Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συναίνεση για το project στα Τουρκοβούνια αναζητά η Κέκροψ

Διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς ώστε να ξεμπλέξει, έπειτα από τρεις δεκαετίες, η υπόθεση με την έκταση στα Τουρκοβούνια, επιδιώκει η διοίκηση της Κέκροψ. Τι είπε ο Π. Σουρέτης για τις δικαστικές περιπέτειες με άλλα ακίνητα της εισηγμένης.

Συναίνεση για το project στα Τουρκοβούνια αναζητά η Κέκροψ

Το κατάλαβαν στον όμιλο Intracom, που διαχειρίζεται την εισηγμένη Κέκροψ, πως για να προχωρήσει το στοιχειωμένο σχέδιο αξιοποίησης των περίπου 200 στρεμμάτων στα λατομεία Ψυχικού, στα Τουρκοβούνια, δεν απαιτούνται μόνο δικαστικές αποφάσεις. Χρειάζεται και η συναίνεση της των τοπικών δημοτικών αρχών, οι οποίες μπορούν να βάλουν νέα εμπόδια στον σχεδιασμό.

Η διαμάχη για την έκταση των 200 στρεμμάτων μεταξύ Κέκροψ και ελληνικού δημοσίου διαρκεί περισσότερες από τρεις δεκαετίες. Πρόσφατα το Εφετείο απέρριψε την αγορά του δημοσίου κατά της εταιρείας, βασικοί μέτοχοι της οποίας είναι οι όμιλοι Intracom και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Χθες, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της Κέκροψ, ο διευθύνων σύμβουλος (κατέχει την ίδια θέση στην Intrakat) Πέτρος Σουρέτης υποστήριξε πως πρόθεση της διοίκησης είναι «να συνεργαστεί με τον δήμο, τους τοπικούς φορείς, με στόχο να ενσωματώσουμε στον σχεδιασμό τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας». Ο ίδιος πρόσθεσε πως η διοίκηση της εισηγμένης προωθεί την εκμετάλλευση της έκτασης, παράλληλα με την ανάπλαση του παλαιού λατομείου, ώστε να μετατραπεί σε χώρο πρασίνου και κοινωφελών χρήσεων.

Ο κ. Σουρέτης, με δεδομένη την 30ετή δικαστική περιπέτεια και τα πιθανά νέα δικαστικά απρόοπτα, απέφυγε να προσδιορίσει χρονικά πότε θα προχωρήσει η αξιοποίηση της έκτασης. Όπως είπε, «ο χρονικός προσδιορισμός υλοποίησης ενός τέτοιου σχεδιασμού είναι μια σημαντική πρόκληση, λαμβάνοντας υπόψη τις μακροχρόνιες διαδικασίες ωρίμανσης αντίστοιχων έργων». Πρόσθεσε, όμως, πως η Κέκροψ θα «κινηθεί μεθοδικά, βασιζόμενη τόσο στην ισχύουσα νομοθεσία καθώς και σε σύγχρονες προτάσεις ανάπλασης και αξιοποίησης λατομικών εκτάσεων». Στην ουσία, η διοίκηση επιδιώκει την κατασκευή κατοικιών, παράλληλα με τα έργα ανάπλασης του λατομείου, ώστε να δημιουργηθούν χώροι αναψυχής κ.λπ.

Με την τελευταία απόφαση του Εφετείου, η Κέκροψ αναγνωρίζεται ως ιδιοκτήτρια της εκτός σχεδίου έκτασης του λατομείου καθώς και των ακινήτων εντός σχεδίου. Για την ευρύτερη περιοχή του λατομείου, η εταιρεία, όπως επισημαίνεται στον απολογισμό της, είναι σε επιδικία με το ελληνικό Δημόσιο για: α) 194 στρέμματα (τμήμα 185 στρ. αναδασωτέο), έκταση εκτός σχεδίου, γνωστή και ως Πρώην Λατομείο, β) 31 στρέμματα, βραχώδης περιοχή αρυμοτόμητος εκτός πράσινης γραμμής, γ) 18,8 στρέμματα βραχώδης περιοχή αρυμοτόμητος εκτός πράσινης γραμμής.

Ο κ. Σουρέτης πρόσθεσε πως ακόμα και μετά την απόφαση του Εφετείου, οι εκτάσεις στην περιοχή του πρώην λατομείου «έχουν δύο βασικά ζητήματα, το πρώτο σε σχέση με τα δασικά, για το οποίο θα προβούμε στις σχετικές ενστάσεις βάσει του νόμου, αλλά σε κάθε περίπτωση ένα τμήμα είναι ούτως ή άλλως αξιοποιήσιμο και το δεύτερο σε σχέση με τα πολεοδομικά, για τα οποία επιδίωξή μας είναι να υπάρχει μία ευρύτερη συνεργασία με τον δήμο, ώστε να υπάρξει ο βέλτιστος τρόπος αξιοποίησης».

Εκτός από το ζήτημα με την έκταση στα Τουρκοβούνια, σημαντικό τμήμα της υπόλοιπης περιουσίας της Κέκροψ βρίσκεται υπό διάφορες εμπλοκές καθώς τελεί υπό απαλλοτρίωση από τον δήμο Φιλοθέης - Ψυχικού και τον δήμο Χαλανδρίου ή διεκδικείται από το ελληνικό Δημόσιο. Ωστόσο ο κ. Σουρέτης υποστήριξε πως υπάρχουν δύο ακίνητα τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν ταχύτερα.

Το πρώτο ακίνητο είναι η Παλαιά Αγορά Ψυχικού με 16 καταστήματα συνολικής επιφανείας 973 τ.μ., από τα οποία η Κέκροψ περιμένει έσοδα από μισθώματα. Το κτίριο της Παλαιάς Αγοράς έχει χαρακτηρισθεί διατηρητέο, ενώ οι κύριες εργασίες στο ακίνητο έχουν ολοκληρωθεί και παραμένουν σε εκκρεμότητα συμπληρωματικές εργασίες στο κτίριο και στον περιβάλλοντα χώρο της Παλαιάς Αγοράς, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν σε συνδυασμό με το «κλείσιμο» των συμφωνιών για τις μισθώσεις.

Πάντως, ο δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού καθώς και η «Ενωση Ιδιοκτητών Ψυχικού» έχουν καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης των χρήσεων που ενέκρινε το υπουργείο Πολιτισμού και θα εκδικαστεί στις 30 Οκτωβρίου 2019.

Το δεύτερο ακίνητο είναι ένα οικόπεδο, επιφάνειας ενός στρέμματος επί της οδού Μελετοπούλου 7 στο Παλαιό Ψυχικό, το οποίο έχει καταστεί οικοδομήσιμο μετά την έκδοση του σχετικού ΦΕΚ και αποχαρακτηρίζεται από χώρος κοινόχρηστου πρασίνου. Και σε αυτό το ακίνητο βρίσκεται σε εξέλιξη μελέτη για την κατασκευή κατοικιών. Όμως, και πάλι ο δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού κατέθεσε στο ΣτΕ αίτηση για την ακύρωση του ΠΔ, η οποία θα εκδικαστεί στις 23 Οκτωβρίου 2019. Τέλος, για ένα άλλο ακίνητο της εταιρείας στο Χαλάνδρι αναμένεται η απόφαση του Πρωτοδικείου για τη λήψη αποζημίωσης απαλλοτρίωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v