Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Euromedica: Τα σχέδια για ανάταξη του ομίλου

Οι τρεις άξονες δράσης του νέου Δ.Σ., η απογραφή της κατάστασης και τα σχέδια για την οικονομική και λειτουργική ανάταξη του ομίλου υγείας. «Παρελθόν» για την εισηγμένη ο Θωμάς Λιακουνάκος.

Euromedica: Τα σχέδια για ανάταξη του ομίλου

Κινήσεις για την οικονομική και λειτουργική ανάταξη του ομίλου θα επιχειρήσει το νέο διοικητικό συμβούλιο της εισηγμένης εταιρείας, το οποίο προέκυψε από τη χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της

Η ουσία είναι πως υπήρξε σύμπλευση του διαχειριστή της Axon Holdings (του μεγαλύτερου μετόχου) και της Farallon (του δεύτερου σε μέγεθος μετόχου και ταυτόχρονα του σημαντικότερου πιστωτή της εταιρείας) σε ό,τι αφορά:

Πρώτον, την απομάκρυνση της «πλευράς Λιακουνάκου» από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας. Στο προηγούμενο ΔΣ λέγεται ότι αποδίδονται ευθύνες τόσο σε θέματα επιλογών, όσο και σε ό,τι αφορά την «πολιτική καθυστερήσεων» που φαίνεται να ακολούθησε κατά τα τελευταία χρόνια, επιτείνοντας έτσι τα σοβαρά και επείγοντα προβλήματα του ομίλου.

Και δεύτερον, στην εξέταση εναλλακτικών λύσεων για το πώς ο διαχειριστής της Axon Holdings, η Τράπεζα Πειραιώς και η Farallon, θα «βάλουν πλάτη» προκειμένου η Euromedica να ανακάμψει δυναμικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επόμενες κινήσεις του νέου διοικητικού συμβουλίου (ανέλαβαν οι Γεώργιος Μήτραινας, Στέφανος Ξενάκης, Ευάγγελος Παπαδόπουλος, Γεώργιος Δημάκης και Δαμιανός Βαρέλης) θα κινηθούν πάνω σε τρεις βασικούς άξονες:

Πρώτον, στην εμπέδωση κλίματος ασφάλειας στο προσωπικό και στους γιατρούς του ομίλου. Κύκλοι της αγοράς υποστηρίζουν πως οι πολύμηνες καθυστερήσεις πληρωμών της Euromedica «προς όποιον μιλάει ελληνικά» (μεταξύ των οποίων προς εργαζόμενους, προμηθευτές, δημόσιο και ΕΦΚΑ) είχαν ως αποτέλεσμα σημαντικό κομμάτι του δικτύου να υπολειτουργεί και πολλοί συνεργαζόμενοι γιατροί να κατευθύνουν τους πελάτες τους σε κλινικές του ανταγωνισμού. «Το κλίμα αυτό θα πρέπει να αλλάξει άμεσα» υποστηρίζεται, «έτσι ώστε εργαζόμενοι και συνεργάτες γιατροί να πειστούν ότι δουλεύουν σε έναν μεγάλο, αποτελεσματικό και αξιόπιστο όμιλο».

Δεύτερον, στην απογραφή της τρέχουσας κατάστασης. Να εντοπιστούν δηλαδή τα συνολικά «ανοίγματα» του ομίλου και οι υπάρχουσες «τρύπες», καθώς η Euromedica δεν έχει εκδώσει λογιστικές καταστάσεις ούτε για το 2018 ούτε για το 2017! Πιθανολογείται μάλιστα και η διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου για εντοπισμό ενδεχόμενων ευθυνών της προηγούμενης διοίκησης.

Και τρίτον, να εξεταστούν σενάρια για το πώς ο όμιλος θα βελτιώσει δραστικά την -προβληματική σήμερα- κεφαλαιακή του διάρθρωση. Σύμφωνα με πληροφορίες, κάθε ένα από τα τρία ενδιαφερόμενα μέρη (Τράπεζα Πειραιώς, Farallon, διαχειριστής Axon Συμμετοχών) έχει κάνει κάποια «σχέδια επί χάρτου», το ακριβές περιεχόμενο των οποίων δεν είναι γνωστό. 

