Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα μυστικά του σχεδίου «Cairo» της Eurobank για τα κόκκινα δάνεια

Το project για την τιτλοποίηση 7 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων και τα σχέδια για νέο πακέτο τιτλοποίησης επιπλέον 2-2,5 δισ. ευρώ. Μη δεσμευτικές προσφορές από περισσότερους από 5 επενδυτές για το Pillar.

Τα μυστικά του σχεδίου «Cairo» της Eurobank για τα κόκκινα δάνεια

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία συλλογής και πακεταρίσματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) ύψους 7 δισ. ευρώ -κυρίως επιχειρηματικών πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων εταιρειών- από τη διοίκηση της Eurobank, προκειμένου να μεταφερθούν όσον το δυνατόν συντομότερα στην εταιρεία ειδικού σκοπού, η λειτουργία της οποίας θα ξεκινήσει εντός του 2019.

Αμέσως μετά τη μεταφορά τους στο SPV, τα 7 δισ. ευρώ θα τιτλοποιηθούν και το project θα φέρει την επωνυμία «Cairo». Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι πλην των 7 δισ. ευρώ, η τράπεζα σχεδιάζει πρόσθετη τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 2,5 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα, έως το τέλος Μαρτίου, εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η τιτλοποίηση των 2 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών (project Pillar).

Σε ό,τι αφορά το ενδιαφέρον των ξένων εταιρειών για το project Pillar, πηγές με γνώση της διαδικασίας τονίζουν στο Euro2day.gr ότι περισσότεροι από 5 επενδυτές κατέθεσαν την προηγούμενη εβδομάδα μη δεσμευτικές προσφορές.

Ηγέτης της αγοράς

Το SPV στο οποίο θα μεταφερθούν τα 7 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων θα αποτελέσει τη μετεξέλιξη-αναβάθμιση της υφιστάμενης εταιρείας διαχείρισης NPEs που έχει η Eurobank, της Financial Planning Services, στην οποία η τράπεζα έχει ήδη μεταφέρει εδώ και καιρό μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ύψους 14 δισ. ευρώ (σ.σ. στα οποία συμπεριλαμβάνεται σημαντικό ποσοστό των υπό τιτλοποίηση 7 δισ. ευρώ).

Πλην των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της τράπεζας η FPS -η οποία πήρε την πρώτη άδεια διαχείρισης από την Τράπεζα της Ελλάδος- έχει αναλάβει τη διαχείριση κόκκινων δανείων κι άλλων τραπεζών και εκτιμάται ότι έως το τέλος του 2019, το νέο SPV που θα δημιουργηθεί, θα φθάσει να διαχειρίζεται περισσότερα από 20 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Στόχος της Eurobank είναι εντός της επόμενης διετίας -έως το τέλος του 2020- η εταιρεία ειδικού σκοπού να διαχειρίζεται 30-40 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων και να καταστεί ηγέτιδα δύναμη στη δευτερογενή αγορά NPEs. Επικεφαλής του εγχειρήματος και του SPV θα αναλάβει ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Θεόδωρος Καλαντώνης και το προσωπικό που θα τρέξει το τιτάνιο project θα προέλθει κατά κύριο λόγο από την τράπεζα.

Deal με ξένο παίκτη

Το τρίτο τρίμηνο του 2019 αναμένεται να ολοκληρωθεί και η μετοχική συνεργασία του SPV της τράπεζας με ξένη εξειδικευμένη εταιρεία διαχείρισης και πώλησης κόκκινων δανείων.

Όπως έχει γράψει το Euro2day.gr, η τράπεζα βρίσκεται σε συζητήσεις με τη Fortress και την Pimco, με στόχο τη σύμπραξη δυνάμεων και τη διαχείριση του μεγαλύτερου όγκου από τη δεξαμενή των 50 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, για τα οποία έχουν δεσμευθεί να μειώσουν οι τράπεζες από το 2019 έως και το 2021.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v