Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Big business βλέπει στην Ελλάδα η doValue

Τις μεγαλύτερες ευκαιρίες στην Ευρώπη επιφυλάσσει η εγχώρια αγορά. Τιτλοποιήσεις και πωλήσεις 50 δισ. την επόμενη διετία. «Παρθένα» η αγορά διαχείρισης ανακτηθέντων ακινήτων. Τι προσφέρει η απόκτηση της FPS σε EBITDA, έσοδα και διασπορά χαρτοφυλακίου.

Big business βλέπει στην Ελλάδα η doValue

Μεγάλα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης των εργασιών διακρίνει στην εγχώρια αγορά η διοίκηση της doValue, θυγατρικής της Fortress, με βάση όσα ανέφερε στους αναλυτές, μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση υπογραφής δεσμευτικής συμφωνίας, για την απόκτηση του 80% της FPS από τη Eurobank.

Με την απόκτηση της FPS, η doValue προσθέτει στα υπό διαχείριση assets απαιτήσεις 26,6 δισ. ευρώ, εισερχόμενη με βάση τη 10ετή σύμβαση σε μακροχρόνια συνεργασία με τη Eurobank.

Όταν ολοκληρωθεί η συναλλαγή (σ.σ. ως το τέλος Μαρτίου), οι υπό διαχείριση απαιτήσεις της doValue θα εκτιναχθούν στα 166,6 δισ. ευρώ από 140 δισ. ευρώ σήμερα, και τα ενοποιημένα EBITDA αναμένεται να ενισχυθούν, βάσει του business plan, κατά 37 με 42 εκατ. ευρώ το 2020 και κατά 60 με 65 εκατ. ευρώ, το 2021.

Τα ενοποιημένα έσοδα της doValue εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν από την απόκτηση του 80% της FPS κατά 100 με 110 εκατ. ευρώ το 2020 και κατά 110 με 120 εκατ. ευρώ το 2021. Η συνεισφορά της FPS στα καθαρά κέρδη του ομίλου αναμένεται σε 7 με 10 εκατ. ευρώ το 2020 και σε 20 με 25 εκατ. ευρώ το 2021.

Επιπρόσθετα, η doValue ενισχύει τη θέση της ως η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων αλλά και ακινήτων στη Νότια Ευρώπη, αποκτώντας καλύτερη γεωγραφική διασπορά. Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, μόλις το 49% των υπό διαχείριση απαιτήσεων θα προέρχεται από την Ιταλία, το 29% από την Ισπανία, το 18% από την Ελλάδα και το 4% από την Κύπρο. Μικρότερη παρουσία διαθέτει στην Πορτογαλία. Σημειώνεται ότι, προ έτους, η doValue αγόρασε από την Apollo την Altamira, διευρύνοντας την παρουσία της σε Ισπανία, Κύπρο και Πορτογαλία.

Η πλατφόρμα διαχείρισης απαιτήσεων του ομίλου Fortress (σ.σ. ελέγχει το Δ.Σ κατέχοντας το 28%) θεωρεί ότι η εγχώρια αγορά προσφέρει, αυτή τη στιγμή, τις μεγαλύτερες ευκαιρίες στην Ευρώπη. Οι προσδοκίες της εδράζονται, αφενός, στην ανάπτυξη της οικονομίας, αφετέρου, στο μεγάλο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures - NPEs), που διαθέτουν οι εγχώριες τράπεζες καθώς και στην εποπτική επιταγή για δραστική τους μείωση.

Τα NPEs ανήλθαν στο τέλος Σεπτεμβρίου στα 71,2 δισ. ευρώ και προβλέπεται να μειωθούν κατά περίπου 50 δισ. ως το τέλος του 2021, με βάση τους στόχους, που έχουν υποβάλει στον SSM οι συστημικές τράπεζες.

Το μεγαλύτερος μέρος της παραπάνω απομόχλευσης θα έρθει μέσω τιτλοποιήσεων (27 με 30 δισ. ευρώ), πεδίο στο οποίο η doValue διαθέτει σημαντική εμπειρία καθώς έχει διενεργήσει στην Ιταλία τιτλοποιήσεις με χρήση κρατικών εγγυήσεων (GACS) άνω των 22 δισ. ευρώ. Με δεδομένο ότι ο Ηρακλής ακολουθεί πιστά το ιταλικό Asset Protection Scheme, διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού. 

Η κλιμάκωση των κινήσεων απομόχλευσης από πλευράς τραπεζών, σε συνδυασμό με τη συγκέντρωση της αγοράς διαχείρισης στα χέρια λίγων παικτών (Intrum Hellas, doValue-FPS, Cepal, Qualco) οδηγεί την doValue στην εκτίμηση ότι εντός της επόμενης διετίας η FPS θα καταφέρει να αυξήσει περαιτέρω τις υπό διαχείριση απαιτήσεις της. Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή η FPS διαχειρίζεται χαρτοφυλάκια τρίτων (αγορασμένα και τιτλοποιημένα), αξίας άνω των 16 δισ. ευρώ.

Εξίσου σημαντικό στη στρατηγική της doValue αποτελεί το σκέλος της διαχείρισης ανακτηθέντων ακινήτων. Τα ανακτηθέντα ακίνητα των τραπεζών αναμένεται να φθάσουν από 3 στα 7,6 δισ. ευρώ, στο τέλος του 2021, εφόσον συνεχισθεί η τάση να πλειοδοτούν οι τράπεζες στο 70% με 80% των πλειστηριασμών.

Πρόκειται για μια «παρθένα», σύμφωνα με τους Ιταλούς, αγορά καθώς δεν υπάρχει κανένας μεγάλος διαχειριστής ακινήτων, ενώ οι ίδιοι διαθέτουν μετά την απόκτηση και ενσωμάτωση της Altamira σημαντική εμπειρία από την αγορά της Ισπανίας. Επιπρόσθετα, οι προμήθειες διαχείρισης βελτιώνουν το μείγμα των συνολικών εσόδων.

Η doValue απασχολεί 2.500 εργαζόμενους, εκ των οποίων περίπου 40 στην Ελλάδα. Με την εξαγορά της FPS στην οποία θα έχει μεταφερθεί προηγουμένως ο τομέας προβληματικών δανείων της Eurobank (TAG), το απασχολούμενο προσωπικό της στην Ελλάδα θα φθάσει στα περίπου 1.000 άτομα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v