Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τριπλέτα μετασχηματισμού για τα ΕΛΠΕ

Ποια είναι η στρατηγική του ομίλου για τη διείσδυση στις ΑΠΕ, την αξιοποίηση των μετοχών της ΔΕΠΑ, την ψηφιοποίηση και τις επενδύσεις στις συμβατικές δραστηριότητες. Τι ειπώθηκε στην conference call.

Τριπλέτα μετασχηματισμού για τα ΕΛΠΕ

Τρία πακέτα μεταρρυθμίσεων και μετασχηματισμού των Ελληνικών Πετρελαίων έχει δρομολογήσει η διοίκηση της εταιρίας θέλοντας να την οδηγήσει στη νέα εποχή του Green Deal.

Ο διευθύνων σύμβουλος του πετρελαϊκού ομίλου Ανδρέας Σιάμισιης, στη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές κι επενδυτές με αφορμή την ανακοίνωση των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων, έθεσε ως στόχους το «ψαλίδισμα» στην επόμενη δεκαετία κατά 50% του περιβαλλοντικού της αποτελέσματος αλλά και την κερδοφορία, με προφανή τα οφέλη για τους μετόχους.

Έτσι, απαρίθμησε τρεις δέσμες μέτρων. Η πρώτη αφορά στη βελτίωση της βασικής επιχειρηματικής δραστηριότητας, που είναι η διύλιση, μέσα από την ψηφιοποίηση λειτουργιών, καθώς και τη διαμόρφωση των συνθηκών για υψηλή ενεργειακή απόδοση.

Η δεύτερη δέσμη μέτρων αφορά σε επιμέρους επενδύσεις συμβατικών σε συμβατικές της δραστηριότητες, όπως τα πετροχημικά, αλλά και τα διυλιστήρια με στόχο την αύξηση των πωλήσεων των προϊόντων της. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η παραγωγή των ναυτιλιακών καυσίμων με χαμηλότερο θείο, τα οποία αποτελούν μάλιστα και το 4% του συνόλου των προϊόντων που παράγουν τα ΕΛ.ΠΕ.

Η τρίτη δέσμη έχει να κάνει με την επέκταση των ΕΛ.ΠΕ. σε νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες, όπως οι ΑΠΕ, αλλά και το φυσικό αέριο, μέσα από τη διεκδίκηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Ως προς τις ΑΠΕ τόσο ο κ. Σιάμισιης όσο και ο γενικός διευθυντής Ανάπτυξης των ΕΛ.ΠΕ Γιώργος Αλεξόπουλος έκαναν εκτενή αναφορά στο πρόσφατο deal για την εξαγορά του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου 204 MW στην Κοζάνη. Η εταιρία έχει θέσει δύο στόχους για διείσδυση στις ΑΠΕ. Ο πρώτος είναι η ανάπτυξη χαρτοφυλακίου ΑΠΕ 300 MW και ο δεύτερος 500 MW. Στην πρώτη φάση θα προστεθούν 30 εκατ. ευρώ στα EBITDA. Για την επίτευξη των δύο στόχων τα ΕΛ.ΠΕ θα πορευτούν και με οργανική ανάπτυξη, αλλά και με εξαγορές. Μάλιστα η εταιρεία έχει ένα χαρτοφυλάκιο έργων 1.000 MW. Σήμερα διαθέτει σε λειτουργία ΑΠΕ συνολικής ισχύος 24 MW.

Τέλος τα στελέχη του ομίλου μίλησαν και για τις ευκαιρίες που ανοίγονται μέσα από την αξιοποίηση των μετοχών τους στις δύο ΔΕΠΑ. Μίλησαν εμφατικά για την εμφάνιση εννέα επενδυτικών σχημάτων στη ΔΕΠΑ Υποδομών, όπου πουλάνε το 35%, αλλά και για τις προσδοκίες που έχουν για τη διεκδίκηση του 100% της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος είναι την ερχόμενη Παρασκευή 6 Μαρτίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v