Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

FG Europe: Ασκηση που… δεν βγαίνει, η «εύλογη αξία» της μετοχής

Μόνο τα «καθαρά» περιουσιακά στοιχεία της θυγατρικής RF Energy υπερβαίνουν με άνεση την «εύλογη αποτίμηση» ολόκληρου του ομίλου, στο πλαίσιο της δρομολογούμενης δημόσιας πρότασης. Τι «λαβράκια» βγάζει η λογιστική κατάσταση του 2018.

FG Europe: Ασκηση που… δεν βγαίνει, η «εύλογη αξία» της μετοχής

Πώς θα σας φαινόταν αν κάποιος σας καλούσε να τον πληρώσετε, προκειμένου να… αγοράσει από εσάς μετοχές εταιρείας που είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, που λειτουργεί κανονικά και που η διοίκησή της σε πρόσφατη ανακοίνωσή της (28/6) μιλά για θετική πορεία, με την εκτίμηση ότι αυτή θα συνεχισθεί και το επόμενο διάστημα;

Στο παράδοξο αυτό ερώτημα θα πρέπει να απαντήσει πειστικά η διοίκηση της FG Europe, με βάση τα τελευταία στοιχεία που έχουν προκύψει γύρω από το «εύλογο τίμημα» της δημόσιας πρότασης, την οποία έχουν υποβάλει οι βασικοί της ιδιοκτήτες στους μετόχους μειοψηφίας.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Σειρά πρόσφατων δημοσιευμάτων στον Τύπο έχουν αναφερθεί στο ζήτημα της αποτίμησης της FG Εurοpe, βάσει της οποίας επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό η τιμή της δημόσιας πρότασης που έχουν υποβάλει οι βασικοί μέτοχοι προς τους επενδυτές μειοψηφίας (0,492 ευρώ ανά μετοχή).

Ειδικότερα, εντύπωση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι η RF Energy (θυγατρική κατά 50% της FG Εurοpe) πούλησε πρόσφατα έναντι 55 εκατ. ευρώ τέσσερα θυγατρικά της αιολικά πάρκα, τα οποία ήταν αποτιμημένα στα λογιστικά της βιβλία μόνο προς 21,6 εκατ. ευρώ! (Καλλίστη Ενεργειακή 3,369 εκατ., Αιολική Κυλινδρίας 6,699 εκατ., Υδροηλεκτρική Αχαΐας 3,537 εκατ. και Αιολική Αδέρες 7,987 εκατ. ευρώ).

Τι σημαίνει αυτό; Ότι μετά τη συγκεκριμένη πώληση και συνεκτιμώντας τα στοιχεία της 31ης/12/2018 (βλέπε επίσημες λογιστικές καταστάσεις μητρικής εταιρείας), η RF Energy διαθέτει σήμερα:

• 55 εκατ. ευρώ μετρητά από την προαναφερόμενη συναλλαγή των τεσσάρων θυγατρικών αιολικών της πάρκων.

• Δύο ακόμη θυγατρικές εταιρείες (RF Energy ΟΜΑΛΙΕΣ και City Electric) που είναι λογιστικά αποτιμημένες στα 8,33 εκατ. ευρώ. Αν συνεκτιμήσουμε ότι η πώληση των άλλων τεσσάρων θυγατρικών έγινε έναντι τιμήματος υπερδιπλάσιου της λογιστικής αξίας, τότε θα ήταν εύλογο να υποθέσουμε πως τα 8,33 εκατ. ευρώ αποτελούν μια μάλλον συντηρητική αποτίμηση των θυγατρικών που απέμειναν.

• Ταμείο και καταθέσεις γύρω στις 680 χιλ. ευρώ.

• Και εμπορικές απαιτήσεις μείον εμπορικές υποχρεώσεις γύρω στο ένα εκατ. ευρώ.

• Μηδενικές τραπεζικές και λοιπές υποχρεώσεις.

Άρα, η RF Energy διαθέτει περιουσιακά στοιχεία που προσεγγίζουν στα 65 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 56 εκατ. είναι ταμείο!

Έτσι, στην FG Εurοpe, που κατέχει το 50% της RF Energy, αντιστοιχούν περιουσιακά στοιχεία 32,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 28 εκατ. ευρώ είναι μετρητά, ή έστω θα γίνουν μετρητά όταν ολοκληρωθεί η πώληση.

Το οξύμωρο είναι πως με βάση την προσφερόμενη τιμή της δημόσιας πρότασης, ολόκληρη η FG Εurοpe (η μητρική, μαζί με το 50% της RG Energy) αποτιμάται στα 25,977 εκατ. ευρώ, δηλαδή κάτω και από το καθαρό ταμείο που της αντιστοιχεί από τη θυγατρική της RF Energy!

Δηλαδή, όλα τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία της RF Energy, όσο και η μητρική δραστηριότητα των ηλεκτρικών συσκευών (Fujitsu, Midea, Ελλάδα, διεθνείς δραστηριότητες) αποτιμώνται έναντι μηδενικού ή καλύτερα έναντι αρνητικού τιμήματος…

Μήπως η διοίκηση της FG Εurοpe, που πρόσφατα θεώρησε «εύλογο» το τίμημα του 0,492 ευρώ ανά μετοχή (ή των 25,977 εκατ. για το σύνολο της εισηγμένης), θα πρέπει να εξηγήσει καλύτερα τις θέσεις της;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v