Η ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις πλειοδότησε για τη μαρίνα Αλίμου

Στον όμιλο Ελλάκτωρ κατέληξε ο διαγωνισμός για την παραχώρηση της μαρίνας Αλίμου, μετά την ηλεκτρονική δημοπρασία που διεξήγαγε σήμερα το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων. Στα 57,5 εκατ. ευρώ το τίμημα. Η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ.

Η ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις πλειοδότησε για τη μαρίνα Αλίμου

Η ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις επικράτησε στην ηλεκτρονική δημοπρασία του ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση της μαρίνας Αλίμου για 40 χρόνια, όπως ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ επιβεβαιώνοντας σχετικό ρεπορτάζ του Euro2day.gr. 

Η θυγατρική του ομίλου Ελλάκτωρ κατέθεσε προσφορά που προσεγγίζει τα  57,5 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τα μισθώματα, οι επενδύσεις, κ.λπ. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας συνδέεται, πάντως, με τις αποφάσεις που θα ληφθούν σήμερα από το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ.

Η μαρίνα Αλίμου είναι η μεγαλύτερη της Βαλκανικής, με δυνατότητα ελλιμενισμού περίπου 1.100 σκαφών και τον επενδυτή να έχει τη δυνατότητα αξιοποίησης της χερσαίας ζώνης με τη δημιουργία ξενοδοχείου κ.λπ.

Τα σχήματα που διεκδικούσαν τη μαρίνα ήταν τα εξής:

• ΑΒΙΑΡΕΠΣ ΕΛΛΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ - ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΓΙΩΤΙΝΓΚ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΟΣΜΟΣ ΕΛΛΑΣ

• ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

• LAMDA DOGUS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΛΙΜΕΝΩΝ

Η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ

Πλειοδότης για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης της μαρίνας Αλίμου για περίοδο 40 ετών αναδείχθηκε η «Άκτωρ Παραχωρήσεις ΑΕ» μέσα από τη διαδικασία της ηλεκτρονικής δημοπρασίας (e-Auction) που διενήργησε το ΤΑΙΠΕΔ για πρώτη φορά σε διαγωνισμό παραχώρησης.

Το e-Auction διενεργήθηκε σήμερα και δημιούργησε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον προσφορών και διαφάνειας, με την βελτιωμένη προσφορά της «Άκτωρ Παραχωρήσεις» να διαμορφώνεται στα 57,5 εκατ. ευρώ (Καθαρή Παρούσα Αξία). Η συνολική αξία της συμφωνίας υπερβαίνει τα 177 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει το εφάπαξ καταβλητέο ποσό κατά την έναρξη της παραχώρησης συν ετήσια αμοιβή παραχώρησης πλέον ποσοστού επί των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων της μαρίνας.

Ο νέος παραχωρησιούχος θα υλοποιήσει εντός της επόμενης πενταετίας επενδύσεις τη τάξης των 50 εκατ. ευρώ, μέσω των οποίων η μαρίνα Αλίμου θα εκσυγχρονισθεί και θα μετατραπεί σε έναν κορυφαίου επιπέδου τουριστικό λιμένα. Τα έργα ανάπτυξης πέραν της ριζικής αναβάθμισης των υφιστάμενων λιμενικών υποδομών και της δραστηριότητας απόθεσης/συντήρησης σκαφών, θα αφορούν επιπλέον, στην αναγέννηση της χερσαίας ζώνης της μαρίνας μέσω της δόμησης 18.500 τ.μ. κτιριακών εγκαταστάσεων και τη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος χώρου υψηλής αισθητικής. Στόχος είναι η δημιουργία ενός πόλου τουρισμού και αναψυχής που θα περιλαμβάνει ζώνες πρασίνου και περιπάτου, χώρους αναψυχής και εστίασης, καταστήματα, ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, γραφεία, παιδότοπο, χώρους υπαίθριων εκδηλώσεων κλπ. Με την προβλεπόμενη αναβάθμισή της, η μαρίνα Αλίμου αναμένεται να αναπτυχθεί περαιτέρω η συγκεκριμένη περιοχή του παραλιακού μετώπου της Αττικής, συνεισφέροντας στην ανάδειξη της Αθηναϊκής Ριβιέρας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ ανακήρυξε την Άκτωρ Παραχωρήσεις ως προτιμητέο επενδυτή, λαμβάνοντας υπόψη την αποτίμηση των ανεξάρτητων αποτιμητών και κατόπιν της θετικής γνωμοδότησης του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων.

Ο φάκελος του διαγωνισμού θα υποβληθεί άμεσα στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο και η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό την αίρεση των εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές.

Για λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ, η Ernst & Young ενήργησε ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος, τα δικηγορικά γραφεία Δρακόπουλος – Βασαλάκης & Your Legal Partners ως νομικοί σύμβουλοι και η Marnet Engineering Consultants ως τεχνικός σύμβουλος.

Φώτης Κόλλιας [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v