Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γ. Παπαθανασίου και Ανδ. Σιάμισιης το νέο ηγετικό δίδυμο στα ΕΛΠΕ

Με πρόταση για μη εκτελεστικό πρόεδρο τον Γιάννη Παπαθανασίου και διευθύνοντα σύμβουλο τον Ανδρέα Σιάμισιη (όμιλος Λάτση) το ελληνικό δημόσιο ανακοίνωσε τον διορισμό των επτά εκπροσώπων του στο Δ.Σ. Ποια είναι τα 13 μέλη της διοίκησης. Στις 7 Αυγούστου συγκροτείται σε σώμα το Δ.Σ.

Γ. Παπαθανασίου και Ανδ. Σιάμισιης το νέο ηγετικό δίδυμο στα ΕΛΠΕ

Τα επτά μέλη του ελληνικού δημοσίου στο διοικητικό συμβούλιο του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων διόρισαν τα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όπως ανακοινώθηκε από την ΕΛ.ΠΕ Α.Ε. επιθυμία του δημοσίου είναι να τοποθετηθούν στις θέσεις του μη εκτελεστικού προέδρου ο Ιωάννης Παπαθανασίου (φωτ.) και του διευθύνοντος συμβούλου ο μέχρι σήμερα αναπληρωτής CEO Ανδρέας Σιάμισιης.

Ο κ. Σιάμισιης προέρχεται από την πλευρά του έτερου μετόχου της Paneuropean (όμιλος Λάτση), ενώ σημειώνεται ότι ο ιδιώτης επενδυτής έχει άλλη μία θέση στο Δ.Σ. κι αυτή καλύπτεται από τον Θεόδωρο Αχιλλέα Βάρδα.

Τα υπόλοιπα έξι μέλη του Δ.Σ. του δημοσίου είναι οι Γεώργιος Αλεξόπουλος, Μιχαήλ Κεφαλογιάννης, Αλέξανδρος Μεταξάς, Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος, Λουκάς Παπάζογλου και Αλκιβιάδης Ψάρρας.

Σημειώνεται ότι Δ.Σ. των ΕΛ.ΠΕ συμπληρώνεται με άλλα τέσσερα μέλη, τους δύο εκπροσώπους των μετόχων της μειοψηφίας Θεόδωρο Πανταλάκη και Σπυρίδωνα Παντελιά καθώς και τους δύο εκπροσώπους των εργαζομένων Κωνσταντίνο Παπαγιαννόπουλο και Γεώργιο Παπακωνσταντίνου.

Η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου για την συγκρότησή του σε Σώμα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 7 Αυγούστου.

ΣΥΡΙΖΑ για ΕΛΠΕ: Μια ακόμη κίνηση κομματοποίησης από την κυβέρνηση

«Σε μια ακόμη κίνηση ακραίας κομματικοποίησης και «ικανοποίησης» ιδιωτικών συμφερόντων προχώρησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη με την τοποθέτηση διοίκησης στα ΕΛΠΕ ικανοποιώντας πλήρως τις απαιτήσεις του κ. Λάτση», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οπως αναφέρει το κόμμα, «η κυβέρνηση Μητσοτάκη πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων όλες τις εξαγγελίες της για αξιοποίηση στελεχών πέρα από κόμματα και παρατάξεις, διορίζοντας τους κομματικούς εκλεκτούς της και μάλιστα τον πρώην Υπουργό και πρώην πρόεδρο του Ομίλου κ. Παπαθανασίου, ο οποίος δεν παρουσίασε θετικό έργο ούτε στο υπουργικό πεδίο ούτε στον Όμιλο, παρά μόνο ζημίες για τα ΕΛΠΕ, ελλείμματα για τη χώρα και φαιδρότητες σε χαρτοπετσέτες.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη με την επιλογή αυτή υποθηκεύει έναν Όμιλο ο οποίος, ενώ τη διετία 2013-2014 κατέγραψε συνολικές ζημιές περίπου 700 εκατ. ευρώ, από το 2015 έως σήμερα σημείωσε ρεκόρ κερδών, παραγωγής και εξαγωγών, και δημιούργησε εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας.

Προειδοποιούμε την κυβέρνηση ότι δεν θα γίνει ανεκτή καμία απόπειρα πώλησης και ιδιωτικοποίησης του Ομίλου και οποιαδήποτε αλλαγή στον όμιλο σε βάρος των συμφερόντων του ελληνικού δημοσίου και των εργαζομένων. Ιδιαίτερα δε αν διανοηθεί οποιοσδήποτε να προβεί σε υπόγειες και αδιαφανείς διαδικασίες ή να παραχωρήσει τον τομέα έρευνας και τα δικαιώματα του δημοσίου στα ενεργειακά αποθέματα.

Ο ρόλος των ΕΛΠΕ θεωρείται αναντικατάστατος για την ελληνική οικονομία και για το λόγο αυτό απαιτείται η κατάθεση από την κυβέρνηση ενός παραγωγικού και βιώσιμου business plan ανάπτυξης του Ομίλου και για τον λόγο αυτό θα παρακολουθούμε από κοντά όλες τις εξελίξεις και θα παρεμβαίνουμε.

Ελπίζουμε επίσης ότι στα ΕΛΠΕ η κυβέρνηση της ΝΔ δεν θα ακολουθήσει την ίδια τακτική με τη ΔΕΗ όπου ο κ Χατζηδάκης συνεχίζει επιδίδεται σε ένα μοναχικό διαγωνισμό καταστροφολογίας για να μας πείσει για το «πολυπαραμετρικό σενάριό του», που είναι απλά να πουλήσει τα ασημικά και τα δίκτυα ενέργειας.»

Χρήστος Κολώνας [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v