Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανάπτυξη σε τρία μέτωπα σχεδιάζει η Centric

Τι σχεδιάζει η εισηγμένη εταιρεία συμμετοχών σε τρεις τομείς δραστηριότητας. Το ισχυρό θετικό καθαρό ταμείο του Ομίλου και το ορθάνοιχτο σενάριο περαιτέρω τόνωσης της ρευστότητας μέσα στο καλοκαίρι.

Ανάπτυξη σε τρία μέτωπα σχεδιάζει η Centric

Την ικανοποίησή του για την πορεία της Centric εξέφρασε ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Νικόλαος Μαρινάκος, στο πλαίσιο της χθεσινής τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων, προσθέτοντας την έμφαση που δίδεται σε τομείς όπως η δημιουργία ισχυρών-αποτελεσματικών δομών και η εταιρική διακυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκο, οι δύο προαναφερθέντες τομείς είναι πολύ σημαντικοί, προκειμένου η εταιρεία να μπορέσει να ανταποκριθεί με επιτυχία στο νέο της αντικείμενο δραστηριότητας, καθώς η Centric αποτελεί σήμερα εταιρεία συμμετοχών (holding) με τρεις τομείς δραστηριότητας: α) Την «εν πλω ψυχαγωγία, β) Την εκμετάλλευση τουριστικών-εμπορικών ακινήτων και γ) Τον χώρο της εστίασης.

Ειδικότερα:

Στον τομέα της εν πλω ψυχαγωγίας (υπηρεσίες καζίνο και video games σε κρουαζιερόπλοια), η θυγατρική του Ομίλου αύξησε φέτος σημαντικά τον αριθμό των συνεργαζόμενων πλοίων στα οποία προσφέρει τις υπηρεσίες της, γεγονός που θα επηρεάσει θετικά τις οικονομικές της επιδόσεις μέσα στο 2019.

Στον χώρο της εκμετάλλευσης ακινήτων, στο μεν ξενοδοχείο της Μυκόνου αποκτήθηκε όμορο οικόπεδο, με αποτέλεσμα η τουριστική μονάδα να διαθέτει σήμερα άμεση πρόσβαση στη θάλασσα, ενώ αγοράστηκε ακίνητο στα Βριλήσσια, σαφώς ικανοποιητικής απόδοσης ενοικίου (yield).

Σε ό,τι αφορά την εστίαση (αλυσίδα Chicken Stories) εκπονούνται σχέδια περαιτέρω επέκτασής της.

Σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκο, υπάρχει πρόθεση επέκτασης και στους τρεις προαναφερόμενους τομείς, με την εταιρεία να διαθέτει σήμερα επαρκή διαθέσιμα (πέραν του όποιου τραπεζικού δανεισμού θα μπορούσε να αντλήσει).

Ειδικότερα, στις 31/12/2018 η εταιρεία διέθετε θετικό καθαρό ταμείο (net cash) γύρω στα 14 εκατ. ευρώ (διαθέσιμα συν χρηματοοικονομικά στοιχεία 16 εκατ. ευρώ, τραπεζικός δανεισμός 2,1 εκατ. ευρώ).
Επιπρόσθετα, «ορθάνοιχτο» είναι το ενδεχόμενο μιας πρόσθετης ένεσης ρευστότητας της τάξεως των 10 εκατ. ευρώ για τη  Centric μέσα στο καλοκαίρι. Και αυτό, λόγω των όρων που προέβλεπε η προ ετών συμφωνία «εκχώρησης» της δραστηριότητας της εισηγμένης στον χώρο των τυχερών παιχνιδιών.

Ειδικότερα, η συμφωνία προέβλεπε ένα αρχικό τίμημα 14,4 εκατ. ευρώ (εισπράχθηκε) και εν συνεχεία τρεις άλλες καταβολές (10 εκατ., 5 εκατ. και 5 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα), υπό την αίρεση ότι η εκχωρηθείσα δραστηριότητα θα σημείωνε σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα επιδόσεις που θα υπερέβαιναν προσυμφωνηθέντα επίπεδα κύκλου εργασιών. Από τις τρεις αυτές καταβολές:

α) Η πρώτη των 10 εκατ. ευρώ έχει ήδη εισπραχθεί.

β) Η δεύτερη έχει μεν εγγραφεί στις λογιστικές καταστάσεις του 2018 (συνέβαλε καθοριστικά στη διαμόρφωση καθαρής κερδοφορίας ύψους 2,75 εκατ. ευρώ για τον Όμιλο), χωρίς ωστόσο να έχει εισπραχθεί.

γ) Και η τρίτη καταβολή εξαρτάται από επίδοση της εκχωρηθείσας δραστηριότητας έως και το τέλος Ιουνίου του 2019. Η διοίκηση της Centric δεν πήρε θέση επί του θέματος, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες κύκλων της αγοράς, «τα μαθηματικά βγήκαν» και έτσι πληρούνται οι προϋποθέσεις προκειμένου να γίνουν απαιτητά και τα τελευταία πέντε εκατ. ευρώ.

Άρα είναι «ορθάνοιχτο» το ενδεχόμενο είσπραξης επιπλέον 10 εκατ. ευρώ μέσα στο καλοκαίρι (τα μισά επηρέασαν την περυσινή οικονομική χρήση και τα υπόλοιπα τη φετινή), με αποτέλεσμα την περαιτέρω τόνωση της ρευστότητας του εισηγμένου Ομίλου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v