Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Viva: Στρατηγικός επενδυτής το fund Hedosophia

Κάλυψε ΑΜΚ ύψους 60 εκατ. ευρώ, λαμβάνοντας προνομιούχες μετοχές με δικαίωμα ψήφου. Θα ορίζει ένα μέλος στο ΔΣ. Άγνωστο αν αγόρασε και υφιστάμενες κοινές μετοχές. Θα μείνει στην εταιρεία ως την εισαγωγή της σε οργανωμένη αγορά.

Viva: Στρατηγικός επενδυτής το fund Hedosophia

Το λονδρέζικο venture capital και private equity fund Hedosophia αποτελεί τον νέο μεγάλο επενδυτή της Viva Wallet καθώς κάλυψε, εξ ολοκλήρου, αύξηση κεφαλαίου, ύψους 60 εκατ. ευρώ, λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα προνομιούχες μετοχές με δικαίωμα ψήφου.

Ειδικότερα, δυνάμει της απόφασης που έλαβε στις 4 Δεκεμβρίου η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Viva Wallet, διενεργήθηκε αύξηση κεφαλαίου με έκδοση 251.724 προνομιούχων μετοχών, οι οποίες διαθέτουν δικαίωμα ψήφου. Οι παραπάνω μετοχές διατέθηκαν στις εταιρείες ειδικού σκοπού «HS Investments III Limited» και «HS Investments EU13 LP», συμφερόντων του private equity fund Hedosophia, προς 238,356 ευρώ ανά μετοχή.

Ταυτόχρονα, με βάση τις αποφάσεις της ίδιας έκτακτης γενικής συνέλευσης, 23.074 κοινές μετοχές μετατράπηκαν σε προνομιούχες με δικαίωμα ψήφου. Δεν έχει γίνει γνωστό αν η Hedosophia αγόρασε και κοινές μετοχές από υφιστάμενους μετόχους, έναντι τιμήματος 15 εκατ. ευρώ, όπως ανέφεραν οι αρχικές πληροφορίες.

Το προνόμιο συνίσταται στην προνομιακή απόδοση του κεφαλαίου που καταβλήθηκε από τους κατόχους των προνομιούχων μετοχών από οιοδήποτε προϊόν μείωσης κεφαλαίου (με την εξαίρεση μετατροπής, εξαγοράς ή απόκτησης ιδίων μετοχών) ή της εκκαθάρισης της εταιρικής περιουσίας καθώς και οποιασδήποτε ληξιπρόθεσμης απαίτησης, είτε από μερίσματα είτε από οποιαδήποτε άλλη αιτία εντόκως.

Πρόκειται για απόκτηση στρατηγικής θέσης από το venture capital καθώς η συμφωνία προβλέπει ότι οι προνομιούχες μετοχές θα μετατρέπονται αυτόματα σε κοινές μετοχές υπό τους εξής όρους:
αμέσως μετά την εισαγωγή των μετοχών της Viva Wallet σε οργανωμένη αγορά, με ελάχιστο ποσό κάλυψης των νέων μετοχών τα 250 εκατ. ευρώ και τιμή έκδοσης κάθε νέας μετοχής κατ’ ελάχιστο ίση με 715,07 ευρώ ή διαφορετικά με τη συναίνεση της Hedosophia αμέσως μετά την εισαγωγή των μετοχών της εταιρείας σε οργανωμένη χρηματιστηριακή αγορά. Οι προνομιούχες θα μετατραπούν σε κοινές με αναλογία 1 προς 1 και θα κατατάσσονται pari passu με τις προϋπάρχουσες κοινές μετοχές.

Δηλαδή, η Hedoshopia θα παραμείνει μέτοχος τουλάχιστον ως την εισαγωγή της Viva Wallet σε οργανωμένη χρηματιστηριακή αγορά ενώ στοχεύει να υπερτριπλασιάσει τα κεφάλαια 60 εκατ. ευρώ, που έβαλε στην εταιρεία. Σημειώνεται ότι μπορεί να διορίζει ένα μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο της Viva Wallet, με την προϋπόθεση ότι δεν κατέχει λιγότερες από 251.724 προνομιούχες μετοχές (σ.σ. αυτές που έλαβε από την πρόσφατη ΑΜΚ).

Ενδεικτικό των υψηλών προσδοκιών που έχει το venture capital από την επένδυσή του στη Viva είναι ότι η εταιρεία αποτιμήθηκε σχεδόν τρεις φορές υψηλότερα από τα επίπεδα (82,447 ευρώ ανά μετοχή) στα οποία εισήλθε στο μετοχικό της κεφάλαιο, η Diorama, προ μόλις διετίας. H Hedosophia ιδρύθηκε το 2012, διευθύνεται από τον Ian Osborne και διαχειρίζεται κεφάλαια άνω του 1 δισ. ευρώ.

