Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΠΕ: Ψήνει deals… σε παραχωρήσεις υδρογονανθράκων

Σε διαβουλεύσεις με πετρελαϊκές εταιρίες για την παραχώρηση δικαιωμάτων της σε τρεις περιοχές της δυτικής Ελλάδας. Η Repsol φέρεται να είναι η πρώτη συνομιλητής με τα ΕΛ.ΠΕ.

ΕΛΠΕ: Ψήνει deals… σε παραχωρήσεις υδρογονανθράκων

Σε συζητήσεις βρίσκονται τα Ελληνικά Πετρέλαια με πετρελαϊκές εταιρίες για τη σύναψη συμφωνιών, ώστε να αποκτήσει εταίρους σε θαλάσσια και χερσαία «οικόπεδα», στα οποία ο ελληνικός όμιλος έχει τα δικαιώματα ερευνών κι εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, που προέρχονται από την πετρελαϊκή βιομηχανία, τα ΕΛ.ΠΕ αναζητούν εταίρους για τη σύσταση κοινοπραξιών πρωτίστως στις παραχωρήσεις όπου έχουν εξ ολοκλήρου τα δικαιώματα. Πρόκειται για τις χερσαίες περιοχές «Άρτα - Πρέβεζα» και «Βορειοδυτική Πελοπόννησος» αλλά και για το θαλάσσιο μπλοκ «10» - Κυπαρισσιακός Κόλπος. Στο τελευταίο, τα ΕΛ.ΠΕ έχουν ανακηρυχθεί «προτιμητέος επενδυτής».

Το μεγάλο κόστος ερευνών και εξορύξεων που έχει μπροστά της η εταιρεία, αφού συμμετέχει στην πλειονότητα των περιοχών που παραχωρήθηκαν στους προηγούμενους διεθνείς διαγωνισμούς, είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο βρίσκεται σε συζητήσεις διάθεσης μεριδίων της.

Πηγές θέλουν τα ΕΛ.ΠΕ να έχουν προχωρήσει σε συζητήσεις με επιχειρήσεις του κλάδου και ιδίως με κάποιες από αυτές που έχουν μπει στην ελληνική επικράτεια.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ένας εξ αυτών των «παικτών» φέρεται να είναι η ισπανική Repsol. Με την τελευταία, ο ελληνικός πετρελαϊκός όμιλος έχει κοινοπραξία με ποσοστά από 50% η καθεμία στο θαλάσσιο «οικόπεδο» «Ιόνιο». Διαχειριστής είναι η Repsol. Η Repsol, επίσης με ποσοστό 60%, έχει συστήσει κοινοπραξίες με την Energean Oil & Gas (40%) στις χερσαίες περιοχές των Ιωαννίνων και της Αιτωλοακαρνανίας.

Τα ΕΛ.ΠΕ, όπως αναφέρουν οι ίδιοι παράγοντες της αγοράς, βρίσκονται σε συζητήσεις πρωτίστως με τη Repsol, καθώς με την είσοδο των Ισπανών στις παραχωρήσεις «Άρτα - Πρέβεζα», «Βορειοδυτική Πελοπόννησος» και μπλοκ «10» τότε αποκτούν δικαιώματα έρευνας σε ένα μεγάλο τμήμα της δυτικής Ελλάδας, μιας περιοχής πολλά υποσχόμενης ως προς την ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Πηγές επίσης θέλουν τα ΕΛ.ΠΕ να έχουν βολιδοσκοπήσει και τους υπόλοιπους εταίρους τους, όπως τη γαλλική Total, την Edison και την ExxonMobil.

Χρήστος Κολώνας [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v