Eurobond 500 εκατ. ευρώ σηκώνει η Μυτιληναίος

Κεφάλαια για τη χρηματοδότηση των σχεδίων της προτίθεται να αντλήσει μέσω ομολόγου η εταιρεία. Σήμερα ξεκινούν οι παρουσιάσεις. Citigroup, HSBC και J.P. Morgan, ενεργοί συνδιαχειριστές της έκδοσης του 5ετούς.

Eurobond 500 εκατ. ευρώ σηκώνει η Μυτιληναίος

Πενταετές ομόλογο ύψους 500 εκατ. ευρώ εκδίδει η Μυτιληναίος για τη χρηματοδότηση των σχεδίων της. Η διαδικασία θα τρέξει μέσω της θυγατρικής της Mytilineos Financial Partners SA, η οποία εδρεύει στο Λουξεμβούργο.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η Mytilineos» προτίθεται να προβεί στην έκδοση και διάθεση ομολογιών ονομαστικής αξίας €500 εκατομμυρίων με λήξη το 2024, υπό την επιφύλαξη των συνθηκών της αγοράς και της ζήτησης.

Τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την Έκδοση θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση γενικών εταιρικών σκοπών και την καταβολή των προμηθειών και εξόδων της Έκδοσης.

Οι Citigroup Global Markets Limited, HSBC Bank plc και J.P. Morgan Securities plc θα ενεργήσουν ως Ενεργοί Συνδιαχειριστές του Βιβλίου Προσφορών (Joint Physical Bookrunners), οι Credit Suisse Securities (Europe) Limited, Goldman Sachs International και Nomura International plc θα ενεργήσουν ως Συνδιαχειριστές του Βιβλίου Προσφορών (Joint Bookrunners) και οι Αlpha Βank A.E., Eurobank Ergasias S.A.¸ Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. και Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. θα ενεργήσουν ως Επικεφαλής Διαχειριστές (Lead Managers).

Η παρουσίαση θα ξεκινήσει στην Αθήνα σήμερα, 18 Νοεμβρίου.

Η Mytilineos ανήκει στους κορυφαίους βιομηχανικούς ομίλους, με διεθνώς διαφοροποιημένα περιουσιακά στοιχεία και δραστηριότητες σε τρεις επιχειρηματικούς τομείς: Μεταλλουργία, Ηλεκτρική Ενέργεια & Φυσικό Αέριο και Έργα EPC & Υποδομών. Με έδρα στην Ελλάδα, διαθέτει ισχυρή διεθνή παρουσία με έργα σε 25 χώρες πέντε ηπείρων. Οι μετοχές της Μytilineos, που ιδρύθηκε ως οικογενειακή επιχείρηση το 1908, είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών από το 1995, με χρηματιστηριακή αξία την 31η Οκτωβρίου 2019 ύψους € 1,4 δισ.

Τέλος, όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, δεν δύναται να διασφαλιστεί ότι η Έκδοση θα έχει το προαναφερθέν μέγεθος ή ότι θα πραγματοποιηθεί.

Πηγές της αγοράς, σημειώνουν αναφορικά με την έκδοση του ευρωομολόγου, πως η συγκυρία στις διεθνείς αγορές είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή. Ωστόσο, όπως προσθέτουν, λίγες είναι οι εταιρίες που μπορούν να την αξιοποιήσουν.

Η Mytilineos, είναι από εκείνες που έχει κεφαλαιοποιήσει τα θετικά αποτελέσματα του εταιρικού της μετασχηματισμού κατά το προηγούμενο διάστημα και έχει δρομολογήσει ένα σημαντικό αναπτυξιακό πρόγραμμα. Οι ίδιοι παράγοντες υπενθυμίζουν, ότι η εταιρία βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης του πενταετούς της επενδυτικού πλάνου, το οποίο εκτιμάται από την αγορά πως θα είναι της τάξης του 1 δισ. ευρώ. Αφορά επενδυτικά έργα στους τομείς της ενέργειας, της βιομηχανίας και των ΑΠΕ.

MYTILINEOS: Αξιολόγηση ΒΒ από την Fitch

Αξιολόγηση ΒΒ με σταθερό outlook, υψηλότερη από το ελληνικό Δημόσιο, θέτει η Fitch για τη Μytilineos εν όψει της έκδοσης ευρωομολόγου ύψους 500 εκατ. ευρώ από την εισηγμένη.

Οπως αναφέρει ο οίκος, η αξιολόγηση στηρίζεται στο διαφοροποιημένο επιχειρηματικό προφίλ της εταιρίας, το επιχειρηματικό μοντέλο, τις καθετοποιημένες δραστηριότητες στη μεταλλουργία καθώς και την ισχυρή και ενισχυόμενη θέση στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού, που προσφέρει ένα "μαξιλάρι" έναντι της μεταβλητότητας στις ταμειακές ροές. 

Το σταθερό outlook αντανακλά την προσδοκία ότι το διαφοροποιημένο προφίλ της εταιρίας και η αυξανόμενη δραστηριοποίηση στον κλάδο κοινής ωφέλειας θα μετριάσουν τις πιέσεις στον κλάδο μεταλλουργίας και κατασκευών EPC, εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης. 

Επίσης, αντανακλά την εκτίμηση της Fitch ότι η εταιρία θα προχωρήσει με αύξηση των κεφαλαιακών δαπανών και μικρές εξαγορές, διατηρώντας ένα συντηρητικό χρηματοοικονομικό προφίλ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v