Έτσι, με βάση εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, μια λύση για τον όμιλο θα μπορούσε να ήταν η προσφυγή στο νόμο για την προστασία από τους πιστωτές, με παράλληλη κεφαλαιακή ενδυνάμωση, η οποία θα μπορούσε να προκύψει ενδεχομένως από κούρεμα υποχρεώσεων (π.χ. η Farallon έχει αγοράσει τα δάνεια της Euromedica με μεγάλο discount έναντι της ονομαστικής τους αξίας), από κεφαλαιοποίηση δανείων (Farallon και Τράπεζα Πειραιώς), αλλά και από φρέσκο χρήμα που θα πρέπει να μπει στην εταιρεία με τη μορφή μετρητών (η ρευστότητα από την πώληση του ποσοστού συμμετοχής στο ΙΑΣΩ δεν φτάνει… ούτε για ζήτω).

Στον βαθμό που θα προχωρήσουν οι παραπάνω κινήσεις, θα υπάρξει πολύ σημαντική διάχυση στο ποσοστό που ελέγχει σήμερα στη Euromedica ο κ. Λιακουνάκος, ο οποίος μάλιστα σταμάτησε να εκπροσωπείται και στο διοικητικό συμβούλιο της εισηγμένης.

Έτσι, σε περίπτωση που τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά, όλοι θα έχουν να κερδίσουν: Από τον διαχειριστή της Αxοn Συμμετοχών έως την Τράπεζα Πειραιώς (πιθανόν να βγει περισσότερο ωφελημένη από τα άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που πούλησαν τα δάνειά τους με μεγάλη έκπτωση), αλλά και τη Farallon, που με ένα σχετικά περιορισμένο ποσό χρημάτων θα έχει αποκτήσει συμμετοχή σε έναν όμιλο που διαθέτει υψηλά μερίδια αγοράς, γνωστό brand name, εκτεταμένο δίκτυο και δραστηριοποιείται σε έναν «ζεστό» κλάδο, σε μια περίοδο που ξένοι επενδυτές τοποθετούν σ’ αυτόν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Η «πτώση» Λιακουνάκου

Σύμφωνα με τον Θωμά Λιακουνάκο, τα προβλήματα της Euromedica οφείλονταν κατά ένα βαθμό στη γενικότερη οικονομική κρίση, αλλά κυρίως στις πολιτικές του clawback και του rebate. «Εμάς τα δύο αυτά μέτρα μάς έβλαψαν πολύ περισσότερο από τις άλλες μεγάλες εταιρείες του κλάδου υγείας, λόγω της δομής μας και της γεωγραφικής μας παρουσίας. Εμείς δουλεύουμε πολύ περισσότερο με ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ και λιγότερο με ιδιώτες που πληρώνουν από την τσέπη τους και μέσω ασφαλιστικών συμβολαίων» υποστήριζε συχνά.

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, παράγοντες της αγοράς καταλογίζουν σειρά λαθών στη διοίκηση Λιακουνάκου, όπως, για παράδειγμα, την πολιτική των συνεχών εξαγορών (προβληματικών πολλές φορές κλινικών) και μάλιστα μέσα από συνεχή τραπεζικό δανεισμό. 

Το αποτέλεσμα ήταν η Euromedica από μια μικρή εταιρεία της Παράλληλης Αγοράς του ΧΑ τη δεκαετία του 1990, να μετεξελιχθεί σε έναν μεγάλο όμιλο υγείας (στο παρελθόν και η θυγατρική της Κλινική Δανιηλίδη είχε εισαχθεί αυτόνομα στο ΧΑ), ο οποίος όμως στηριζόταν σε… πήλινα πόδια.

Οι «εχθροί» μάλιστα του κ. Θωμά Λιακουνάκου παραπέμπουν και στην άδοξη εξέλιξη των άλλων εταιρειών του: από την αεροπορική Axon Airlines έως την πολύπαθη Sonak και την εφημερίδα «Κέρδος».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v