«Κόκκινη κάρτα» ΣτΕ στον διαγωνισμό για το βιοαέριο στη Ρόδο

Μπλόκο από το Συμβούλιο της Επικρατείας στον διαγωνισμό του δήμου Ρόδου για την παραγωγή βιοαερίου από τον ΧΥΤΑ Βόρειας Ρόδου. Αναμένεται νέα απόφαση από την Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών. Το ιστορικό της υπόθεσης.

«Κόκκινη κάρτα» ΣτΕ στον διαγωνισμό για το βιοαέριο στη Ρόδο

Στον αέρα είναι πλέον ο διαγωνισμός για την «Παροχή Υπηρεσιών Εκμετάλλευσης Βιοαερίου του ΧΥΤΑ Βόρειας Ρόδου», που είχε δημοπρατήσει πέρυσι ο δήμος Ρόδου με προϋπολογισμό 8,3 εκατ. ευρώ, μετά την κόκκινη κάρτα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Το ΣτΕ, με πρόσφατη απόφασή του, δικαίωσε μία από τις συμμετέχουσες στον διαγωνισμό εταιρείες και διέταξε την επανεξέταση της υπόθεσης από την Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) ως οφείλει, για νέα «νόμιμη», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, κρίση. Ο διαγωνισμός προκηρύχτηκε από τον δήμο Ρόδου πριν ένα χρόνο και σε αυτόν συμμετείχαν τα ακόλουθα τέσσερα εταιρικά σχήματα: Mυτιληναίος Α.Ε., ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε., Μεσόγειος Α.Ε. και Ενωση Εταιρειών WATT Α.Ε.- ΣΤΗΡΙΞΗΣ Α.Ε.- ENACT Α.Ε.

Όμως, τον Αύγουστο του 2018, η Οικονομική Επιτροπή του δήμου Ρόδου απέκλεισε τα 3 από τα 4 σχήματα, προκρίνοντας μόνο την Ενωση Εταιρειών WATT Α.Ε. - ΣΤΗΡΙΞΗΣ Α.Ε.- ENACT Α.Ε. Σύμφωνα με το σκεπτικό της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου, η Mυτιληναίος Α.Ε. αποκλείστηκε για «τυπικούς λόγους» ενώ οι άλλες δύο εταιρείες, ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. και Μεσόγειος Α.Ε., που σημειωτέον είναι από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης απορριμμάτων κι εκμετάλλευσης βιοαερίου στην Ελλάδα, αποκλείστηκαν γιατί έλαβαν βαθμολογία μικρότερη του ορίου που όριζαν τα τεύχη του διαγωνισμού.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς διαχείρισης απορριμμάτων, το παράδοξο ειδικά ως προς τη βαθμολόγηση είναι ότι βρέθηκε να συγκεντρώνει χαμηλότερη βαθμολογία σε θέματα εμπειρίας η ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε., που διαθέτει εγκατεστημένη ισχύ 32 MW από εκμετάλλευση βιοαερίου, και υψηλότερη βαθμολογία το σχήμα Ενωση Εταιρειών WATT Α.Ε.-ΣΤΗΡΙΞΗΣ Α.Ε.-ENACT Α.Ε., με εγκατεστημένη ισχύ μόλις 800 KW.

Τα παρατράγουδα στον διαγωνισμό δεν σταμάτησαν εκεί. Με απόφασή του στις 17/08/2018, ο δήμος Ρόδου χορηγούσε προθεσμία 15 ημερών στο μοναδικό σχήμα που είχε προκρίνει, την Ενωση Εταιρειών WATT Α.Ε.-ΣΤΗΡΙΞΗΣ Α.Ε.-ENACT Α.Ε., ώστε να υποβάλει διευκρινιστική δήλωση καθώς και ηλεκτρονικά τα τεχνικά φυλλάδια της προσφοράς που μέχρι εκείνη τη στιγμή είχε καταθέσει μόνο έγχαρτα, παρότι ο διαγωνισμός ήταν ηλεκτρονικός και οι όροι του ανέφεραν ρητά ότι οι προσφορές κατατίθενται μόνο ηλεκτρονικά.

Με βάση τα παραπάνω, η ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. προσέφυγε ενώπιον της αρμόδιας Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών, ζητώντας αφενός να ενημερωθεί για το περιεχόμενο της ηλεκτρονικής κατάθεσης των τεχνικών φυλλαδίων της Ενωση Εταιρειών WATT A.E.-ΣΤΗΡΙΞΗΣ Α.Ε.-ENACT A.E. κι αφετέρου, τον αποκλεισμό της τελευταίας.

Ωστόσο, ο δήμος Ρόδου, για αδιευκρίνιστους λόγους όπως υποστήριξαν οι προσφεύγοντες, στάθηκε και πάλι εμπόδιο στη διαδικασία, αρνούμενος την κοινοποίηση του περιεχομένου της ηλεκτρονικής κατάθεσης, ώστε να διαπιστωθεί η συνάφεια μεταξύ ηλεκτρονικών και έγχαρτων σχεδίων. Ως αποτέλεσμα, η Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών να απορρίψει αμφότερα τα αιτήματα της ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. Τελικώς η ΗΛΕΚΤΩΡ κατέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας τον Νοέμβριο του 2018, το οποίο και εξέδωσε πριν λίγο καιρό την υπ’ αριθμό 780/2019 απόφαση, με την οποία δικαίωσε την εταιρεία.

Με τη συγκεκριμένη απόφαση, το ΣτΕ ζητεί την ακύρωση της απόφασης της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών, την επανεξέταση της υπόθεσης από την Αρχή ως οφείλει για νέα «νόμιμη» (κατά την έκφραση του ΣτΕ) κρίση, την ακύρωση της παρέμβασης του Δήμου Ρόδου και της ΕΝΩΣΗ Εταιρειών WATT AE-ΣΤΗΡΙΞΗΣ Α.Ε.- ENACT A.E. και, τέλος, την επιβολή των δικαστικών δαπανών εις βάρος των: δήμου Ρόδου, ΑΕΠΠ και Ενωση Εταιρειών WATT AE-ΣΤΗΡΙΞΗΣ Α.Ε.- ENACT A.E.

Φώτης Κόλλιας fotisk2@euro2day.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v