Τα νέα κεφάλαια που άντλησε η μητρική του ομίλου Viva θα χρηματοδοτήσουν την περαιτέρω επέκτασή του σε μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, με έμφαση στη θυγατρική Viva Υπηρεσίες Πληρωμών.

Ειδικότερα προβλέπεται ο όμιλος να προχωρήσει σε ίδρυση υποκαταστημάτων σε Ιταλία, Πορτογαλία, Γαλλία, Πολωνία, Γερμανία, Ολλανδία, Ισπανία και άλλες χώρες. Επίσης, θα αποκτηθεί άδεια εκκαθάρισης συναλλαγών από τις American Express, China Union Pay, Bancontact και JCB για την ενίσχυση του χαρτοφυλακίου των σχημάτων.

Τέλος, θα επιχειρηθεί μετάβαση στην πλατφόρμα cloud της Microsoft Dynamics 365 για πωλήσεις, εξυπηρέτηση πελατών, μάρκετινγκ και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες καθώς και ανάπτυξη νέου μηχανισμού πωλήσεων, απευθυνόμενο στις κατηγορίες των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε κάθε χώρα.

Το συγκριτικό πλεονέκτημα της Viva Υπηρεσίες Πληρωμών

Το 2018 αποτέλεσε έτος-σταθμό για τη Viva Υπηρεσίες Πληρωμών καθώς μετατράπηκε από μεταπωλητής υπηρεσιών εκκαθάρισης καρτών τρίτων (payment facilitator) σε επισήμως αδειοδοτημένη εταιρεία για την αποδοχή κι εκκαθάριση καρτών από τα καρτικά σχήματα Mastercard και VISA, σε απευθείας σύνδεση μαζί τους, αποκτώντας σημαντικό αριθμό νέων εμπόρων.

Αυτό σηματοδότησε μια νέα οργανωτική δομή, με χρήση outsourcing για υπηρεσίες εξυπηρέτησης πελατών και πωλήσεων. Η νέα δομή προσφέρει, σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου, υψηλή επεκτασιμότητα, αποδοτικότητα κόστους, πολυγλωσσική ικανότητα και γρήγορη ανάπτυξη σε πολλές χώρες.

Η αλλαγή αυτή συνοδεύτηκε από τη συνολική ανάπτυξη των υποδομών πληρωμών και την άμεση διασύνδεση με τα σχήματα καρτών, γεγονός που απέφερε σημαντική εξοικονόμηση στα συνολικά διατραπεζικά κόστη. Παράλληλα, η εταιρεία έγινε εξουσιοδοτημένος εκδότης καρτών από τη MasterCard και τη Visa, γεγονός που σηματοδότησε την είσοδό της στον τομέα των Εταιρικών Καρτών - Business Cards.

Η δραστηριοποίηση στον τομέα των πληρωμών και των καρτών (Acquiring και Issuing) επέτρεψε στην εταιρεία να σχεδιάσει, να αναπτύξει και να προσφέρει νέα καινοτόμα χρηματοοικονομικά προϊόντα. Για παράδειγμα, το 2018, η εταιρεία ήταν ο μοναδικός ευρωπαϊκός πάροχος πληρωμών, που προσέφερε πακέτο τιμολόγησης Acquiring 0%, όταν η απόκτηση συνδυάζεται με τη χρήση μιας εταιρικής χρεωστικής κάρτας. Επιπλέον, η ενεργοποίηση της άδειας εκκαθάρισης συναλλαγών (Acquiring) έφερε χαμηλότερες χρεώσεις για τους πελάτες της.

Τέλος, η Viva Υπηρεσίες Πληρωμών ολοκλήρωσε επιτυχώς την πρώτη φάση εγκατάστασης στις αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου, του Βελγίου, της Ρουμανίας και της Κύπρου, στήνοντας τοπικά γραφεία και αποκτώντας τοπικούς κωδικούς IBAN (Κωδικοί Ταξινόμησης για το Ηνωμένο Βασίλειο) που αφορούν τους Λογαριασμούς Πληρωμών. Αυτό της επέτρεψε να εδραιώσει τα προϊόντα της στις τοπικές αγορές, μέσω χρήσης τοπικών κωδικών IBAN, της συνδεσιμότητας με τοπικά συστήματα πληρωμών και χρήση τοπικών καρτών.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο ιδρύθηκε μια νέα θυγατρική (Viva Wallet Com Ltd), η οποία θα υποβάλει αίτηση για άδεια τραπεζικών εργασιών.

Όσον αφορά τη θυγατρική εταιρεία Viva Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες, συνέχισε την εμπορία και διανομή τερματικών POS και των αντίστοιχων Viva καρτών για τον Όμιλο, ενώ στον κλάδο των εισιτηρίων, η Viva Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες συνέχισε την επέκτασή της ως εκ των κορυφαίων παρόχων υπηρεσιών έκδοσης εισιτηρίων σε όλα τα σημαντικά εγχώρια αθλητικά και πολιτιστικά θεάματα.

Χρήστος Κίτσιος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v