Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η προσφορά για Εθνική Ασφαλιστική και οι επιφυλάξεις της ΕΤΕ

Κοινοπραξία γερμανικού αντασφαλιστικού ομίλου και ιαπωνικής ασφαλιστικής κατέθεσε προσφορά για την απόκτηση του 75% της ΑΕΕΓΑ. Τι ζητούν και γιατί η Εθνική διερευνά εδώ και ένα μήνα το θέμα, χωρίς να έχει απαντήσει. Η εκκρεμότητα με την DG Comp.

Η προσφορά για Εθνική Ασφαλιστική και οι επιφυλάξεις της ΕΤΕ

Μη δεσμευτική προσφορά για την απόκτηση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής (ΑΕΕΓΑ) και μια δεκαετή σύμβαση bancassurance υπέβαλε, σύμφωνα με πληροφορίες, στην Εθνική Τράπεζα, στα τέλη Νοεμβρίου, κοινοπραξία γερμανικού αντασφαλιστικού ομίλου και ιαπωνικής ασφαλιστικής, με την τράπεζα να τηρεί, προς το παρόν, στάση αναμονής.

Η προσφορά φέρεται να περιλαμβάνει ικανοποιητικό τίμημα (σ.σ. αποτιμάται το 100% της ΑΕΕΓΑ περίπου 1 φορά τη λογιστική της αξία), υπό την αίρεση των αποτελεσμάτων οικονομικού και νομικού ελέγχου. Για τον λόγο αυτό, η κοινοπραξία ζητά περίοδο αποκλειστικότητας, κατά τη διάρκεια της οποίας θα λάβει χώρα το due diligence και θα κατατεθεί δεσμευτική προσφορά.

Παρμότι οι συμμετέχοντες στην κοινοπραξία αποτελούν γνωστά ονόματα της ασφαλιστικής βιομηχανίας (o γερμανικός αντασφαλιστικός όμιλος Hannover Re και η ιαπωνική Lidehal), η Εθνική δεν έχει ακόμη απαντήσει. Οι επιφυλάξεις της εστιάζονται, σύμφωνα με πηγές της τράπεζας, στη συμμετοχή στο ενδιαφερόμενο σχήμα, με μικρό ποσοστό, του M. Fairfield, ιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου της Exin Group.

Υπενθυμίζεται ότι η Exin είχε ανακηρυχθεί προτιμητέος επενδυτής στον πρώτο διαγωνισμό πώλησης της ΑΕΕΓΑ, προσφέροντας 718 εκατ. ευρώ για το 75% του μετοχικού της κεφαλαίου και μια δεκαετή σύμβαση αποκλειστικής διάθεσης προϊόντων της ασφαλιστικής μέσω του δικτύου της τράπεζας, αλλά δεν κατάφερε εννέα μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης αγοραπωλησίας να βρει τα κεφάλαια για να ολοκληρώσει τη συναλλαγή.

Η παραπάνω κρίσιμη λεπτομέρεια εξηγεί, πιθανώς, την επιφυλακτική, προς το παρόν, στάση της τράπεζας, παρότι λέγεται ότι η ενδιαφερόμενη κοινοπραξία έχει καταθέσει μαζί με τη μη δεσμευτική προσφορά commitment letter.

Στην Αιόλου δεν θα ήθελαν να υπάρξει μια τρίτη αποτυχημένη προσπάθεια πώλησης του 75% της ΑΕΕΓΑ, καθώς κάτι τέτοιο θα είχε αρνητική επίπτωση, τόσο στη λειτουργία της ασφαλιστικής, όσο και στη φήμη της τράπεζας. Επιπρόσθετα, καλούνται να σταθμίσουν αν θα μπουν σε αποκλειστικές συζητήσεις με έναν ενδιαφερόμενο ή θα καλέσουν την κοινοπραξία να συμμετάσχει στον επόμενο διαγωνισμό για τη διάθεση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Η εκκρεμότητα με την DG Comp  

Άλλωστε, η Εθνική έχει ζητήσει από την DG Comp να της δοθεί παράταση ως το 2020 για την πώληση της ΑΕΕΓΑ, επικαλούμενη την ανάγκη να μη συμπέσει η διαδικασία με την προεκλογική περίοδο. Ενδεχόμενη αποδοχή της προσφοράς θα σήμανε de facto απόσυρση του παραπάνω αιτήματος.

Παρότι υπάρχουν δημοσιεύματα για απόρριψη του αιτήματος της Εθνικής, στελέχη της τράπεζας επισημαίνουν ότι επίσημη απάντηση δεν έχει ακόμη δοθεί. Η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) όπως και οι αρχές (SSM, ΤτΕ, ΤΧΣ) είναι ενημερωμένες για το ενδιαφέρον της κοινοπραξίας, περιμένουν, όμως, τη θέση της τράπεζας ως του αποκλειστικού αρμόδιου, αφενός, να κρίνει την αξιοπιστία της, αφετέρου, να αποφασίσει τη διαδικασία μέσω της οποίας θα επιχειρήσει εκ νέου να διαθέσει τουλάχιστον το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής.  

Το θέμα πρόκειται να συζητηθεί στο επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής, όπου αναμένεται με ενδιαφέρον το πώς θα τοποθετηθούν τα μέλη του, καθώς από τις ως τώρα διαρροές προκύπτουν αποχρώσες ενδείξεις διαφορετικής στάσης.    

Χρήστος Κίτσιος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v