Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σωματείο εργαζομένων ΛΑΡΚΟ: Απαξιωμένες κι επικίνδυνες οι εγκαταστάσεις

Ελλιπής η συντήρηση του εργοστασίου και χωρίς ανταλλακτικά η βιομηχανία. Για απαξίωση κάνουν λόγο τα σωματεία των εργαζομένων. Τι δηλώνει στο Euro2day.gr ο πρόεδρος του Σωματείου της ΛΑΡΚΟ.

Σωματείο εργαζομένων ΛΑΡΚΟ: Απαξιωμένες κι επικίνδυνες οι εγκαταστάσεις

Με τον πλέον τραγικό και οδυνηρό τρόπο βγαίνουν στην επιφάνεια τα αποτελέσματα της ζημιογόνου πορείας της κρατικής βιομηχανίας παραγωγής νικελίου ΛΑΡΚΟ.

Η εταιρεία, που βουλιάζει χρόνο με τον χρόνο στις ζημιές και τα τελευταία δημοσιευμένα οικονομικά της αποτελέσματα που αφορούσαν τη χρήση του 2015, δεν φαίνεται να είναι σε θέση να προσφέρει ούτε καν τα στοιχειώδη μέτρα ασφάλειας για τους εργαζομένους της.

Λίγα 24ωρα πριν το χθεσινό εργατικό ατύχημα στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, που έκοψε το νήμα της ζωής 55χρονου εργάτη και πατέρα τριών παιδιών, τα σωματεία με ανακοινώσεις τους γνωστοποιούσαν άλλο ένα συμβάν που έλαβε χώρα στις 4 Νοεμβρίου και από θαύμα δεν θρηνήσαμε κι άλλα θύματα.

Όπως περιγράφει το Συνδικάτο Συγκολλητών Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Μετάλλου της Φθιώτιδας, «στη μία από τις τρεις γερανογέφυρες της αίθουσας, κατά την ώρα ηλεκτρολογικών δοκιμών στο άγκιστρο 25 τόνων, έχοντας αγκιστρωμένο και φορτωμένο τον κάδο μεταφοράς μεταλλεύματος (ben), κόπηκε το συρματόσχοινο, με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθεί πτώση του φορτίου.

Οι πρώτες, εμπειρικές προσεγγίσεις, με κάθε επιφύλαξη, δείχνουν κακή ποιότητα συρματόσχοινου. Από θαύμα δεν χτύπησαν οι συνάδελφοι ηλεκτρολόγοι που έκαναν τις δοκιμές. Από θαύμα δεν έπεσε το ben, με το πυρωμένο μετάλλευμα που μεταφέρει, επάνω σε εργαζόμενους, όπου συχνό φαινόμενο είναι να βρίσκονται ανά δεκάδες σε διάφορες εργασίες στην αίθουσα», περιγράφουν οι συνδικαλιστές.

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσής τους καταγγέλλουν: «Στο σύνολο του εργοστασίου, η κατάσταση ως προς την ασφάλεια της εργασίας έχει ξεφύγει σε επίπεδο-ρεκόρ. Υπάρχουν ελλείψεις στη χορήγηση μέτρων ατομικής προστασίας αλλά και όταν δίνονται είναι κακής ποιότητας. Ολόκληρες εγκαταστάσεις και μηχανήματα έχουν άμεση ανάγκη από επισκευές, δεν λειτουργούν οι αυτοματισμοί ασφαλείας, έχει σαπίσει μεγάλο μέρος τους».

Αλλά και ο πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ Ανδρέας Κορέτζελος, μιλώντας στο Euro2day.gr, λέει χαρακτηριστικά: «Αν είναι να σκοτωνόμαστε κάθε μέρα, καλύτερα να κλείσει το εργοστάσιο…». Ο ίδιος κάνει λόγο για «απαξιωμένες εγκαταστάσεις και για λανθασμένες επιλογές που έγιναν ιδιαίτερα τα τελευταία πέντε χρόνια, με αποτέλεσμα η εταιρεία να έχει οδηγηθεί στο απόλυτο αδιέξοδο».

Ο πρόεδρος του Σωματείου προσθέτει επίσης: «Ανταλλακτικά δεν υπάρχουν και η συντήρηση των μηχανημάτων είναι ελλιπής».

Σύμφωνα με τον κ. Κορέτζελο, πριν από τρεις μήνες σημειώθηκε κι άλλο θανατηφόρο ατύχημα στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ, ενώ θυμίζει και τους τρεις νεκρούς του 2009.

Για την τύχη της ΛΑΡΚΟ η ηγεσία του ΥΠΕΝ φαίνεται να δρομολογεί τη λύση του σπασίματος των εγκαταστάσεών της και την πώλησή τους. Υπενθυμίζεται ότι η βιομηχανία έχει καταδικαστεί με απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου για παράνομες κρατικές ενισχύσεις 136 εκατ. ευρώ, χρωστά στη ΔEH 330 εκατ. ευρώ και έχει να δημοσιεύσει ισολογισμό από το 2018. Κι αυτός αφορούσε τη χρήση του 2015!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v