Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εξι υποψήφιοι για το ΣΔΙΤ οδοφωτισμού της Περιφέρειας Ηπείρου

Οι τρεις από τους τέσσερις ισχυρότερους κατασκευαστικούς ομίλους διεκδικούν το έργο οδοφωτισμού του περιφερειακού οδικού δικτύου στην Ηπειρο. Στη διεκδίκηση και τρεις άλλες εταιρείες από το χώρο των τεχνικών έργων και της ενέργειας.

Εξι υποψήφιοι για το ΣΔΙΤ οδοφωτισμού της Περιφέρειας Ηπείρου

Εξι όμιλοι ή κοινοπραξίες εκδήλωσαν ενδιαφέρον για συμμετοχή στο διαγωνισμό με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), ύψους περί τα 8 εκατ. ευρώ, για τον οδοφωτισμό της Περιφέρειας Ηπείρου.

Το έργο αφορά τον περιφερειακό οδικό δίκτυο, με την αντικατάσταση περίπου 8.800 λαμπτήρων και την πολυετή διαχείριση του συστήματος με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας.

Οι έξι υποψήφιοι που εμφανίστηκαν την Δευτέρα, όπως προέβλεπε ο διαγωνισμός, είναι η Μυτιληναίος, η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ – Fotagon Led, η Intrakat, η Greenesco (βασικοί μέτοχοι είναι η ΔΕΗ Ανανεώσιμες και ο όμιλος Attica Bank), η ΤΡΙΤΩΝ και η κοινοπραξία της τεχνικής εταιρείας Θεμέλη με την ιταλική Pagano & Ascolillo.

Στην αγορά αναρωτιούνται για ποιους λόγους δεν συμμετείχαν στον διαγωνισμό ΣΔΙΤ οι γνωστοί «παίκτες» οι οποίοι την τελευταία διετία επιχείρησαν να κυριαρχήσουν στην ελληνική αγορά οδοφωτισμού, με διαγωνισμούς που βρέθηκαν στο επίκεντρο κριτικής.

Σύμφωνα με την προκήρυξη, θα ακολουθήσει η προεπιλογή μεταξύ των υποψηφίων και όσοι περάσουν στο δεύτερο στάδιο θα συμμετάσχουν στη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου προκειμένου να καθοριστούν οι τεχνικές και άλλες λεπτομέρειες της σύμβασης ΣΔΙΤ που θα υπογράψει όποιος επικρατήσει.  

Στην Περιφέρεια Ηπείρου βγαίνουν στον αέρα μέσα στο επόμενο διάστημα τέσσερα μεγάλα έργα εξοικονόμησης ενέργειας, συνολικού ύψους άνω των 60 εκατ. ευρώ.

Εκτός από το ΣΔΙΤ για το περιφερειακό οδικό δίκτυο, ο δεύτερος διαγωνισμός, που αναμένεται να προκηρυχθεί τον επόμενο μήνα αφορά το δίκτυο οδοφωτισμού (8.500 φωτιστικά σώματα) του δήμου Πρέβεζας ενώ τον Απρίλιο προβλέπεται πως θα δημοπρατηθεί ο μεγάλος διαγωνισμός για τον οδοφωτισμό του δήμου Ιωαννιτών με την αντικατάσταση περίπου 26.000 λαμπτήρων. Στο μεσοδιάστημα, τον Μάρτιο, εκτιμάται πως μπορεί να προκηρυχθεί το έργο εξοικονόμησης ενέργειας στα δημόσια κτίρια της Περιφέρειας Ηπείρου (νοσοκομεία, αστυνομικές διευθύνσεις, κ.α), συνολικής επιφάνειας περί τα 90.000 τετραγωνικά μέτρα.

Αναμένεται να ακολουθήσουν οι αντίστοιχοι διαγωνισμοί στις περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου, Κεντρικής Μακεδονίας και Κρήτης. Αν προστεθούν και τα μεγάλα έργα για τον οδοφωτισμό του δήμου Αθηναίων καθώς και οι σημαντικοί διαγωνισμοί που εκκρεμούν σε άλλες μεγάλες πόλεις, η συνολική αγορά εκτιμάται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που θα δημοπρατηθούν τους επόμενους μήνες. Σημειώνεται πως εξαιτίας των απίστευτων μεθοδεύσεων σε πλήθος προκηρύξεων για έργα οδοφωτισμού από δημοτικές αρχές, πολλοί διαγωνισμοί είναι σήμερα στον αέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v