Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κόκκαλης: Σχέδιο τριετίας για ανάκαμψη της Intralot

Το 2018 δεν ήταν καλή χρονιά για την εταιρεία, παραδέχτηκε ο CEO Σωκράτης Κόκκαλης, σημειώνοντας ωστόσο ότι η εταιρεία θα ανακάμψει. Κρυμμένες αξίες στην εταιρεία βλέπει η διοίκηση, οι εκτιμήσεις για τις συμβάσεις σε ΗΠΑ, Τουρκία.

Κόκκαλης: Σχέδιο τριετίας για ανάκαμψη της Intralot

Τον επόμενο μήνα είναι έτοιμο, σε συνεργασία με την PwC, το τριετές επιχειρησιακό σχέδιο της Intralot, «το οποίο θα δείχνει μια θετική πορεία της εταιρείας για τα επόμενα χρόνια, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει όλα τα θέματα» υποστήριξε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Σωκράτης Κόκκαλης κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης.

Ο κ. Κόκκαλης παραδέχθηκε πως «το 2018 δεν ήταν μια καλή χρονιά για την εταιρεία» καθώς «συνεχίστηκε μια αρνητική πορεία και αυτό έκανε αναγκαία την άμεση παρέμβαση». Ο ίδιος πρόσθεσε πως «από τον Μάρτιο του 2019, μετά και από την απώλεια του στοιχήματος στην Τουρκία, τον Φεβρουάριο του 2019, ξεκίνησε μια ριζική αναδιοργάνωση της εταιρείας σε όλους τους τομείς. (...). Έγινε πλήρης αλλαγή του οργανογράμματος της εταιρείας και προωθήθηκαν ικανά στελέχη μέσα από το δυναμικό της εταιρείας σε βασικές θέσεις».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ιntralοt είπε πως «σε σύντομο χρονικό διάστημα κατορθώσαμε να βελτιώσουμε την άμεση ρευστότητα της εταιρείας χωρίς να προχωρήσουμε σε νέο δανεισμό, ενώ προχωρήσαμε σε αναδιοργάνωση της θυγατρικής στις ΗΠΑ, που σήμερα απασχολούνται 650 άτομα. Η αγορά των ΗΠΑ παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για τα επόμενα χρόνια και για τους λόγους ότι έχουμε ήδη πολύ σοβαρή παρουσία αλλά και για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων στον τομέα του αθλητικού στοιχήματος».

«Είχαμε επικεντρωθεί στο financing για να καλύπτουμε αδυναμίες στους τομείς της τεχνολογίας και της εμπορικής πολιτικής» εξήγησε ο κ. Κόκκαλης και πρόσθεσε πως «η Ιntralοt έχει τη δυνατότητα να επανέλθει δυναμικά στην αγορά». Οπως είπε, «είναι σε εξέλιξη και ένα σχέδιο ώστε να μπορούμε να συνεργαστούμε με μικρότερες εταιρείες που έχουν καλά προϊόντα, τα οποία θα "κουμπώνουν" πάνω στα δικά μας. Πρόκειται για εξέλιξη που θα έχει σημαντική επίπτωση στην παρουσία μας σε ανταγωνιστικές αγορές όπως οι ΗΠΑ. Τον επόμενο μήνα ελπίζουμε να κλείσουμε μια πολύ σημαντική συμφωνία σε συνεργασία με διεθνή ανταγωνιστή μας στη Γερμανία, με την Ενωση των κρατικών λοταριών των διάφορων ομοσπονδιακών κρατιδίων».

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Χρυσόστομος Σφάτος αναφέρθηκε στις αλλαγές που έγιναν τον τελευταίο καιρό ενώ ο έτερος αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Ν. Νικολακόπουλος μίλησε για τα νέα συμβόλαια που διεκδικεί η εταιρεία. Οπως είπε ο κ. Νικολακόπουλος, «είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε μέσω καινοτομίας να αναπτύξουμε την εγκατεστημένη μας βάση» και «στην αγορά των ΗΠΑ όπου έχουμε εξασφαλίσει το 85% του τζίρου μέχρι το 2027 και κοιτάμε για καινούργια συμβόλαια». «Στο αθλητικό στοίχημα έχει ψηφιστεί το κανονιστικό πλαίσιο στο Ιλινόι, περιμένουμε το Οχάιο και το Αρκανσο. Θεωρούμε πως είναι τεράστια ευκαιρία για την Ιntralοt».

Στις ΗΠΑ η εταιρεία «είχε τρεις ανανεώσεις συμβολαίων», με τον κ. Νικολακόπουλο να λέει πως «ξεκινήσαμε στους δύο μεγαλύτερους πελάτες, το Ιλινόι (παραγωγική λειτουργία για λογαριασμό της Camelot) και το Οχάιο (με νέα υπηρεσία που δίνει τη δυνατότητα να παίζουν οι παίκτες με κάρτες). Στο Νέο Μεξικό είμαστε στη φάση των προδιαγραφών, στη Μοντάνα διαπραγματευόμαστε τους όρους και στην Ουάσιγκτον έχει πάει προς ψήφιση στις 9 Ιουλίου το συμβόλαιο στο Περιφερειακό Συμβούλιο».

Στην Τουρκία «υπάρχει σε εξέλιξη διαγωνισμός για τη διαχείριση της κρατικής λοταρίας (Milli Piyango) με προσφορές στις 12 Ιουλίου». Ο κ. Κόκκαλης υποστήριξε πως η εταιρεία θα διεκδικήσει το συμβόλαιο με νέους συνεργάτες, «που αποδείχθηκε πως είναι αρκετά δυναμικοί». Ο ίδιος παραδέχθηκε πως η απώλεια του αθλητικού στοιχήματος ήταν «μία αστοχία».

Στην Ιταλία είναι επίσης σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για το Super 1 Lotto «και κατέβηκαν 3 προσφορές», με την Ιntralοt να συμμετέχει σε ένα σχήμα. Στη Βραζιλία, κατά τον κ. Νικολακόπουλο, «περιμένουμε να ανοίξει η αγορά του στοιχήματος», ενώ «στην Αργεντινή συμμετέχουμε σε διαγωνισμό για το online στοίχημα για την περιοχή του Μπουένος Άιρες», ενώ «τον Σεπτέμβριο αναμένεται νέος διαγωνισμός πάλι για το Μπουένος Άιρες».

Ο κ. Σφάτος υποστήριξε πως η Ιntralοt «παραμένει μια μεγάλη εταιρεία, με μεγάλα ανεκτέλεστα συμβόλαια που φτάνουν τα 3,6 δισ. ευρώ για την επόμενη πενταετία. Και 285.000 τερματικά παγκοσμίως». Ο ίδιος αναφέρθηκε στο σχέδιο για γεωγραφικό επαναπροσδιορισμό, με έμφαση στην ανάπτυξη σε ώριμες αγορές. Επισήμανε πως η εταιρεία επωφελείται και από τον περιορισμό κόστους λόγω της ωρίμανσης των προϊόντων.

Απαντώντας σε ερώτηση μετόχου για το τι θα πρέπει να κάνει η διοίκηση, ώστε να μην έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια στο τέλος της τρέχουσας χρήσης, η διοίκηση υποστήριξε ότι «γνωρίζουμε πως υπάρχουν κρυμμένες αξίες σε σχέση με τη λογιστική αξία κάποιων συμμετοχών, όπως στις ΗΠΑ και αλλού και κοιτάμε όλες τις επιλογές». Στην ουσία επανέλαβε, δηλαδή, το ενδεχόμενο πωλήσεων κάποιων συμμετοχών, χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v