Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καθυστέρηση στη μεταβίβαση των μετοχών της Ναυπηγεία Ελευσίνας

Δεν ελήφθη απόφαση στη χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση για τη μεταβίβαση των μετοχών στην ONEX. Προβληματισμός για τις καθυστερήσεις στους επενδυτές και τους εργαζόμενους. Ζωηρό το ενδιαφέρον των Αμερικανών.

Καθυστέρηση στη μεταβίβαση των μετοχών της Ναυπηγεία Ελευσίνας

Την ερχόμενη Πέμπτη 19 Μαρτίου, αναμένεται (σ.σ. λογικά) να πραγματοποιηθεί το επόμενο βήμα για τη διάσωση των ναυπηγείων Ελευσίνας, καθώς χθες, κατά τη διάρκεια της Εκτακτης Γενικής Συνέλευσης της μητρικής Νεώριον ΑΕ, αποφασίστηκε μεν η εξυγίανσης της εταιρείας με την διαδικασία του άρθρου 106 παρ. β ή παρ. β, δ του Πτωχευτικού Κώδικα, εντούτοις δεν ελήφθη απόφαση σχετικά με την μεταβίβαση των μετοχών στην ONEX του Πάνου Ξενοκώστα, αν και το θέμα βρισκόταν στη ατζέντα της συνέλευσης.

Κατόπιν αυτού, η Νεώριον ΑΕ με ανακοίνωσή της γνωστοποίησε ότι στις 19 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί νέα συνέλευση προκειμένου, όπως αναφέρει «να προσκομιστούν τότε στοιχεία σχετικά με την συγκεκριμένη πρόταση του επενδυτή, της εταιρείας ONEXS.A., καθώς και τη διαδικασία εξυγίανσης».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εξέλιξη αυτή προκάλεσε τη δυσφορία της ONEX, αλλά και των εργαζομένων του ναυπηγείου, εκπρόσωποι των οποίων μετά τη λήξη της συνέλευσης επισκέφτηκαν τα γραφεία της διοίκησης ζητώντας να επισπευτεί η διαδικασία μεταβίβασης των μετοχών και εξυγίανσης της εταιρείας.

Μάλιστα αναφέρθηκε ότι το σχέδιο εξυγίανσης που έχει καταρτίσει η ONEX, είναι γνωστό με κάθε λεπτομέρεια στους μετόχους των ναυπηγείων Ελευσίνας. Πάντως δεν είναι απίθανο να μην ληφθεί απόφαση μεταβίβασης των μετοχών και στην επόμενη γενική συνέλευση.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μεταβίβαση των μετοχών στην ONEX, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση της ενδιάμεσης λειτουργίας των ναυπηγείων Ελευσίνας, δηλαδή έως ότου κατατεθεί και εγκριθεί από το πρωτοδικείο η αίτησης εξυγίανσης.

Πιο ψύχραιμα αντιμετώπισαν την «εβδομαδιαία παράταση» στην υπόθεση της Ελευσίνας στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων με ανώτατα στελέχη του να επισημαίνουν ότι κατά πάσα πιθανότητα ο στόχος του βασικού μετόχου Νίκου Ταβουλάρη, είναι «να κερδίσει κάτι στις καθυστερήσεις».

Συνεργασία με τη DFC

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, η ONEX έχει καταθέσει άρτιο επιχειρηματικό σχέδιο αλλά και τα απαραίτητα proof of funds για την εξυγίανση των ναυπηγείων Ελευσίνας. Πέραν αυτών, ένα ακόμα μεγάλο «συν» που έχει στα χέρια της, είναι η επιστολή πρόθεση συνεργασίας από την DFC, τον επενδυτικό βραχίονα του αμερικανικού στρατού, γεγονός που καταδεικνύει το έμπρακτο ενδιαφέρον των Αμερικανών να επενδύσουν στο ναυπηγικό τομέα της Ελλάδας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v