Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκλεισε η συμφωνία τραπεζών-BC Partners για τη Forthnet

Επεσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπογραφές για το ντιλ που πέρασε από 40 κύματα. Η είσοδος ενός ισχυρού ομίλου όπως η BC Partners στον χώρο των τηλεπικοινωνιών δημιουργεί νέα δεδομένα για τον κλάδο.

Εκλεισε η συμφωνία τραπεζών-BC Partners για τη Forthnet

Έπειτα από σχεδόν τέσσερα χρόνια, έκλεισε, σύμφωνα με πληροφορίες, το σίριαλ με την πώληση της Forthnet, με τα τραπεζικά δάνεια της εταιρείας τηλεπικοινωνιών να μεταβιβάζονται στη σερβική United Group, που ανήκει στη βρετανική BC Partners, έναντι περίπου 45 εκατ. ευρώ.

Η συμφωνία, όπως έγραψε το Euro2day.gr, περιλαμβάνει και προβλέψεις για την τύχη του περίπου 36% του μετοχικού κεφαλαίου της Forthnet που βρίσκεται σήμερα στον έλεγχο των τεσσάρων πιστωτριών τραπεζών. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, η δομή της συμφωνίας είναι τέτοια ώστε προς το παρόν να μην απαιτείται η υποβολή δημόσιας πρότασης από πλευράς του στρατηγικού επενδυτή.

Η είσοδος ενός ισχυρού ομίλου, όπως η BC Partners, στη Forthnet έρχεται σε μια περίοδο που πυκνώνουν οι φωνές για την ανάγκη εντός τέταρτου ισχυρού «παίκτη» στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών. Πρόσφατη είναι η διαμάχη για το κόστος των data στην κινητή τηλεφωνία, με αφορμή μελέτη που έγινε για λογαριασμό της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Η Forthnet, παρά τις πολυετείς καθυστερήσεις στην εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή, διατηρεί ικανό πελατολόγιο στις ευρυζωνικές συνδέσεις ενώ παραμένει ο δεύτερος μεγαλύτερος «παίκτης» στην εγχώρια αγορά συνδρομητικής τηλεόρασης μέσω της Nova. Παράλληλα έχει εξασφαλίσει άδεια για είσοδο στην κινητή τηλεφωνία ως «εικονικός πάροχος» (MVNO), με βάση συμφωνία με τη Vodafone Ελλάδος.

Η διαδικασία για την πώληση των δανείων της εταιρείας πέρασε από χίλια μύρια κύματα, με πλήθος επενδυτών να παρελαύνουν επισήμως ή ανεπισήμως από τα γραφεία των τραπεζών και της Nomura, που είχε αναλάβει ρόλο συμβούλου. Υπενθυμίζεται πως η τελευταία είχε φτάσει σε στάδιο αποκλειστικών διαπραγματεύσεων τόσο με τον όμιλο ΑΝΤ1 (το περασμένο καλοκαίρι) όσο και με τον όμιλο Βαγγέλη Μαρινάκη (μέχρι τα μέσα Μαρτίου του τρέχοντος έτους). Τελικά, στον τελευταίο γύρο του διαγωνισμού εμφανίστηκε τόσο η επενδυτική εταιρεία Duet όσο και η BC Partners (μέσω της United Group), η οποία και επικράτησε.

Ο εκ των επικεφαλής της BC Partners Νίκος Σταθόπουλος, γνώστης της ελληνικής αγοράς και του τηλεπικοινωνιακού κλάδου, προσπαθεί τα τελευταία χρόνια με «όχημα» τη United Group να δημιουργήσει έναν ισχυρό τηλεπικοινωνιακό όμιλο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Αφού η BC Partners εξαγόρασε τη United Group από την KKR, προχώρησε σε σειρά εξαγορών στην περιοχή, μεταξύ των οποίων η κροατική εταιρεία Tele2, η βουλγαρική Vivacom, ενώ είχε συζητήσει και με τον ΟΤΕ για την εξαγορά των θυγατρικών του στη Ρουμανία. Ο κ. Σταθόπουλος είχε ασχοληθεί και στο παρελθόν με την εξαγορά της Wind Hellas, όταν ήταν στέλεχος της Apax Partners. Πριν από λίγους μήνες, η BC Partners συμμετείχε στη διαδικασία πώλησης της Wind Hellas από τους δύο βασικούς της μετόχους, που τελικά δεν καρποφόρησε.

Για την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τη Forthnet θα χρειαστούν ρυθμιστικές και άλλες εγκρίσεις, διαδικασία που θα απαιτήσει από τρεις έως έξι μήνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v