Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Forthnet: Αύξηση EBITDA λόγω προγράμματος λειτουργικής αναδιάρθρωσης

Συνολικά 927 χιλιάδες συνδρομές λιανικής διαθέτει η εταιρεία με βάση τα αποτελέσματα του 2018. Ετοιμάζεται να μπει στο χώρο της κινητής τηλεφωνίας ως εικονικός πάροχος.

Forthnet: Αύξηση EBITDA λόγω προγράμματος λειτουργικής αναδιάρθρωσης

Βελτίωση του EBITDA κατά 5,3% πέτυχε η Forthnet το 2018 σύμφωνα με την ανακοίνωση των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων της. Η αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας, είναι αποτέλεσμα της πιστής εφαρμογής του προγράμματος λειτουργικής αναδιάρθρωσης που εφαρμόζει η εταιρεία με στόχο αφενός την αναδιάρθρωση του κοστολογικού της μοντέλου και αφετέρου την αναζήτηση εσόδων από νέες αγορές και δραστηριότητες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Forthnet, η εταιρεία αριθμεί 927 χιλιάδες συνδρομές λιανικής, εξυπηρετώντας 669 χιλιάδες μοναδικά νοικοκυριά, 550 χιλιάδες συνδρομητές broadband και 478 χιλιάδες συνδρομητές Pay TV λιανικής και χονδρικής σε Ελλάδα και Κύπρο. Παράλληλα, η Forthnet σημείωσε ενίσχυση των εσόδων από εταιρικούς πελάτες κατά 5,9% και βελτίωση των εσόδων από τη διαφήμιση κατά 14%.

H απόφαση της Forthnet, για χονδρική διάθεση του premium αθλητικού και κινηματογραφικού της περιεχομένου στους τελικούς καταναλωτές μέσω περισσοτέρων παρόχων Pay TV στην Ελλάδα και την Κύπρο, συνεχίζει να αποδίδει καρπούς και εδραιώνει την στρατηγική της τοποθέτηση στον κλάδο της συνδρομητικής τηλεόρασης.

Παράλληλα, η Forthnet, ετοιμάζεται να μπει στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας ως εικονικός πάροχος (MVNO) σε συνέχεια ρυθμιστικών αποφάσεων που, μετά από πολλά χρόνια, εξομοιώνουν το ελληνικό πλαίσιο αγοράς κινητής τηλεφωνίας με αυτό των λοιπών ευρωπαϊκών χωρών. Πρόκειται για κίνηση Game Changer για την εταιρεία, καθώς για πρώτη φορά υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη υγιούς επιχειρηματικής δραστηριότητας, επιτρέποντας μας να προσφέρουμε με ανταγωνιστικούς όρους και υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, παρέχοντας ολοκληρωμένη κάλυψη των αναγκών των νοικοκυριών για υπηρεσίες επικοινωνίας και οικιακής ψυχαγωγίας.

Αξίζει να τονιστεί ότι, η βελτίωση του EBITDA ήρθε παρά την υπερφορολόγηση του κλάδου της συνδρομητικής τηλεόρασης και τις συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού που διαμορφώνονται σε σχέση με πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αγορά του Pay TV. 

Τα αποτελέσματα

Η εταιρεία ανακοίνωσε έσοδα 285,24 εκατ. έναντι 297,062 εκατ. το 2017, ενώ το EBITDA διαμορφώθηκε σε 42,346 εκατ. και ενισχύθηκε κατά 5,3% σε σχέση με το 2017. Στην ανακοίνωσή της η Forthnet σημειώνει πως ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός -εξαιρουμένου του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου- στο τέλος του 2018 ανήλθε σε 256,3 εκατ. ευρώ. Στο τέλος του 2018 οι συνολικές συνδρομές της εταιρείας ήταν 927.481, μειωμένες κατά 5,5% σε σχέση με το 2017. Τα μοναδικά νοικοκυριά που περιλαμβάνονται στο πλεταολόγιο της Forthnet ανήλθαν σε 668.503 έναντι 691.792 κατά τον προηγούμενο χρόνο, ενώ ο αριθμός των πελατών στην συνδρομητική τηλεόραση παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητος σε σχέση με το 2017 και διαμορφώθηκε σε 477.641, συμπεριλαμβανομένων των πελατών χονδρικής.

Δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου

Σε δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της Forthnet Πάνος Παπαδόπουλος σχολίασε πως «το 2018 καταγράψαμε ενίσχυση του EBITDA σε ετήσια βάση κατά 5,3%, παρά την υπερφορολόγηση του κλάδου της συνδρομητικής τηλεόρασης και τις συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού που διαμορφώνονται σε σχέση με πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αγορά του Pay TV. Η θετική μας πορεία  οφείλεται στην επιτυχημένη εφαρμογή του σχεδίου λειτουργικής αναδιάρθρωσης της Εταιρείας, που περιόρισε σταθερά κόστη και βελτίωσε τη λειτουργική μας απόδοση. H στρατηγική μας απόφαση για χονδρική διάθεση του premium αθλητικού και κινηματογραφικού μας περιεχομένου στους τελικούς καταναλωτές μέσω περισσοτέρων παρόχων συνδρομητικής τηλεόρασης  στην Ελλάδα και την Κύπρο, συνεχίζει να αποδίδει καρπούς και να εδραιώνει την στρατηγική μας τοποθέτηση στον κλάδο της συνδρομητικής τηλεόρασης. Οι πρόσφατες αποφάσεις της ΕΕΤΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δικαίωσαν τις θέσεις μας, σχετικά με το πλαίσιο χονδρικών τιμών για τη λειτουργία μας ως ιδεατός πάροχος κινητής τηλεφωνίας (MVNO), αποτελούν κίνηση Game Changer για την εταιρεία μας. Για πρώτη φορά υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη υγιούς επιχειρηματικής δραστηριότητας, που μας επιτρέπουν να προσφέρουμε με ανταγωνιστικούς όρους και υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, καλύπτοντας έτσι με ολοκληρωμένο τρόπο τις ανάγκες  των ελληνικών νοικοκυριών για υπηρεσίες επικοινωνίας και οικιακής ψυχαγωγίας».


* Δείτε αναλυτικά τα οικoνομικά αποτελέσματα της Fοrthnet στη δεξιά στήλη

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v