Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τέλος Μαρτίου οι δεσμευτικές προσφορές για τα ΕΛΠΕ

Αντίστροφη μέτρηση για τον διαγωνισμό πώλησης του 50,1% των Ελληνικών Πετρελαίων. Due Diligence και από τις Carlyle και Sonatrach, εταίρους των Glencore και Vitol, αντίστοιχα.

Τέλος Μαρτίου οι δεσμευτικές προσφορές για τα ΕΛΠΕ

Για το τέλος του μήνα προγραμματίζει το ΤΑΙΠΕΔ τη διαγωνιστική διαδικασία υποβολής των δεσμευτικών προσφορών από τα δύο κοινοπρακτικά σχήματα που διεκδικούν το 50,1%.

Υπενθυμίζεται ότι η μία σύμπραξη είναι μεταξύ της Glencore Energy UK LTD με την εταιρεία CIEP Participations S.a r.l. SICAR του ομίλου Carlyle και το δεύτερο σχήμα έχει προκύψει από τη «συμμαχία» της Vitol Holding BV με τη Sonatrach.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις 21 Ιανουαρίου, οπότε και ανακοινώθηκαν οι εταίροι των βασικών διεκδικητών (Glencore και Vitol) των διαγωνισμών, οι υποψήφιοι και ιδίως τα νέα μέλη έχουν «βομβαρδίσει» με ερωτήσεις και αιτήματα τα Ελληνικά Πετρέλαια, που έχουν να κάνουν με τεχνικά και οικονομικά στοιχεία των διυλιστηρίων και άλλων δραστηριοτήτων του ομίλου.

Πηγές αναφέρουν ότι τόσο η αλγερινή Sonatrach όσο και η θυγατρική του αμερικανικού ομίλου Carlyle προχωρούν με τη σειρά τους στο «ξεσκόνισμα» των διαθέσιμων στοιχείων των ΕΛΠΕ, προκειμένου να έχουν και οι ίδιες από πρώτο χέρι την εικόνα της επιχείρησης.

Στην αγορά επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία αναφορικά με την έκβαση του διαγωνισμού και το τίμημα καθώς αποσαφηνίστηκε και η τελευταία εκκρεμότητα που είχε να κάνει με τις συμμετοχές της ελληνικής πετρελαϊκής εταιρείας στις παραχωρήσεις για έρευνα κι εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Ως γνωστόν το ελληνικό δημόσιο αποκτά το 50,1% των μετοχών της θυγατρικής «Έρευνα και Παραγωγή Υδρογονανθράκων», ενώ όπως έχει γράψει το Euro2day.gr, έχουν προβλεφθεί και αιρέσεις, ώστε αν ο νέος επενδυτής που θα έχει το μειοψηφικό πακέτο μετοχών δεν επιθυμεί να επενδύσει σε κάποια παραχώρηση, τότε θα αναλαμβάνει το μερίδιό του το δημόσιο. Αντίστοιχη κίνηση θα μπορεί να κάνει και ο νέος ιδιοκτήτης.

Πηγές του ΤΑΙΠΕΔ εμφανίζονται σχεδόν βέβαιες ότι δεν θα υπάρξει άλλη χρονοτριβή για τον διαγωνισμό και η διαδικασία της υποβολής δεσμευτικών προσφορών θα ακολουθηθεί κανονικά, δηλαδή μέχρι το τέλος του Μαρτίου. Κοντά σε αυτήν τη χρονική εκτίμηση κινούνται και κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι οποίοι εμφανίζονται και περισσότερο αισιόδοξοι, κάνοντας λόγο για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών ίσως και στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v