Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι έδειξε η «παράταξη δυνάμεων» στη Euromedica

Ποια στοιχεία προκύπτουν από την «παράταξη δυνάμεων» στις δύο έκτακτες γενικές συνελεύσεις της Παρασκευής και του Σαββάτου. Τι προοιωνίζεται για τη «μητέρα των μαχών» της 26ης Ιουνίου. Πού οφείλονται τα αυξημένα ποσοστά της Farallon.

Τι έδειξε η «παράταξη δυνάμεων» στη Euromedica

Παρά το γεγονός ότι οι δύο έκτακτες γενικές συνελεύσεις που ήταν προγραμματισμένες για την 7η και 8η Ιουνίου αναβλήθηκαν για την 26η του τρέχοντος μήνα, οι τρεις μετοχικές «παρατάξεις» κατέβασαν το σύνολο των δυνάμεών τους, δείχνοντας το πού θα κριθεί η παρτίδα σε 16 ημέρες από σήμερα.

Ειδικότερα, η ειδική διαχειρίστρια της Axon Συμμετοχών «κατέβηκε» με 10.390.881 μετοχές Euromedica ή αλλιώς με το 47,62%.

Από την πλευρά του, το επενδυτικό fund της Farallon (που μεταξύ άλλων έχει αγοράσει το μεγαλύτερο τμήμα των δανείων της εταιρείας) εξέπληξε το ευρύ κοινό, εμφανίζοντας ποσοστό μεγαλύτερο από το 17,52% που κατείχε, καθώς «κατέβασε» επιπλέον 211.267 μετοχές (ποσοστό 0,91%, δηλαδή αθροιστικά 18,43%), ως εκπρόσωπος των θυγατρικών εταιρειών της Euromedica, «Euromedica Αρωγή Κέντρο Αποθεραπείας», «Ιδιωτική Νευροψυχιατρική Κλινική Κασταλία» και «Ιπποκράτης Ιδιωτικό Διαγνωστικό Κέντρο». Αυτό συνέβη καθώς στον όμιλο: α) Παραδόξως, υπάρχουν θυγατρικές που κατέχουν με τη σειρά τους μετοχές της μητρικής, β) Το fund της Farallon έχει λάβει, λόγω των χρεών αυτών των θυγατρικών, τα δικαιώματα ψήφου των μετοχών που κατέχουν.

Τέλος, η «πλευρά Λιακουνάκου» κατέβηκε κατέχοντας και εκπροσωπώντας ποσοστό γύρω στο 17,1% της Euromedica, κυρίως μέσω των εταιρειών Sonak, Χάναρ, Μυστράς και Interaction, αλλά και μέσα από αρκετά συγγενικά-φιλικά άτομα του Θωμά Λιακουνάκου. Μάλιστα, παράγοντες της αγοράς εξεπλάγησαν για το πώς η «πλευρά Λιακουνάκου» εξακολουθεί να έχει δικαιώματα ψήφου για μεγάλο μέρος του ποσοστού με το οποίο κατέβηκε στη συνέλευση, καθώς λέγεται ότι αυτές οι μετοχές αποτελούν εγγύηση δανείων που έχουν καταγγελθεί από τις τράπεζες.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, στις 27 Ιουνίου τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για τη νέα σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου θα τον έχει η ειδική διαχειρίστρια της Axon Συμμετοχών, με κύκλους της αγοράς να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο και κάποιας μειοψηφικής συμμετοχής στο ΔΣ από την πλευρά της Farallon.

Η τελευταία είναι πολύ πιθανόν να κληθεί να παίξει τον ρόλο της σε επόμενα στάδια προσπάθειας ανάταξης του ομίλου, λόγω του σημαντικού ποσοστού που κατέχει στην εταιρεία, καθώς και του ρόλου της ως μεγαλύτερου πιστωτή (π.χ. ρύθμιση υποχρεώσεων, κούρεμα δανείων, συμμετοχή σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου). Αντίθετα, το πιθανότερο είναι πως η «πλευρά Λιακουνάκου» παίζει τακτική καθυστερήσεων.

Σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος δουλεύει εναντίον της Euromedica, με το προσωπικό του ομίλου και τους λοιπούς πιστωτές να έχουν φτάσει στα όριά τους και τα μερίδια αγοράς να λέγεται πως συρρικνώνονται (δεν υπάρχουν δημοσιευμένα στοιχεία του ομίλου ούτε για το 2018 ούτε για το 2017).

Το παράδοξο είναι πως όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο όπου στον εγχώρια κλάδο της ιδιωτικής υγείας «βρέχει εκατομμύρια» από funds του εξωτερικού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v