Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοιχτό ενδεχόμενο νέας προσπάθειας μεταφοράς έδρας από Τιτάν

Παρά τις μεγάλες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει σε Τουρκία και Αίγυπτο, οι προσδοκίες για τα φετινά αποτελέσματα του ομίλου είναι ανοδικές. «Παραμένει σε ισχύ ο μακροπρόθεσμος στόχος μας για εξασφάλιση χαμηλού κόστους χρηματοδότησης», δηλώνει ο CEO.

Ανοιχτό ενδεχόμενο νέας προσπάθειας μεταφοράς έδρας από Τιτάν

«Παραμένει σε ισχύ ο μακροπρόθεσμος στόχος μας για εξασφάλιση χαμηλού κόστους χρηματοδότησης» δήλωσε σε conference call με την ευκαιρία της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων 2018 ο διευθύνων σύμβουλος της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας -αγνώστου μορφής και χρονισμού- νέας μελλοντικής προσπάθειας, ανάλογη με εκείνη που αποσκοπούσε στη μεταφορά της έδρας του ομίλου από την Αθήνα στις Βρυξέλλες.

Κατά τα λοιπά, η διοίκηση του εισηγμένου ομίλου εξέφρασε την αισιοδοξία της για καλύτερες επιδόσεις μέσα στο 2019, παρά τις μεγάλες προκλήσεις που αναμένεται να αντιμετωπίσει σε Αίγυπτο και Τουρκία. Ειδικότερα:

Στις ΗΠΑ όχι μόνο αναμένεται το 2019 τόνωση της ζήτησης (τρέχουσα ζήτηση πολύ χαμηλότερη από το υψηλότερο σημείο της προηγούμενης δεκαετίας, παρά την αύξηση του πληθυσμού κατά την περίοδο που μεσολάβησε) αλλά και άνοδος των τιμών πώλησης των προϊόντων της εταιρείας.

Στην Ελλάδα, μετά την περυσινή σταθεροποίηση της ζήτησης σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα, φέτος αναμένεται κάποια τόνωση των δραστηριοτήτων, στον βαθμό που ορισμένα σημαντικά επενδυτικά projects ξεκινήσουν -όπως αναμένεται- κατά το δεύτερο μισό της χρονιάς.

Στα Βαλκάνια, έχουμε ένα συνδυασμό βελτιωμένων συνθηκών αγοράς (άνοδος ΑΕΠ) και δυνατότητας του ομίλου να εκμεταλλευθεί τη θετικότερη συγκυρία.

• Θετικότερα τα μηνύματα και από τη Βραζιλία, όπου ελπίζεται πως ξεκινά ένας ανοδικός κύκλος στην εγχώρια αγορά τσιμέντου.

Αντίθετα, το 2019 αναμένεται να είναι μια κακή χρονιά για τον όμιλο, τόσο στην Τουρκία όσο και στην Αίγυπτο.

• Στην Τουρκία, αναμένεται «γερή διψήφια πτώση» της ζήτησης σε όγκο λόγω της οικονομικής κρίσης, ενώ πιθανολογείται και μια πτώση τιμών, οι οποίες ωστόσο μέχρι τώρα καταφέρνουν να διατηρούνται σταθερές.

• Στην Αίγυπτο, παρατηρείται ένας συνδυασμός αυξημένου κόστους πρώτων υλών και καυσίμων, ανεβασμένης προσφοράς και χαμηλότερων τιμών πώλησης. «Η κατάσταση αυτή δεν είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμη», δήλωσε το management της Τιτάν, σημειώνοντας πως θα ληφθεί σειρά αμυντικών μέτρων, χωρίς ωστόσο να δοθούν σχετικές λεπτομέρειες γι’ αυτά.

Τέλος, η εφαρμογή του νέου λογιστικού προτύπου IFRS-9 δεν αναμένεται να επηρεάσει ουσιαστικά την «κάτω γραμμή» των αποτελεσμάτων του Ομίλου. Ειδικότερα, στα αποτελέσματα του 2019 θα επηρεαστούν θετικά τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) κατά 13 εκατ. ευρώ, ωστόσο αυτό θα αντισταθμιστεί από μια άνοδο των αποσβέσεων κατά 10 εκατ. ευρώ και του κόστους χρηματοδότησης κατά 3 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v