Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού εντοπίζονται οι ενστάσεις της Lamda στην ΚΥΑ για το Ελληνικό

Σε ένα άρθρο της ΚΥΑ για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό εντοπίζονται οι ενστάσεις της Lamda Development, που προκάλεσαν χθες τη σκληρή ανακοίνωση της εταιρείας και την αντίστοιχα σκληρή κυβερνητική απάντηση. Τι προβλέπει.

Πού εντοπίζονται οι ενστάσεις της Lamda στην ΚΥΑ για το Ελληνικό

Το άρθρο 14 της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού ήταν αυτό που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Lamda Development, η οποία φαίνεται πως δεν έχει σοβαρές ενστάσεις για άλλα σημεία. Στο συγκεκριμένο άρθρο, κατά τη διοίκηση της εταιρείας και όπως αναφέρεται στη χθεσινή ανακοίνωση, υιοθετούνται «θέσεις του υπουργείου Πολιτισμού που δημιουργούν απροσπέλαστα εμπόδια τόσο στην έναρξη όσο και στην ομαλή εξέλιξη του έργου, μη λαμβάνοντας υπόψη τόσο τον ειδικό νόμο που αφορά στην επένδυση (Ν.4062/12) όσο και τις ειδικές προβλέψεις των Συμβάσεων που κυρώθηκαν από τη Βουλή (Ν.4422/17), καθώς και τους όρους του Προεδρικού Διατάγματος, βάσει των οποίων έχει εγκριθεί ο σχεδιασμός του έργου».

Το προβλέπει το άρθρο 14 της επίμαχης ΚΥΑ; Στην παράγραφο 9 του συγκεκριμένου άρθρου προβλέπεται πως «κατά την περιβαλλοντική αδειοδότηση, δυνάμει της παρ. 4β του άρθρου 3 του ν. 4062/2012, έργων και δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνται εντός κτιριακών ενοτήτων του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής γνωμοδοτούν, κατά τις κείμενες διατάξεις (ν. 3028/2002, ν.4014/2011), οι Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ (σ.σ. υπουργείου Πολιτισμού) στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους».

Ομως, στην παράγραφο 10 του ίδιου άρθρου αναφέρεται πως «υποβάλλονται προς έγκριση στις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ οι μελέτες που αφορούν στις όποιες επεμβάσεις στο περιβάλλον των χαρακτηρισμένων κτιρίων ως νεότερων μνημείων, λαμβάνοντας υπόψη και τις υπ' αριθμ. α) ΥΠΠΟΑ/ΔΝΣΑΚ/11483/321/8.3.2006 Απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού περί χαρακτηρισμού ως μνημείου του κτιρίου του πρώην «Ανατολικού Αεροδρομίου Αθηνών» (Β' 351/24.3.2006) και β) ΥΠΠΟ/ΔΝΣΑΚ/41429/1057/5.6.2009 Απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού περί χαρακτηρισμού ως μνημείων τριών (3) υπόστεγων της Πολεμικής Αεροπορίας στο πρώην Αεροδρόμιο Ελληνικού (Χασάνι) (ΑΑΠ 400/13.8.2009), καθώς και τα διαλαμβανόμενα στο άρθρο 7 παρ. 4 του ΠΔ 28.2.2018 (ΑΑΠ 35)».

Στην ουσία, το υπουργείο Πολιτισμού καθίσταται ρυθμιστής ολόκληρης της επένδυσης στο Ελληνικό αφού πρέπει να εγκρίνει σειρά εργασιών ή παρεμβάσεων με ό,τι αυτό σημαίνεται για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης ενός τόσο μεγάλου έργου. Κατά την Lamda Development η ΚΥΑ, «καταχρηστικά και αδικαιολόγητα, απαιτεί: α) γνωμοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού για όλες τις μελέτες που αφορούν ψηλά κτίρια, ειδικά κτίρια, ειδικές κατασκευές, έργα υποδομής κ.α., β) έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού σε όλες τις μελέτες για κάθε είδους έργο, σε ακαθόριστη ακτίνα γύρω από τα μνημεία του Πάρκου». Ουσιαστικά πριν από την έναρξη κάθε επιμέρους ανάπτυξης, απαιτείται ξεχωριστή έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Στην κυβέρνηση απάντησαν χθες με σκληρό τρόπο με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκη να μιλάει ακόμα και για συνεργασία Lamda Development με Νέα Δημοκρατία! Ωστόσο, οι ενστάσεις της εταιρείας φαίνεται πως περιορίζονται στο συγκεκριμένο σημείο και όχι στο συνολικό περιεχόμενο της ΚΥΑ που αφορά το πράσινο κ.α.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v