Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αιολική: ΟΚ για τη μετατροπή της σε Α/Κ

Ο επικεφαλής του τμήματος wealth management της Eurocorp ΑΕΠΕΥ κ. Άκης Κατσαρός περιγράφει  την πολιτική του νέου αμοιβαίου κεφαλαίου και καλεί επενδυτές με ανενεργά χαρτοφυλάκια να μετατρέψουν τις μετοχές τους σε μερίδια.

Αιολική: ΟΚ για τη μετατροπή της σε Α/Κ

Η σημερινή έκτακτη γενική συνέλευση της Αιολικής ΑΕΕΧ ενέκρινε τη μετατροπή της περιουσίας της σε ενεργητικό νέου Αμοιβαίου Κεφαλαίου που θα ονομάζεται Phoenix Ελληνικό Μετοχικό.

H μετατροπή της Αιολικής σε Αμοιβαίο Κεφάλαιο γίνεται με τη συνεργασία δύο εταιρειών, της CPB Αsset Management και της ΕUROCORP ΑΕΠΕΥ. Ο κανονισμός του έχει ήδη εγκριθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, με θεματοφύλακα την Τράπεζα Πειραιώς και με ανάθεση διαχείρισης στη Eurocorp.  

Το νέο Α/Κ θα επενδύει σε μετοχές εταιριών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών και απευθύνεται σε επενδυτές με μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα (μεγαλύτερο των 5 ετών), που να αναλάβουν υψηλό επενδυτικό κίνδυνο. Benchmark: Γενικός Δείκτης

Σημειώνεται ότι οι μέτοχοι της εταιρίας αποφάσισαν την άμεση διαγραφή των μετοχών της Αιολικής ΑΕΕΧ από το Χρηματιστήριο. Ο λόγος μετατροπής θα είναι 1 μετοχή προς 1 μερίδιο αμοιβαίου κεφαλαίου. 

Επενδυτική πολιτική PHOENIX

Ο επικεφαλής του τμήματος wealth management της Eurocorp ΑΕΠΕΥ κ. Άκης Κατσαρός αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ενδεικτικά στην αρχική κατανομή και επιλογή θέσεων του Α/Κ, η οποία θα στηρίζεται στα εξής :

  • Το αμοιβαίο κεφάλαιο θα επενδύει έως 60% των επενδεδυμένων κεφαλαίων του σε μετοχές, με κυριότερα κριτήρια επιλογής τα θεμελιώδη μεγέθη και τη μερισματική τους πολιτική. Το βασικό κριτήριο είναι εταιρείες με μερισματική απόδοση τουλάχιστον 1,5%.
  • Το αμοιβαίο κεφάλαιο θα επενδύει έως 10% των κεφαλαίων του σε μικρομεσαίες εταιρείες με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης και κεφαλαιοποίηση έως 100 εκατ. ευρώ.
  • Το αμοιβαίο κεφάλαιο θα επενδύει έως 30% των κεφαλαίων σε εταιρείες με γνώμονα τις επενδυτικές στρατηγικές αποτελεσματικής διαχείρισης και κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπως ενδεικτικά και όχι περιοριστικά:
  • EVENT DRIVEN STRATEGIES - τοποθετήσεις που σχετίζονται με γεγονότα όπως δημόσιες προτάσεις, εταιρικές ανακοινώσεις.
  • SPECULATIVE TRADING - τοποθετήσεις που στηρίζονται στην τεχνική ανάλυση, Quanta, βραχυπρόθεσμες κινήσεις με παράγωγα προϊόντα. Θα υπάρχει οριοθετημένη στρατηγική ρίσκου απόδοσης (stop loss).

Το Project προσέλκυσης κεφαλαίων

Σύμφωνα με τον κ. Κατσαρό, το νομικό πλαίσιο υπάρχει ήδη -Ν4099- και επιτρέπει τη συμμετοχή σε Α/Κ και με κινητές αξίες, υπό την προϋπόθεση, βέβαια, της αποδοχής τους από τη διαχειρίστρια ΑΕΔΑΚ.

Η δημιουργία του Phoenix ευελπιστεί -σε πλήρη συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών- να στηριχθεί στην προσπάθεια συστηματοποίησης αυτής της δυνατότητας συμμετοχής του επενδυτικού κοινού με εισφορά τίτλων υφιστάμενων μετοχικών χαρτοφυλακίων. Να διαμορφωθεί, δηλαδή, μία οργανωμένη λειτουργική διαδικασία για εισφορές μεγαλύτερης κλίμακας.

Είναι δεδομένο ότι στους κόλπους των ανενεργών χρηματιστηριακών κωδικών υπάρχουν σημαντικά κεφάλαια που πλέον δεν ενδιαφέρονται για την πορεία της επένδυσής τους.  Η επαναδραστηριοποίησή τους και η επιστροφή τους στην ελληνική κεφαλαιαγορά μέσω μιας συμμετοχής σε Α/Κ θα αποτελούσε ανάσα ρευστότητας για την αγορά και ανάσα εσόδων για εταιρείες του χώρου. Εγγυήτριες δυνάμεις της θεσμικής διαχείρισης θα είναι οι ΑΕΔΑΚ, καθώς αυτές οι προσπάθειες τελούν υπό το αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας τους και επιτήρησής τους από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Για τους δε επενδυτές που αποφασίσουν να συνδράμουν-ανταλλάξουν μετοχές, τα βασικά πλεονεκτήματα που θα εξετάσει είναι: Η διεύρυνση της διασποράς του χαρτοφυλακίου και του κινδύνου του, η διαφάνεια και η ευκολία παρακολούθησης της επένδυσης (καθημερινή δημοσιευόμενη αποτίμηση), η θεσμική προστασία και ασφάλεια της επένδυσης (με την ύπαρξη Τραπεζικού Ιδρύματος ως θεματοφύλακα του Α/Κ).

Τέλος, είναι το ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς που διέπει τις επενδύσεις μέσω Α/Κ, καθώς τα αμοιβαία κεφάλαια φορολογούνται επί της συνολικής τους περιουσίας, ενώ οι πιθανές υπεραξίες, τα εισπραχθέντα μερίσματα και κουπόνια δεν έχουν πρόσθετη φορολογία.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v