Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank Equities: Κορυφαία αμυντική επενδυτική επιλογή η ΤΕΝΕΡΓ

Γιατί η χρηματιστηριακή της Eurobank κατατάσσει την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στις κορυφαίες επιλογές των μετοχών. Η επενδυτική ασφάλεια των ΑΠΕ. Τα δύο στοιχήματα της εισηγμένης μετά τις νέες επενδύσεις 550 εκατ. ευρώ.

Eurobank Equities: Κορυφαία αμυντική επενδυτική επιλογή η ΤΕΝΕΡΓ

Σε μία εξαιρετικά δύσκολη και κρίσιμη περίοδο για τη διεθνή και την ελληνική οικονομία, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή όχι μόνο δεν «παγώνει» την επενδυτική της δραστηριότητα αλλά την ενδυναμώνει κιόλας.

Η ανακοίνωση της διοίκησης της εισηγμένης για την εξαγορά της θυγατρικής της «RF Energy», «RF Ομαλιές», και για την ακρίβεια του χαρτοφυλακίου της των 270 MW σε αιολικά πάρκα επιβεβαιώνει την αναπτυξιακή της «ορμή», όπως περιγράφουν χαρακτηριστικά παράγοντες της αγοράς.

Μάλιστα η Eurobank Equities συμπεριέλαβε την εισηγμένη στις «κορυφαίες αμυντικές επενδυτικές επιλογές», μια και ο τομέας της ανάπτυξής της, στις ΑΠΕ και την πράσινη ενέργεια, προσφέρει ασφάλεια στους μετόχους. Όπως εξηγεί η χρηματιστηριακή αιτιολογώντας τον προαναφερόμενο τίτλο, «η εισηγμένη έχει αμυντικό χαρακτήρα καθώς οι εταιρείες ΑΠΕ έχουν προτεραιότητα στο δίκτυο, ενώ το καθεστώς ενίσχυσης των έργων εξασφαλίζει σταθερά τιμολόγια και σταθερή ταμειακή ροή, ανεξάρτητα από τη δυναμική της ζήτησης της ηλεκτρικής ενέργειας».

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είναι η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία στις ΑΠΕ και ήταν η πρώτη που από χρόνια επένδυσε στον τομέα αυτό και «τώρα έρχεται η ώρα της δικαίωσης των επιλογών της», όπως συχνά πυκνά επισημαίνει και ο πρόεδρός της Γιώργος Περιστέρης.

Με δεδομένη λοιπό τη στροφή της ευρωπαϊκής πολιτικής αλλά και της ελληνικής οικονομίας στην «πράσινη» ανάπτυξη, το κλίμα είναι ευνοϊκό για την εισηγμένη, όπως παρατηρούν στελέχη της αγοράς.

Έτσι, προχωρά σε νέες επενδύσεις άνω των 550 εκατ. ευρώ, με την κατασκευή στη Νοτιοανατολική Εύβοια αιολικών πάρκων ισχύος 180 MW από τα συνολικά αδειοδοτημένα ή προς αδειοδότηση έργα 270 MW που απέκτησε από την εταιρεία συμφερόντων Φειδάκη - Ρέστη.

Πέραν αυτών τρέχει και νέα αιολικά συνολικής ισχύος 220 MW, τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται στη Στερεά Ελλάδα.

Μέρος των δαπανών για τα παραπάνω αιολικά αναμένεται, όπως αναφέρουν πηγές, να καλυφθούν από το ομολογιακό δάνειο των 150 εκατ. ευρώ που εξέδωσε με επιτυχία η εταιρεία το περασμένο φθινόπωρο.

Το σύνολο των επενδύσεων αυτών ανεβάζει το ύψος του αναπτυξιακού πλάνου της εταιρείας στο 1,5 δισ. ευρώ.

Δύο είναι πλέον τα μεγάλα στοιχήματα της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή:

1. Το πρώτο έχει να κάνει με τη θέσπιση του πλαισίου τιμολόγησης και λειτουργίας της αποθήκευσης ενέργειας.

Η εισηγμένη έχει τέτοια ώριμα έργα ύψους 800 εκατ. ευρώ, όπως ο υβριδικός σταθμός στο Αμάρι της Κρήτης και εκείνο της αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία. Η αποθήκευση ενέργειας είναι το πλέον χρήσιμο εργαλείο που θα ασφαλίσει τη λειτουργία των ΑΠΕ, αφού αυτές θα μπορούν να παράγουν ρεύμα και σε ώρες της ημέρας χωρίς ηλιοφάνεια και αέρα.

2. Το δεύτερο μεγάλο στοίχημα είναι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή να πιάσει στις ΑΠΕ τις 2.000 MW σε εγκατεστημένη ισχύ. Με τις νέες ανακοινωθείσες επενδύσεις βρίσκεται πολύ κοντά.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη ο όμιλος λειτουργεί, κατασκευάζει ή έχει πλήρως αδειοδοτήσει 1.512 MW εγκαταστάσεων ΑΠΕ στην Ευρώπη και την Αμερική. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του ομίλου ανέρχεται σε 1.390 MW. Συγκεκριμένα, έχει εγκαταστήσει 607 MW στην Ελλάδα, 651 MW στις ΗΠΑ και 132 MW στην Ν.Α. Ευρώπη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v