Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί «ναυάγησε» η πώληση των ΕΛ.ΠΕ.

Οι λόγοι για τους οποίους δεν κατέβηκαν στην τελική φάση του διαγωνισμού τα δύο κοινοπρακτικά σχήματα. Διαφωνία σε θέματα SPA επικαλούνται οι «Glencore – Carlyle». Το «βελούδινο» πραξικόπημα της Αλγερίας εμπόδιο για τη συμμετοχή των «Vitol – Sonatrach».

Γιατί «ναυάγησε» η πώληση των ΕΛ.ΠΕ.

Το βελούδινο πραξικόπημα των περασμένων ημερών στην Αλγερία και αφενός οι απαιτήσεις για θέματα αποκλειστικής διαχείρισης της παραγωγής των πετρελαιοειδών προϊόντων, ήταν οι κύριοι λόγοι για τους οποίους οι δύο διεκδικητές δεν κατέβηκαν στην τελευταία φάση του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών των Ελληνικών Πετρελαίων.

Αυτό αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες που είναι σε γνώση των εξελίξεων γύρω από την αποκρατικοποίηση των ΕΛ.ΠΕ. Και πιο συγκεκριμένα αναφερόμενοι στη μη εμφάνιση της κοινοπραξίας της ολλανδικής Vitol με την κρατική εταιρία της Αλγερίας Sonatrach υποστηρίζουν πως τα τελευταία γεγονότα με την κυβέρνηση της αφρικανικής χώρας εμπόδισαν τους εταίρους να κατέβουν στο διαγωνισμό.

Ως προς την περίπτωση του έτερου σχήματος, και κατά πολλούς φαβορί, «Glencore – Carlyle», οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την ελληνική πλευρά για τα συμβατικά κείμενα της αγοραπωλησίας φάνηκε η διαφωνία τους απέναντι σε εμπορικά θέματα και συμφωνίες που είχαν τα ΕΛ.ΠΕ με προμηθευτές τους.

Το ΤΑΙΠΕΔ

Με ανακοίνωσή του το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε το κλείσιμο της διαδικασίας της υποβολής δεσμευτικών προσφορών για τα ΕΛ.ΠΕ: «Για λόγους που αφορούν στους ίδιους τους υποψήφιους επενδυτές και πρόσφατες εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον, οι οποίες επηρεάζουν τις κοινοπραξίες, δεν κατατέθηκαν δεσμευτικές προσφορές από τα επενδυτικά σχήματα που συμμετείχαν στην B’ φάση του διαγωνισμού για την απόκτηση 50,1% του μετοχικού κεφαλαίου των Ελληνικών Πετρελαίων (από κοινού πώληση από το ΤΑΙΠΕΔ και την Paneuropean Oil and Industrial Holdings S.A.).

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ θα συγκληθεί άμεσα για να εξετάσει τα επόμενα βήματα»

Η ανακοίνωση των ΕΛΠE

Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε., ενημερώνει το επενδυτικό κοινό, σε συνέχεια σχετικής ενημέρωσης που έλαβε σήμερα από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε., αναφορικά με το διεθνή διαγωνισμό για την απόκτηση 50,1% του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας (από κοινού πώληση από το ΤΑΙΠΕΔ και την Paneuropean Oil and Industrial Holdings S.A.), ότι για λόγους που αφορούν στους ίδιους τους υποψήφιους επενδυτές και πρόσφατες εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον, οι οποίες επηρεάζουν τις κοινοπραξίες, δεν κατατέθηκαν δεσμευτικές προσφορές από τα επενδυτικά σχήματα που συμμετείχαν στην B’ φάση του διαγωνισμού.

Χρήστος Κολώνας [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v