Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική Ασφαλιστική: Η απεργία και οι εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων

Γιατί προχωρούν σήμερα σε προειδοποιητική απεργία οι εργαζόμενοι της Εθνικής Ασφαλιστικής. Απασχολούμενοι δύο ταχυτήτων στην εταιρεία. Καμιά σχέση με τη διαδικασία πώλησης, λένε οι συνδικαλιστές. Ενημερωμένοι οι υποψήφιοι αγοραστές.

Εθνική Ασφαλιστική: Η απεργία και οι εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων

Μπορεί το αίτημα για αυξήσεις αποδοχών σε ένα σημαντικό τμήμα των εργαζομένων της Εθνικής Ασφαλιστικής να μην ακούγεται ευχάριστα σε μια περίοδο όπου η διαδικασία πώλησης της εταιρείας μπαίνει στην τελική ευθεία, ωστόσο συνδικαλιστικοί κύκλοι αντικρούουν το συγκεκριμένο επιχείρημα και επίσης δηλώνουν πως η σημερινή προειδοποιητική απεργία δεν σχετίζεται σε καμιά περίπτωση με το δρομολογούμενο εγχείρημα αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος.

Το αίτημα της κινητοποίησης είναι να δοθούν αυξήσεις αποδοχών σε όσους απασχολούνται στην Εταιρεία μέσω της ICAP, δηλαδή περίπου το ένα τέταρτο του συνολικού προσωπικού. «Σήμερα απασχολούνται στην Εταιρεία μας μέσω ICAP 219 συνάδελφοι έναντι 668 μόνιμων εργαζόμενων (627 που υπηρετούν στην Εταιρεία και 41 που υπηρετούν στην ΕΤΕ). Δηλαδή για κάθε τρεις εργαζόμενους υπηρετεί και ένας συνάδελφος μέσω ICAP», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση των εργαζομένων.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα λένε συνδικαλιστικοί κύκλοι στο Euro2day.gr: «Η απεργία δεν σχετίζεται με τη διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής. Οι σχετικές διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση έχουν ξεκινήσει εδώ και περίπου δώδεκα μήνες, προκειμένου να μειωθεί η πολύ μεγάλη ψαλίδα αποδοχών που υπάρχει μεταξύ των δύο κατηγοριών εργαζομένων. Οι συνάδελφοί μας μέσω της ICAP δουλεύουν πολλά χρόνια στην εταιρεία και εργάζονται στα ίδια αντικείμενα με εμάς, πλην όμως εισπράττουν πολύ λιγότερα.

Από την πλευρά μας, περιμέναμε να κλείσει η χρονιά, προκειμένου να πιαστούν οι παραγωγικοί στόχοι της Εθνικής Ασφαλιστικής -πήγαμε πολύ καλά- και μετά να διεκδικήσουμε με μεγαλύτερη έμφαση το δίκαιο αίτημά μας. Δεν ζητάμε τη μονιμοποίησή τους αλλά να καρπωθούν και αυτοί όσα δικαιούνται».

Σύμφωνα τώρα με κύκλους της αγοράς, οι υποψήφιοι αγοραστές της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι ενημερωμένοι πλήρως για τις δύο κατηγορίες εργαζομένων και αναμφίβολα έχουν συνεκτιμήσει το γεγονός, αντιλαμβανόμενοι ότι η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να λειτουργήσει επ’ άπειρον, χωρίς να προκαλέσει παρενέργειες στην ίδια την εταιρεία.

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, θεωρούν πως μια αύξηση αποδοχών αυτή την περίοδο στους «εργαζόμενους μέσω ICAP» θα λειτουργούσε έμμεσα υπέρ και των εργαζομένων της ίδιας της Εθνικής Ασφαλιστικής. Και αυτό γιατί σε περίπτωση που ολοκληρωθεί η πώληση της εταιρείας, τότε ο νέος μεγαλομέτοχος θα έχει μια κατάσταση όπου για την ίδια δουλειά, κάποιοι εργαζόμενοι θα αμείβονται πολύ λιγότερο από τους άλλους. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει σε βάρος εκείνων που λαμβάνουν υψηλότερες αποδοχές.

Τις προηγούμενες ημέρες, το Σωματείο των εργαζομένων της Εθνικής Ασφαλιστικής είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία ανέφερε μεταξύ άλλων στοιχεία για την κατάσταση των εργαζομένων μέσω ICAP.

Οπως έλεγαν οι εργαζόμενοι, «η πιο παλιά συνάδελφος μέσω ICAP θα κλείσει το 2020 τα 19 χρόνια συνεχόμενης υπηρεσίας στην Εταιρεία μας. Οι 113 υπηρετούν συνεχόμενα πριν το 2010, κλείνουν δηλαδή πάνω από 10 χρόνια υπηρεσίας στην Εθνική Ασφαλιστική. Ο μέσος μεικτός μισθός τους μόλις ξεπερνάει τα χίλια ευρώ (1.014€) για τους εργαζόμενους στις κεντρικές υπηρεσίες και τα 750 € για τους εργαζόμενους στο τηλεφωνικό κέντρο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v