Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπήτρος: Η «επόμενη μέρα» μετά το deal με τη ΣΙΔΜΑ

Πώς επηρεάζεται ο εισηγμένος Όμιλος από τη συμφωνία της θυγατρικής του Μπήτρος Μεταλλουργική με τη ΣΙΔΜΑ. Ανοιχτό το πεδίο για ευρύτερο ανασχεδιασμό ή και επέκταση δραστηριοτήτων. «Διαχειρίσιμες» οι εναπομείνασες δανειακές υποχρεώσεις.

Μπήτρος: Η «επόμενη μέρα» μετά το deal με τη ΣΙΔΜΑ

Νέα εποχή ξεκινά για την εισηγμένη εταιρεία Μπήτρος Συμμετοχών, μετά τη δρομολογούμενη συμφωνία της με τη ΣΙΔΜΑ.

Με βάση την προαναφερθείσα συμφωνία (βλέπε προηγούμενο δημοσίευμα του Euro2day.gr) η Μπήτρος Συμμετοχών θα εισφέρει στη ΣΙΔMΑ στοιχεία του ενεργητικού και του παθητικού της θυγατρικής της Μπήτρος Μεταλλουργική (δραστηριοποιείται στην εμπορία ειδών σιδήρου) και έναντι αυτού θα αποκτήσει μετοχές της ΣΙΔMΑ, οι οποίες θα προκύψουν από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τελευταίας. Για την υλοποίηση του συγκεκριμένου deal δεν απαιτείται η σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης της Μπήτρος Συμμετοχών, καθώς το deal με τη ΣΙΔMΑ δεν αφορά την ίδια αλλά θυγατρική της εταιρεία.

Πέρα όμως από τη συμμετοχή της στη ΣΙΔMΑ, η Μπήτρος Συμμετοχών θα εξακολουθήσει να κατέχει μεταξύ άλλων την Μπήτρος Σκυροδέματος (με ετήσιο κύκλο εργασιών γύρω στα 7 εκατ. ευρώ), την Μπήτρος Κατασκευαστική (κατέχει ακίνητα προς πώληση), αλλά και παρουσία στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 4 MW και συμμετοχή κατά 50% σε πάρκα 2,8 MW). Η Μπήτρος Συμμετοχών επίσης θα διαθέτει και σημαντική ακίνητη περιουσία, η οποία αποτιμάται σε λίγες δεκάδες εκατ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν και καθόλου ευκαταφρόνητες τραπεζικές και λοιπές υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις κύκλων της αγοράς, μετά την ολοκλήρωση του deal με τη ΣΙΔMΑ, η Μπήτρος Συμμετοχών θα βρεθεί με πολύ μικρότερη μεν οικονομική δραστηριότητα, αλλά με θετικά ίδια κεφάλαια και με έναν δανεισμό ο οποίος θα είναι λίγο-πολύ «διαχειρίσιμος». Σε μια τέτοια περίπτωση, θα ανοίξει πιθανότατα ο δρόμος και για μια μελλοντική επαναφορά της μετοχής σε καθεστώς «κανονικής διαπραγμάτευσης», καθώς σήμερα ο τίτλος βρίσκεται «υπό επιτήρηση».

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, θα ξεκινήσει μια νέα φάση για τον εισηγμένο Όμιλο, ο οποίος είχε επηρεαστεί δραστικά από την κατακόρυφη πτώση της ζήτησης στον κλάδο της εμπορίας σιδήρου, της οικοδομικής δραστηριότητας και των επενδύσεων γενικότερα κατά την πολυετή διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Έτσι, η διοίκηση της Μπήτρος Συμμετοχών -καλούμενη να διαχειριστεί σαφώς μικρότερες υποχρεώσεις σε σχέση με τις τρέχουσες- θα κληθεί να σκεφτεί το πώς θα σχεδιάσει την «επόμενη μέρα», ενδεχομένως και μέσα από διαδικασίες αναδιάρθρωσης και επέκτασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v