσει με την κρατική ενεργειακή εταιρία της Αλγερίας, τη Sonatrach, και την Glencore με τον επενδυτικό όμιλο Carlyle.

Αν τα ζευγάρια έχουν οριστικοποιήσει τις συμφωνίες τους μέχρι τα Χριστούγεννα, τότε είναι πολύ πιθανόν ο αρχικός προγραμματισμός του ΤΑΙΠΕΔ για υποβολή δεσμευτικών προσφορών μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου του 2019 να υλοποιηθεί. Διαφορετικά, μέσα στο πρώτο δίμηνο ίσως και τρίμηνο του νέου έτους να έχουν δοθεί οι οικονομικές προτάσεις των διεκδικητών.

Δύο από τους κρίσιμους παράγοντες για την έκβαση του διαγωνισμού, όπως αναφέρουν πηγές, είναι οι επενδυτές να έχουν εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση για να καταθέσουν προσφορές και το ενδεχομενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών στο πρωτο τρίμηνο του 2019.

Ως προς τον πρώτο παράγοντα, σενάρια που κυκλοφορούν στην αγορά θέλουν λόγω της συνεχούς μετάθεσης των ημερομηνιών κατάθεσης των οικονομικών προτάσεων, να υπάρχει δυστοκία στην εξασφάλιση χρηματοδοτησης. Κάτι τέτοιο, όμως, διαψεύδεται από κύκλους που βρίσκονται κοντά στις διαγωνιστικές διαδικασίες.

Ως προς τον δεύτερο κρίσιμο παράγοντα, αυτόν των πρόωρων εθνικών εκλογών, οι ίδιοι παράγοντες αναγνωρίζουν ότι πρόκειται για μια αστάθμητη εξέλιξη που ενδεχομένως να επηρεάσει τον διαγωνισμό. Αν και, όπως προσθέτουν, αν το ΤΑΙΠΕΔ έχει πάρει τις προσφορές πριν από την προκήρυξη εκλογών, τότε δεν μπορεί να παρεμποδιστεί η διαδικασία.

Οι προθέσεις για τη ΔΕΠΑ

Στα ΕΛΠΕ, πάντως, αναμένουν το κλείσιμο της εμπορικής συναλλαγής για τον ΔΕΣΦΑ,ό προκειμένου να μπουν στα ταμεία του πετρελαϊκού ομίλου τα 283,7 εκατ ευρώ.

Αναφορικά με την υπόθεση του διαγωνισμού πώλησης της ΔΕΠΑ, όπου τα EΛΠΕ συμμετέχουν με μερίδιο 35%, αναμένουν το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το σπάσιμο της εταιρίας σε ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Υποδομών. Τα EΛΠΕ δεν βλέπουν την εκκίνηση του διαγωνισμού πριν το πρώτο εξάμηνο του έτους. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, όπως σημειώνουν στελέχη τους, αυτό να συμβεί στο δεύτερο τρίμηνο.

Η στάση τους απέναντι στο θέμα της πώλησης του μεριδίου τους στη ΔΕΠΑ ή της αγοράς επιπλέον ποσοστού για να αποκτήσουν το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών, θα κριθεί εν πολλοίς από τις εξελίξεις που θα τρέχουν τότε. Όπως σημειώνουν στελέχη των EΛΠΕ, αν κριθεί ότι υπάρχουν προϋποθέσεις για την απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού της ΔΕΠΑ Εμπορίας, τότε θα κινηθούν για τη διεκδίκησή του.

Πάντως πολλά εξαρτώνται και από τις επιλογές του νέου ιδιοκτήτη των EΛΠΕ.

Χρήστος Κολώνας [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v