Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: «Ναι» στις δαπάνες του Προϋπολογισμού για την Άμυνα

«Θέση ευθύνης», παρότι η ΝΔ ως αντιπολίτευση ψήφιζε «όχι σε όλα». Α. Τσίπρας για ελληνοτουρκικά: Συνυποσχετικό για προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης, εάν αποτύχουν οι διερευνητικές. Το «φέσι στη μεσαία τάξη».

ΣΥΡΙΖΑ: «Ναι» στις δαπάνες του Προϋπολογισμού για την Άμυνα

Με υπερψήφιση των κονδυλίων του Προϋπολογισμού για το υπουργείο Άμυνας ο ΣΥΡΙΖΑ έστειλε χθες άλλο ένα μήνυμα ότι στα εθνικά θέματα τηρεί «θέση ευθύνης», σε αντίθεση με το αντιπολιτευτικό μοντέλο που είχε επιλέξει το σημερινό κυβερνών κόμμα. «Η ΝΔ καταψήφιζε το σύνολο του Προϋπολογισμού, σπάζοντας τον ‘άγραφο νόμο’ να υπερψηφίζει η αντιπολίτευση τις δαπάνες για την εθνική άμυνα», υπενθύμιζαν χαρακτηριστικά στελέχη του κόμματος.

Νωρίτερα άλλωστε, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε από το βήμα της Βουλής τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα ελληνοτουρκικά:

- Διάλογος στη βάση του διεθνούς δικαίου.
- Επανέναρξη των διερευνητικών συζητήσεων.
- Σε περίπτωση αποτυχίας τους, έναρξη συνομιλιών για συνυποσχετικό, προκειμένου να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

«Σε αυτές τις εξαιρετικά κρίσιμες στιγμές, το μήνυμά μας πρέπει να είναι σαφές. Θα προστατέψουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα με όλα τα μέσα, αλλά στόχος μας δεν είναι να ακολουθήσουμε την Τουρκία στον αδιέξοδο δρόμο της σύγκρουσης και των τετελεσμένων», τόνισε.

Κάτω τα χέρια από το «μαξιλάρι»

Ο κ. Τσίπρας αντέκρουσε (επί μακρόν) το αναπτυξιακό και το κοινωνικό στοιχείο του Προϋπολογισμού, ενώ εμφανίσθηκε ιδιαίτερα σκληρός στο ενδεχόμενο «να μπει χέρι», όπως είπε, στο μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ, ώστε να διατεθούν 12 δισ. σε ρευστό ως εγγύηση στις τράπεζες.

«Αντιλαμβάνεστε τι επιπτώσεις θα έχει κάτι τέτοιο, ε;», ρώτησε απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα και πρόσθεσε: «Βγήκε προεκλογικά ένας βουλευτής σας (σ.σ. ο κ. Μπάμπτης Παπαδημητρίου) και σας κάρφωσε. Είπε ότι θα δώσετε το μαξιλάρι στις τράπεζες. Τον διαψεύσατε. Και τώρα να που τελικά ο λαός μας έχει δίκιο για τη σχετική παροιμία που μας λέει από ποιον μαθαίνεις την αλήθεια. Μόνο που, αν το κάνετε αυτό, αν μειώσετε κατά 12 δισ. το μαξιλάρι για να τα δώσετε στις τράπεζες, ο ελληνικός λαός δεν θα δει κάτι από τις θυσίες του, ενώ θα επηρεάσετε αρνητικά το κόστος δανεισμού από τις αγορές. Ελπίζω λοιπόν, να μην προχωρήσετε σε μια τέτοια ενέργεια. Ούτε φυσικά σε οποιαδήποτε άλλη σας ζητάνε, που θα επηρεάσει αρνητικά τη διαχείριση του δημόσιου χρέους».

Φέσι στη μεσαία τάξη

Αργά τη νύχτα, κι ενώ είχε ολοκληρωθεί η ψηφοφορία, πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίασαν με καυστικό τρόπο την ομιλία του πρωθυπουργού:

«Ο κ. Μητσοτάκης, αφού μας ενημέρωσε σήμερα ότι η μεσαία τάξη διακρίνεται από την ενδυματολογική της προτίμηση στη γραβάτα, προχώρησε σε μια ακόμη εξαγγελία-απάτη, σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ και την εισφορά αλληλεγγύης. Αφού ψήφισε προϋπολογισμό που δεν προβλέπει αντίστοιχη μείωση εσόδων, εντούτοις εξήγγειλε μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, οι οποίες απλά θα μετριάσουν τις επιβαρύνσεις που θα προκύψουν από την εξίσωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες, που έχει ήδη ενσωματώσει στον προϋπολογισμό.

Μας είπε επίσης ότι ευνοεί τη μεσαία τάξη, αλλά με τον Προϋπολογισμό του δεν της φόρεσε γραβάτα αλλά φέσι, αφού ακύρωσε τα δρομολογημένα από τον ΣΥΡΙΖΑ μέτρα ελάφρυνσης: την επιπλέον μείωση του ΕΝΦΙΑ 20% μεσοσταθμικά, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα ως 20.000 ευρώ με δραστική μείωση για μεγαλύτερα και τη μείωση κατά 50% της προκαταβολής φόρου. Κατά τα άλλα, όχι μόνο δεν τόλμησε να αποδοκιμάσει τα κρούσματα απρόκλητης βίας και αστυνομικής αυθαιρεσίας απέναντι σε αθώους πολίτες μέσα στο ίδιο τους το σπίτι, αλλά ξεπέρασε τον εαυτό του. Ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη, λέγοντας ότι γι' αυτό τον ψήφισαν οι πολίτες. Είναι βέβαιο ότι η συγκεκριμένη αποστροφή της ομιλίας του θα γέννησε ρίγη συγκίνησης τόσο στον κ. Βορίδη όσο και σε άλλους νοσταλγούς».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v