Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δύο προσφορές για τις τιτλοποιήσεις της ΔΕΗ

Στις 23 Μαρτίου στο Λονδίνο παρουσιάζεται το business plan. Τέλη Μαρτίου μεταβιβάζει σε funds τα δύο πακέτα ληξιπρόθεσμων οφειλών 1,5 δισ. ευρώ. Προσδοκίες για έσοδα 300-500 εκατ. ευρώ.

Δύο προσφορές για τις τιτλοποιήσεις της ΔΕΗ

Τους ξένους επενδυτές επιδιώκει να προσεγγίσει και να δελεάσει για την τοποθέτηση των κεφαλαίων τους στη ΔΕΗ η διοίκηση της επιχείρησης.

Πιο συγκεκριμένα και όπως αναφέρουν πληροφορίες, προγραμματίζεται για τις 23 Μαρτίου η επενδυτική ημερίδα Investor Day στο Λονδίνο, όπου θα παρουσιαστεί αναλυτικά το ολοκληρωμένο business plan της McKinsey για τον όμιλο της ΔΕH, καθώς και εκείνα του ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕH Ανανεώσιμες.

Πέραν αυτού, προς το τέλος του Μαρτίου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η εταιρεία θα προχωρήσει στην τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 1,5 δισ. ευρώ, αποσκοπώντας στην άντληση εσόδων της τάξης των 300 με 500 εκατ. ευρώ που θα αξιοποιηθούν για την κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών.

Σε ό,τι αφορά την ενημέρωση των επενδυτών στο Λονδίνο, η επιχείρηση, αν και αρχικώς προγραμμάτιζε την εκδήλωση στην Αθήνα, επέλεξε τη βρετανική πρωτεύουσα επιδιώκοντας να συμβολίσει με τον τρόπο αυτό τη στροφή της προς τις διεθνείς αγορές.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Στάσσης αναμένεται να δώσει έμφαση τόσο στην απόφαση της επιχείρησης για το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων έως το 2023, πλην της Πτολεμαΐδας V, που θα κρατήσει έως το 2028, αλλά και στη διείσδυση στις ΑΠΕ στοχεύοντας στην αύξηση του μεριδίου της.

Η διοίκηση επίσης θα προσπαθήσει να προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον για τον ΔΕΔΔΗΕ, με την απόφαση για την ιδιωτικοποίηση του 49% προς τον Σεπτέμβριο. Για τον σκοπό αυτό, η διοίκηση του Διαχειριστή θα έχει παραλάβει μέχρι τα μέσα Μαρτίου και το business plan που εκπονεί η McKinsey & Company.

Εξάλλου, η δημόσια εταιρεία αναμένεται προς το τέλος του Μαρτίου να έχει αποφασίσει και ανάμεσα σε δύο προσφορές που φέρεται να έχει λάβει για την τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, η εταιρεία είναι έτοιμη να προχωρήσει στη μεταβίβαση των δύο πακέτων απλήρωτων λογαριασμών συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ σε funds. Το ένα πακέτο είναι με ληξιπρόθεσμες οφειλές 60 ημερών και το άλλο, άνω των 90 ημερών.

Η συναλλαγή θα γίνει μέσω εταιρειών ειδικού σκοπού και η ΔEH προσδοκά να αντλήσει έσοδα της τάξης των 300 με 500 εκατ. ευρώ. Η διάρκεια των χρηματοδοτήσεων θα είναι 36 μήνες και προφανώς, όπως αναφέρουν πληροφορίες, η εταιρεία βρίσκεται στην τελική ευθεία για να συμφωνήσει το ύψος του κουπονιού και άλλων όρων της συναλλαγής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v