Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επανέρχονται οι Κύπριοι στην αγορά παραθεριστικής κατοικίας

Περισσότερο κινητικοί εμφανίζονται στην Ελλάδα οι κυπριακοί όμιλοι ανάπτυξης ακινήτων. Οι πρωτοβουλίες σε Κρήτη, Δωδεκάνησα και Κυκλάδες. Πωλούν ακόμα και διαμερίσματα στην Αττική, με στόχο τους ξένους αγοραστές.

Επανέρχονται οι Κύπριοι στην αγορά παραθεριστικής κατοικίας

Πριν από λίγες εβδομάδες, σε διεθνή έκθεση ακινήτων που απευθύνονταν σε αγοραστές από τη Μέση Ανατολή συμμετείχε μόλις μία ελληνική εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων. Ενας κατασκευαστής πολυκατοικιών από πόλη της Βορείου Ελλάδος, με στόχο να πωλήσει διαμερίσματα σε ξένους αγοραστές.

Οσοι επισκέφτηκαν την έκθεση παρατήρησαν, όμως, πως τουλάχιστον τρεις κυπριακοί όμιλοι από τον χώρο των ακινήτων «πωλούσαν Ελλάδα». Μάλιστα στην αγορά υποστηρίζουν πως έπειτα από αρκετά χρόνια «ύπνωσης» και λόγω των προβλημάτων στην Κύπρο, οι μεγάλοι developers της Μεγαλονήσου ενεργοποιούνται και πάλι στην Ελλάδα, έχοντας στο χαρτοφυλάκιό τους σημαντικά ακίνητα σε Κρήτη, Δωδεκάνησα και Κυκλάδες.

Ο όμιλος Λεπτού, για παράδειγμα, έχει ήδη κάνει το πρώτο βήμα με την απόκτηση μεγάλης έκτασης στο Γεράνι Χανίων, όπου κατασκεύασε συγκρότημα πολυτελών κατοικιών (“Aphrodite Seafront”) σε ένα τμήμα και τώρα αναζητεί αγοραστές για το υπόλοιπο.

Κατέχει επίσης αντίστοιχη έκταση στο γειτονικό Μάλεμε (Αegean Blue Apartments), αλλά και σε Σαντορίνη και Πάρο.

Η Pafilia, γνωστή από τον βραβευμένο ουρανοξύστη ONE στη Λεμεσό, έχει επίσης πατήσει πόδι στην Κρήτη (Αλμυρίδα, Καλό Χωριό, Ξαμουδοχώρι), ενώ αρχίζει να κινείται και ο όμιλος Αριστοδήμου, που πέρασε τη γνωστή περιπέτεια με την Aristo Development, αλλά πλέον ρύθμισε τα χρέη του.

Στη διεθνή αγορά απευθύνονται, πάντως, και οι σημαντικές επενδύσεις σε παραθεριστικές κατοικίες που προωθούν όμιλοι όπως η ρωσική Mirum στην Κρήτη και Κωνσταντακόπουλου στο συγκρότημα Costa Navarino.

Η διοίκηση του Costa Navarino είχε ανακοινώσει προ εβδομάδων πως συμπληρώνεται το χαρτοφυλάκιό της στον χώρο των ακινήτων με δύο νέα «πακέτα» που αφορούν στην πώληση πολυτελών διαμερισμάτων (σουίτες). Τα δύο νέα προϊόντα προστίθενται στις πωλήσεις πολυτελών βιλών που βρίσκονται σε εξέλιξη την τελευταία διετία με θετικά αποτελέσματα, καθώς τα έσοδα του ομίλου από το real estate προσεγγίζουν τα 19 εκατ. ευρώ το 2018, ενώ ανήλθαν σε περίπου 16 εκατ. ευρώ το 2016. 

Στην αγορά ακινήτων επισημαίνουν πως υπάρχει μεγάλη ζήτηση για παραθαλάσσιες κατοικίες εντός ολοκληρωμένων συγκροτημάτων στην Ελλάδα, η οποία προς το παρόν δεν καλύπτεται από την προσφορά. Μάλιστα εκτιμάται πως τέτοια ακίνητα μπορούν να ενοικιαστούν κατά περίπου 30% υψηλότερα σε σύγκριση με τις μεμονωμένες κατοικίες κοντά στη θάλασσα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v