Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Βόμβα» με τα ιδιόκτητα ακίνητα της Folli Follie

Ξεκίνησε διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση 27 ακινήτων, την ώρα που η εταιρεία παζαρεύει την ενεχυρίασή τους στους ομολογιούχους που θα βάλουν «φρέσκο» χρήμα. Για επιλεκτικές πωλήσεις ακινήτων κάνει λόγο το σχέδιο εξυγίανσης. Τα εύλογα ερωτήματα.

«Βόμβα» με τα ιδιόκτητα ακίνητα της Folli Follie

Διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση 27 ιδιόκτητων ακινήτων της έχει ξεκινήσει η Folli Follie, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα, καθώς η παραπάνω κίνηση έρχεται την ώρα που παζαρεύει με τους ομολογιούχους πιστωτές την ενεχυρίαση των σημαντικότερων εξ αυτών, ως αντάλλαγμα για την καταβολή κεφαλαίων, στο πλαίσιο του συζητούμενου σχεδίου εξυγίανσης.

Σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες του Euro2day.gr, η Deloitte, που ενεργεί ως σύμβουλος αναδιάρθρωσης της Folli Follie, έστειλε σε σειρά επενδυτών σύντομο ενημερωτικό σημείωμα για την έναρξη διαδικασίας πώλησης 27 ιδιόκτητων ακινήτων του ομίλου Folli Follie.

Η λίστα περιλαμβάνει 16 ιδιόκτητα ακίνητα του ομίλου στην Ελλάδα, 10 στη Ρουμανία και 1 στη Βουλγαρία. Κάποια από αυτά είναι δεσμευμένα από το Δημόσιο, ενώ τα περισσότερα (π.χ. Μινιόν) είναι ελεύθερα βαρών. Μάλιστα στους επενδυτές έχουν σταλεί και συμβάσεις εμπιστευτικότητας (NDAs), χωρίς περαιτέρω πληροφόρηση (π.χ. ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα της διαγωνιστικής διαδικασίας).

Στην πράξη, πρόκειται για το σύνολο σχεδόν των ιδιόκτητων ακινήτων του ομίλου στις τρεις χώρες, καθώς η λίστα περιλαμβάνει γραφεία (Άγιος Στέφανος), αποθήκες και κέντρα διανομής (Κορωπί), εμπορικά καταστήματα και κάποιες κατοικίες. Τα εν λόγω ακίνητα αποτιμώνται στα βιβλία του ομίλου περίπου 187 εκατ. ευρώ, ενώ το info-memo δεν περιέχει εκτίμηση τρέχουσας αξίας.

Η χθεσινή ανακοίνωση των βασικών σημείων του συζητούμενου σχεδίου εξυγίανσης και του χρονοδιαγράμματος για υπαγωγή στο άρθρο 106 δ του πτωχευτικού κώδικα αναφέρει ότι η εμπορική αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων, που κατέχει συνολικά ο όμιλος (σ.σ. συμπεριλαμβάνονται και τα ακίνητα στο Χονγκ Κονγκ), κυμαίνεται, βάσει ανεξάρτητης εκτίμησης, μεταξύ 110 με 160 εκατ. ευρώ.

Από το παραπάνω χαρτοφυλάκιο, η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες δέσμευσε ακίνητα αξίας περίπου 20 με 30 εκατ. ευρώ, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες που παρέχει η εταιρεία στη σύνοψη οικονομικών πληροφοριών που συνοδεύει τα βασικά σημεία του συζητούμενου σχεδίου εξυγίανσης.

Με δεδομένο ότι κάποια από αυτά περιλαμβάνονται στο προς πώληση χαρτοφυλάκιο, οι επενδυτές θεωρούν ότι η διαδικασία για την πώλησή τους θα ξεκινήσει, εφόσον τουλάχιστον το 60% των πιστωτών της εταιρείας συναινέσει επί του σχεδίου εξυγίανσης και αυτό επικυρωθεί από το Δικαστήριο, εξέλιξη που θα ενισχύσει το αίτημα αποδέσμευσης. Σημειώνεται ότι τα ακίνητα προβλέπεται να περάσουν στο σύνολό τους στη νέα εταιρεία (NewCo).

Ακόμη, όμως, και υπό το παραπάνω σενάριο, η κίνηση προκαλεί εύλογες απορίες καθώς οι ομολογιούχοι, που προτίθενται να βάλουν νέα κεφάλαια για την εξυγίανση της Folli Follie, ζητούν να γράψουν πρώτο ενέχυρο για τα σημαντικότερα από τα παραπάνω ακίνητα.

Στελέχη επενδυτικής τραπεζικής και συμβουλευτικών εταιρειών, στα οποία απευθύνθηκε το Euro2day.gr, διατυπώνουν τον προβληματισμό τους για τη σκοπιμότητα της κίνησης, ακόμη και αν αυτή έχει τα χαρακτηριστικά premarketing. Η Folli Follie ανακοίνωσε χθες ότι θα προχωρήσει κατά τη διάρκεια του 2019 σε ελεγχόμενη πώληση ορισμένων ακινήτων για άντληση επιπρόσθετης ρευστότητας, αλλά αυτό δεν εξηγεί την εκκίνηση διαδικασίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος για 27 συνολικά ιδιόκτητα ακίνητα.

Τα ερωτήματα εντείνονται από τις χθεσινοβραδινές πληροφορίες ότι οι δύο πλευρές δεν είναι τελικώς τόσο κοντά στην υπογραφή σχεδίου συμφωνίας (term sheet), όσο έσπευσε να εμφανίσει η πλευρά των συμβούλων της Folli Follie. Από χθες το απόγευμα έχουν ξεκινήσει πυρετώδεις διαβουλεύσεις μεταξύ των πλέον επιθετικών από τους κατόχους μετατρέψιμων ομολογιών, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι υπάρχουν αρκετές διαφωνίες ως προς τους προτεινόμενους όρους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v