Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς η Εθνική Ασφαλιστική βάζει πλαφόν στο σχέδιο Ηρακλής

Η κεφαλαιακή ζημιά από την πώληση του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής θα καθορίσει το εύρος της σχεδιαζόμενης τιτλοποίησης NPEs. Τον Μάρτιο οι αποφάσεις. Το «μαξιλάρι» από τις κρυμμένες υπεραξίες κρατικών ομολόγων και οι εκτιμήσεις για τα επαναλαμβανόμενα κέρδη.

Πώς η Εθνική Ασφαλιστική βάζει πλαφόν στο σχέδιο Ηρακλής

Το αποτέλεσμα του διαγωνισμού πώλησης του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής θα κρίνει, ως ένα βαθμό, το εύρος της τιτλοποίησης, στην οποία σχεδιάζει να προχωρήσει η Εθνική Τράπεζα, προκειμένου να επιταχύνει τον βηματισμό για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της (Non Performing Exposures - NPEs).

Μετά την αξιολόγηση των ενδεικτικών προσφορών, η Εθνική αποφάσισε να προχωρήσει η διαγωνιστική διαδικασία, για την πώληση της ασφαλιστικής θυγατρικής της, παρέχοντας τη δυνατότητα σε Fosun, CVC Capital και πιθανώς έναν ακόμη ενδιαφερόμενο (I3CP;), αφού διεξάγουν due diligence, να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές.

Όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr, η Εθνική αποτίμησε στις 30/9 στα βιβλία της το 100% της Εθνικής Ασφαλιστικής σε 1,06 δισ. ευρώ. Έθεσε, επομένως, πολύ ψηλά τον πήχη του εν εξελίξει διαγωνισμού καθώς για να αποφύγει την εγγραφή ζημιάς, θα πρέπει το 80% της θυγατρικής της, μαζί με τη δεκαετή σύμβαση αποκλειστικής διάθεσης προϊόντων της μέσω του δικτύου της τράπεζας, να πωληθεί 848 εκατ. ευρώ.

Αν ισχύουν οι πληροφορίες ότι οι ενδεικτικές προσφορές κινήθηκαν σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα, η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής θα καθορίσει το εύρος της τιτλοποίησης, στην οποία θα προχωρήσει η Εθνική Τράπεζα.

Η Εθνική, σε αντίθεση με τις Eurobank και Alpha, δεν σχεδιάζει να προσφύγει σε εταιρικό μετασχηματισμό (σ.σ. μετατροπή της εισηγμένης σε Holding με απόσχιση του κλάδου τραπεζικών δραστηριοτήτων και εισφορά σε νέα τραπεζική εταιρεία).

Αυτό σημαίνει ότι η ζημιά από την τιτλοποίηση θα πρέπει να καλυφθεί από τα -έκτακτα και επαναλαμβανόμενα- κέρδη της χρήσης 2020, ώστε να μην ενεργοποιηθεί η διάταξη του νόμου Χαρδούβελη για υποχρεωτική αύξηση κεφαλαίου, η οποία θα καλυφθεί από το Δημόσιο.

Το «μαξιλάρι» από έκτακτα και επαναλαμβανόμενα κέρδη

Ο σχεδιασμός της τράπεζας προβλέπει ότι η φετινή κερδοφορία θα ενισχυθεί από τη ρευστοποίηση των ελληνικών κρατικών ομολόγων, τα οποία έλαβε ως αντάλλαγμα από το Δημόσιο, για την ακύρωση της συμφωνίας ανταλλαγής επιτοκίων (πρόγραμμα Titlos).

Πρόκειται για ομόλογα, ονομαστικής αξίας 3,31 δισ. ευρώ, τα οποία ταξινομήθηκαν ως διακρατούμενα για την είσπραξη συμβατικών ταμειακών ροών και αποτιμούνται στο αποσβεσμένο κόστος. Η τρέχουσα υπεραξία των παραπάνω τίτλων ανέρχεται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Επιπρόσθετα, οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα επαναλαμβανόμενα προ προβλέψεων κέρδη της τράπεζας θα κινηθούν μεταξύ 640 με 700 εκατ. ευρώ. Επομένως, η Εθνική διαθέτει «μαξιλάρι» της τάξης των 1,1 με 1,2 δισ. ευρώ, για να καλύψει τις ζημιές από την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, την τιτλοποίηση δανείων και τον σχηματισμό -αισθητά μειωμένων- προβλέψεων.

Αν από την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής εγγραφεί ζημιά της τάξης των 200 με 250 εκατ. ευρώ, στην Αιόλου εκτιμούν ότι θα μπορέσουν να προχωρήσουν σε τιτλοποίηση NPEs της τάξης των 5,5 με 6 δισ. ευρώ, η οποία θα ενταχθεί στο πρόγραμμα κρατικής εγγυοδοσίας «Ηρακλής».

Οι αποφάσεις τον Μάρτιο

Οι αποφάσεις για το εύρος της σχεδιαζόμενης τιτλοποίησης θα ληφθούν τον Μάρτιο. Μέχρι τότε θα έχουν κατατεθεί οι δεσμευτικές προσφορές για το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής και θα έχουν οριστικοποιηθεί οι επικαιροποιημένοι στόχοι τριετίας (2020-22) για τη μείωση των NPEs, που θα υποβληθούν, τον ίδιο μήνα, στον SSM.

Στόχος της Εθνικής είναι να ρίξει τα εν Ελλάδι NPEs στο 1,7 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021 από 11,4 δισ. ευρώ στις 30/9/2019, αξιοποιώντας τον υψηλό δείκτη προβλέψεων και το γεγονός ότι τα «κόκκινα» στεγαστικά αποτελούν πάνω από το 50% των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της.

Χρήστος Κίτσιος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v