Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καραβίας: Τα σενάρια και οι επιπτώσεις από τον κορωνοϊό

Πώς βλέπει τα νέα δεδομένα για την οικονομία η Eurobank. Οι συζητήσεις με την κυβέρνηση για μέτρα και η εικόνα αναφορικά με το project Cairo-FPS. Νέα τιτλοποίηση 1,5 δισ. ευρώ το 2021.

Καραβίας: Τα σενάρια και οι επιπτώσεις από τον κορωνοϊό

Οι συνέπειες του κορωνοϊού στην ελληνική οικονομία μονοπώλησαν την ενημέρωση των αναλυτών που έκανε η διοίκηση της Eurobank στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της οικονομικής χρήσης του 2019.

«Η κυβέρνηση και οι τράπεζες βρίσκονται σε στενή συνεργασία για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού στις τράπεζες και τις επιχειρήσεις», ανάφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας.

«Συζητήσαμε με τον υπουργό Οικονομικών πως θα γίνει η διαχείριση του θέματος. Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αποφασίσει μέτρα που σχετίζονται με τα δάνεια. Εκτιμώ ότι περιμένει τις αποφάσεις του Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας, όπου αναμένονται πρωτοβουλίες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και μετά θα προχωρήσει την πολιτική της», απάντησε στην ερώτηση αν η κυβέρνηση ετοιμάζει μέτρα στήριξης κυρίως στο μέτωπο της χρηματοδότησης και των δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

«Με βάση τα σημερινά στοιχεία δεν υπάρχει ένδειξη αθέτησης πληρωμών από τους δανειολήπτες και σημάδια αλλαγής στην συμπεριφορά τους. Είναι όμως νωρίς και όλα θα εξαρτηθούν από την διάρκεια της κρίσης»

Είναι νωρίς ακόμη

Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στην ελληνική αγορά ο κ. Καραβίας τόνισε: «Δεν είναι εύκολο να γίνουν τώρα εκτιμήσεις και προβλέψεις. Κρίσιμο μέγεθος για το βάθος των επιπτώσεων αποτελεί η διάρκεια αυτής της πανδημίας. Προς το παρόν μετράμε την κατάσταση μέρα με την ημέρα. Με το βασικό σενάριο ότι η διάρκεια θα είναι μέχρι τον Ιούνιο οι επιπτώσεις στον Τουρισμό και στο Travel θα είναι διαχειρίσιμες. Κι αυτό διότι το 75% του ελληνικού τουρισμού εξελίσσεται από τον Ιούνιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Στο ακραίο σενάριο που η κρίση του κορωνοϊού διαρκέσει για το σύνολο του 2020 τότε μιλάμε για μια τελείως διαφορετική κατάσταση».

Εξειδικεύοντας την έκθεση της Eurobank στους ευαίσθητους στον κορωνοϊό τομείς εξήγησε:

- Τουρισμός: Η τράπεζα έχει χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων προς τον τουρισμό ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Τα πρώτα στοιχεία από την ξενοδοχειακή αγορά δείχνουν ότι πλήγμα έχουν δεχθεί τα city hotels σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. «Οι επιπτώσεις δεν έχουν περάσει στα resort αλλά δεν αποκλείεται αν διαρκέσει», ανέφερε.

- Ναυτιλία: Το χαρτοφυλάκιο της τράπεζας στον κλάδο της ναυτιλίας μετρά 2 δισ. ευρώ δάνεια. «Πρόκειται για έναν σημαντικό κλάδο της ελληνικής οικονομίας, ο οποίος είναι ευαίσθητος στις κρίσεις που ξεσπούν σε διεθνές επίπεδο, κυρίως λόγω της εμπορικής σύνδεσης του με την Κίνα. Ωστόσο, βλέπουμε κάποια σημάδια βελτίωσης», τόνισε και πρόσθεσε: «Συζητάμε με τους πελάτες μας σε καθημερινή βάση και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα αίτημα από πελάτη για αναδιάρθρωση του δανεισμού του».

Κανένα πρόβλημα με το Cairo

Σύμφωνα με τον κ. Καραβία η συναλλαγή του Cairo και η συνεργασία με την doValue προχωράει κανονικά χωρίς καμία επίπτωση ή διαταραχή λόγω του κορωνοϊού. Η Eurobank πήρε το rating για τα δύο SPVs και τις σχετικές εγκρίσεις από τον SSM και αναμένει τις επόμενες εβδομάδες την έγκριση για την FPS.

«Το χρονοδιάγραμμα τηρείται κανονικά. Οι διοικήσεις FPS και doValue συνεργάζονται στενά με στόχο την αύξηση των εργασιών», ανέφερε. Τέλος, στην ερώτηση αναλυτή αν η τιτλοποίηση του Cairo άνοιγε σήμερα για τους επενδυτές και δεν είχαν πέσει οι υπογραφές το deal θα γινόταν με τις ίδιες τιμές ο κ. Καραβίας ανέφερε ότι η ερώτηση είναι υποθετική καθώς το περιβάλλον είναι διαφορετικό ωστόσο «στον τομέας των servicers, οι business κινούνται ανοδικά και όχι πτωτικά».

Να σημειωθεί, τέλος, ότι έγινε γνωστό πως η Eurobank θα κάνει το 2021 μια νέα τιτλοποίηση 1,5 δισ. ευρώ, 70% με δάνεια από το retail και 30% από το corporate και θα κάνει χρήση – και γι’ αυτήν την τιτλοποίηση – των εγγυήσεων του σχεδίου Ηρακλής.

Σε ό,τι αφορά το cost of risk ο κ. Καραβίας τόνισε ότι κινείται σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που δίνει χώρο για να απορροφηθούν τυχόν επιπτώσεις από την κρίση του κορωνοϊού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v