Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φ. Καραβίας: Θετικό το νέο πλαίσιο για την α' κατοικία

Τι αποκάλυψε η διοίκηση της Eurobank στη τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές για την περίμετρο των δανείων που εντάσσονται στο νέο πλαίσιο προστασίας. Πως σπάνε τα δάνεια σε στεγαστικά και επιχειρηματικά.

Φ. Καραβίας: Θετικό το νέο πλαίσιο για την α κατοικία

Μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ονομαστικής αξίας περίπου 11 δισ. ευρώ θα ενταχθούν στο νέο πλαίσιο προστασίας, που ετοιμάζει η κυβέρνηση σε διαβούλευση με τους Θεσμούς, όπως αποκάλυψε η τηλεδιάσκεψη της διοίκησης της Eurobank με τους αναλυτές.

Ο νέος νόμος μπορεί να είναι ένα ακόμα εργαλείο για την αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων στην προσπάθεια των τραπεζών να περιορίσουν τα προβληματικά στεγαστικά και ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι θα άρει τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει ο προηγούμενους νόμος Κατσέλη, εκτίμησε ο Φωκίων Καραβίας. «Υπό αυτό το πρίσμα είναι θετική εξέλιξη το νέο πλαίσιο», τόνισε ο CEO της Eurobank.

Όπως είπε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των επενδυτών στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων προσφέρει κίνητρα στους δανειστές για να επιδιώξουν την ρύθμιση της οφειλής τους. Σημείωσε δε οι τράπεζες θα σπεύσουν να επικοινωνήσουν με τους δανειολήπτες προκειμένου να προχωρήσει η ρύθμιση.

Χωρίς να σχολιάσει τα όρια προστασίας, δεδομένου ότι η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές είναι σε εξέλιξη εμφανίστηκε καθησυχαστικός σε ότι αφορά τις συνέπειες για τις τράπεζες, ενώ σε ότι αφορά τον «ηθικό κίνδυνο» δήλωσε πως είναι σημαντικός, αλλά διαχειρίσιμος.

Η περίμετρος προστασίας είναι περίπου 11 δισ. ευρώ (9 δισ. στεγαστικά και 2 δισ. ευρώ επιχειρηματικά που συνδέονται με προστασία πρώτης κατοικίας). Όπως συμπλήρωσε από τα 9 δισ. ευρώ το 50% είναι ήδη υπό τον νόμο Κατσέλη.

Στη Eurobank αντιστοιχούν τα 2 δισ. ευρώ από τα 11 δισ., προσέθεσε και επανέλαβε ότι η εκτίμηση είναι ότι το νέο πλαίσιο θα έχει θετικό αντίκτυπο. Δεδομένου δε ότι η καθυστέρηση δημιούργησε κάποια διστακτικότητα στις πληρωμές από ορισμένους δανειολήπτες τόνισε ότι «όσο το γρηγορότερο υιοθετηθεί, τόσο το καλύτερο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v