Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δ. Κουτσολιούτσος: Κυνηγάει και τα κεφάλαια των μετοχών Dufry

Το εν δυνάμει άμεσα ρευστοποιήσιμο στοιχείο ενεργητικού της αποστεωμένης Folli Follie εποφθαλμιά η οικογένεια των βασικών μετόχων. Η χρονική συγκυρία αποδέσμευσης των μετοχών Dufry και η καθυστερημένη αντίδραση των ομολογιούχων. 

Δ. Κουτσολιούτσος: Κυνηγάει και τα κεφάλαια των μετοχών Dufry

H συζήτηση για τη σκοπιμότητα των κινήσεων της οικογένειας Κουτσολιούτσου, δια του πατριάρχη αυτής, εστίασε σε πρώτη φάση στην πρόθεση «ακύρωσης» της έστω λειψής, ωστόσο μοναδικής ευκαιρίας διάσωσης της Folli Follie μέσω της συμφωνίας εξυγίανσης με τους ομολογιούχους πιστωτές της. 

Πέραν ωστόσο από τη συγκεκριμένη συμφωνία, η διοίκηση της εταιρείας «τρέχει» παράλληλα διαπραγμάτευση με την Dufry για την απελευθέρωση των μετοχών που κατέχει η Folli Follie. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται αντικειμενικά για το μοναδικό άμεσα ρευστοποιήσιμο asset της Folli Follie, που μπορεί να εισφέρει «φρέσκο» χρήμα, σε όποιον ελέγχει την οντότητα της εταιρείας, καθώς τα ακίνητά της είναι αφενός δεσμευμένα και αφετέρου αμφίβολης ρευστοποιήσιμης αξίας. 

Είναι χαρακτηριστικό πως στα θέματα της επικείμενης έκτακτης Γ.Σ. της εταιρείας στις 20 Φεβρουαρίου 2020 έχει τεθεί ως θέμα η ενημέρωση για την υπόθεση μετοχών Dufry A.G. (Release of Dufry Shares) και ζητείται η έγκριση σχετικής εξουσιοδότησης στο Διοικητικό Συμβούλιο. Στην ίδια Γ.Σ. θα κριθεί ποιος ελέγχει εμφανώς πια την εταιρεία, μετά την αποδοχή να προστεθεί ως θέμα η πρόταση Κουτσολιούτσου περί αντικατάστασης μελών. 

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Euro2day.gr, η  προκαταρκτική συμφωνία εξυγίανσης ομολογιούχων - Folli Follie προβλέπει ότι το ποσό που θα εισπραχθεί από τη ρευστοποίηση των αποδεσμευμένων μετοχών θα κατευθυνθεί κατά 35 εκατ. ευρώ στη νέα εταιρεία (OpsCo, η οποία θα ελέγχεται κατά 51% από τους σημερινούς βασικούς μετόχους και κατά 49% από τους ομολογιούχους) και τα υπόλοιπα στην υπό εκκαθάριση εταιρεία AssetCo. 

Η «σφήνα» ωστόσο της οικογένειας Κουτσολιούτσου και η απαίτησή της να ελέγξει εκ νέου το Δ.Σ. της εταιρείας ενέχει τον κίνδυνο, αφενός, να καθυστερήσει ή να ανατρέψει την καταρχήν συμφωνία εξυγίανσης που έχει ανακοινώσει ήδη η FF, ενώ στο μεταξύ η όποια διοίκηση της εταιρείας να μπορεί να διαχειριστεί κατά το δοκούν το asset που θα εισπράξει από τις μετοχές Dufry. 

Το οικονομικό διακύβευμα αφορά σε 804.728 μετοχές Dufry, οι οποίες αποτελούν «προίκα» της FF, στο πλαίσιο πώλησης των ΚΑΕ το 2013, οι οποίες παρέμεναν δεσμευμένες επί 5ετία και επρόκειτο να απελευθερωθούν, εφόσον η ΚΑΕ επιτύγχανε συγκεκριμένους στόχους κερδών EBITDA.  

Με βάση το κλείσιμο της Τετάρτης, η αποτίμηση του πακέτου μετοχών Dufry  υπολογίζεται στα 66,4 εκατ. ευρώ (88,46 ελβετικά φράγκα ανά μετοχή) και με την τρέχουσα ισοτιμία ευρώ - φράγκου). Ακόμη και αν υπολογιστεί η πιθανότητα μείωσης του αριθμού των μετοχών που θα απελευθερωθούν από τη διαδικασία διαπραγμάτευσης μεταξύ Dufry - FF (το κατώτατο όριο εκτιμάται σε 520.000 μετοχές), εξακολουθεί να αποτελεί ένα σημαντικό και άμεσα ρευστοποιήσιμο asset.

Μετά τη δημοσίευση οικονομικών καταστάσεων χρήσης 2019 από τον ελβετικό όμιλο Dufry και τη θυγατρική της Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών (αναμένονται τον Απρίλιο)  είναι πιθανό να αποδεσμευθεί σημαντικό μέρος ή και το σύνολο των μετοχών Dufry, που ανήκουν στη Folli Follie. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr ήδη έχει επιχειρηθεί by pass της διαδικασίας διαιτησίας για την απελευθέρωση των δεσμευμένων μετοχών (με αποδοχή εκ μέρους της Dufry), προκειμένου η όποια αξία προκύψει να εξυπηρετήσει το σχέδιο εξυγίανσης και τη συμφωνία με τους ομολογιούχους. 

Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει δέσμευση των ακινήτων της εταιρείας αλλά και της προσωπικής περιουσίας μελών της οικογένειας Κουτσολιούτσου και μελών της διοίκησής της που ελέγχονται για σοβαρά κακουργήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, ήδη μερίδα των ομολογιούχων της FF προσεγγίζει τη μειοψηφία εκείνων που έχουν καταθέσει αίτηση λήψης προληπτικών μέτρων για την απαγόρευση διάθεσης κάθε περιουσιακού στοιχείου της FF (και η οποία έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί στις 22 Απριλίου 2020). 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v