Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΠΕ: Πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου οι δεσμευτικές προσφορές

Προσεχώς το ΤΑΙΠΕΔ εγκρίνει τα κοινοπρακτικά σχήματα Glencore - Carlyle και Vitol - Sonatrach. Απαιτείται κι άλλος χρόνος για τη διενέργεια οικονομικού και τεχνικού ελέγχου των ΕΛΠΕ από τους νέους «παίκτες».

ΕΛΠΕ: Πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου οι δεσμευτικές προσφορές

Σε μία ακόμη, πολλοστή, μετακίνηση της καταληκτικής προθεσμίας του διαγωνισμού πώλησης των Ελληνικών Πετρελαίων φέρεται να οδηγείται το ΤΑΙΠΕΔ.

Πηγές που έχουν γνώση των διαδικασιών σημειώνουν στο Euro2day.gr πως οι προσφορές από τα κοινοπρακτικά σχήματα αναμένεται να υποβληθούν τον Μάρτιο και συγκεκριμένα την πρώτη εβδομάδα. Ο προ εβδομάδων σχεδιασμός έδειχνε το τέλος του Ιανουαρίου, αν και πηγές της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο η συναλλαγή να ολοκληρωθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2019.

Η νέα μετάθεση της προθεσμίας έχει να κάνει με τα νέα διαδικαστικά δεδομένα που δημιουργεί η συγκρότηση κοινοπρακτικών σχημάτων από τους υποψήφιους επενδυτές που πέρασαν στην τελευταία φάση του διαγωνισμού. Η ελβετική Glencore και η ολλανδική Vitol προχώρησαν στη σύναψη συμμαχιών με άλλες εταιρίες, προκειμένου να ανταποκριθούν στις χρηματοδοτικές απαιτήσεις. Έτσι η πρώτη συνασπίστηκε με την αμερικανική επενδυτική Carlyle και η δεύτερη με την αλγερινή ενεργειακή εταιρία Sonatrach.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του Euro2day.gr, το ΤΑΙΠΕΔ πρέπει να εγκρίνει και τυπικά τα δύο κοινοπρακτικά σχήματα. Η πράξη αυτή αναμένεται εντός των επομένων ημερών σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου.

Από κει και πέρα, «οι νέοι "παίκτες" θα πρέπει να προχωρήσουν κι εκείνοι σε οικονομικό και τεχνικό έλεγχο και σε αξιολόγηση των ΕΛΠΕ», όπως αναφέρουν πηγές που είναι κοντά στον διαγωνισμό πώλησης, προσθέτοντας ότι «απαιτείται και διαπραγμάτευση με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για όρους των συμβατικών κειμένων». Συνεπώς αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δίνεται κι άλλος χρόνος στην τελευταία φάση της υποβολής των δεσμευτικών προσφορών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πώληση των ΕΛ.ΠΕ έχει καθυστερήσει, εξαιτίας δύο λόγων: Ο πρώτος είχε να κάνει με την αργοπορία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να εκδώσει την απόφαση με την οποία αποσαφηνιζόταν πως ο νέος επενδυτής δεν θα χρειαζόταν να κάνει και δημόσια πρόταση στους μετόχους μετά τον διαγωνισμό πώλησης και ο δεύτερος, με την κίνηση του ΥΠΕΝ να αποκτήσει την πλειοψηφία του πακέτου των μετοχών της θυγατρικής εταιρίας των ΕΛΠΕ, όπου έχουν περάσει οι παραχωρήσεις δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης.

Πάντως, η όλη αυτή καθυστέρηση φούντωνε κατά καιρούς και τα σενάρια που ήθελαν τελικά τον διαγωνισμό πώλησης να μην ολοκληρωνόταν ποτέ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v