Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οδοφωτισμός: Τα έργα που σχεδιάζονται στο Νότιο Αιγαίο και η παράταση στην Ηπειρο

Ενα από τα μεγαλύτερα έργα οδοφωτισμού σχεδιάζει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ενώ παράταση αναμένεται να υπάρξει στην εκδήλωση ενδιαφέροντος για το αντίστοιχο έργο της Περιφέρειας Ηπείρου. Οι ενδιαφερόμενοι.

Οδοφωτισμός: Τα έργα που σχεδιάζονται στο Νότιο Αιγαίο και η παράταση στην Ηπειρο

Προς παράταση οδεύει ο διαγωνισμός, ύψους άνω των 8 εκατ. ευρώ, για την αναβάθμιση του οδοφωτισμού στους βασικούς οδικούς άξονες του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου τής Περιφέρειας Ηπείρου, την ίδια στιγμή που άλλες περιφέρειες, όπως το Νότιο Αιγαίο, προωθούν αντίστοιχα ή μεγαλύτερα έργα.

Στην Ηπειρο, η εκδήλωση ενδιαφέροντος είχε προγραμματιστεί για τις 4 Νοεμβρίου, αλλά κατά πληροφορίες η Μυτιληναίος ζήτησε χθες παράταση ενός μηνός.  Πρόκειται για έργα που προωθούνται με ιδιωτική χρηματοδότηση και συγκεντρώνουν πλέον το ενδιαφέρον όλων των ισχυρών κατασκευαστικών ομίλων όπως η Ελλάκτωρ, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, εξειδικευμένων ομίλων από ΗΠΑ και Ισραήλ, κ.α.

Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ο περιφερειάρχης Γ. Χατζημάρκος είχε την Τρίτη συνάντηση με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) η οποία μέσω του χρηματοδοτικού εργαλείου «ΕLENA» καλύπτει τις μελέτες ωρίμανσης για ένα πιο φιλόδοξο έργο. Για την ακρίβεια πρόκειται για σειρά έργων εξοικονόμησης που σχεδιάζονται με τεχνικό σύμβουλο την Trek Development.

Το πρώτο έργο είναι η αναβάθμιση του οδοφωτισμού σε 18 – 20 δήμους της περιφέρειας με την αντικατάσταση περίπου 60.000 – 65.000 φωτιστικών σε μια επένδυση που θα φτάσει τα 25 – 30 εκατ. ευρώ και θα υλοποιηθεί είτε μέσω ΣΔΙΤ, είτε μέσω Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ) και ιδιωτική χρηματοδότηση. Κρατικά κονδύλια θα απαιτηθούν, όμως, στην περίπτωση που προχωρήσουν, ως ξεχωριστά έργα, παρεμβάσεις για αλλαγή των πυλώνων οδοφωτισμού π.χ. σε περιοχές ιστορικού ή αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Το δεύτερο έργο αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση έξι νοσοκομείων (Καλύμνου, Κω, Λέρου, Νάξου, Ρόδου και Σύρου) με παρεμβάσεις βελτίωσης της ενεργειακής τους απόδοσης, με στόχο την εξοικονόμηση περίπου ενός εκατ. ευρώ το χρόνο.

Το τρίτο έργο συνδέεται με τη σύσταση και λειτουργία ενεργειακών κοινοτήτων με συμμετοχή της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Το συνολικό ύψος των έργων προσεγγίζει τα 40 εκατ. ευρώ και η διοίκηση της περιφέρειας φιλοδοξεί να προκηρυχθούν τον επόμενο ενάμιση χρόνο.

Στην Ήπειρο, μετά το έργο για τον φωτισμό του εθνικού και επαρχιακού δικτύου, προωθούνται, με βάση προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια, και δύο ξεχωριστοί διαγωνισμοί για τα έργα του δημοτικού οδοφωτισμού σε Ηγουμενίτσα και Πρέβεζα ενώ αναμένεται να ενταχθούν και τα Ιωάννινα. Μέσω διαφορετικής διαδικασίας προχωράει ο δήμος Αρταίων ο οποίος αρχικά συμμετείχε στην προγραμματική σύμβαση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v