Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καραβίας: Θα στηρίξουμε με ρευστότητα τους πελάτες μας

Αρχές Σεπτεμβρίου στους μετόχους της τράπεζας οι mezzanine και junior τίτλοι. Τι είπε ο CEO της Eurobank για την κουλτούρα πληρωμών, τα νέα NPEs της κρίσης, τη ζήτηση για δάνεια και το πρόγραμμα-γέφυρα 9μηνης διάρκειας για την πρώτη κατοικία.

Καραβίας: Θα στηρίξουμε με ρευστότητα τους πελάτες μας

Η οικονομική δραστηριότητα φαίνεται πως αρχίζει να μπαίνει εκ νέου σε ρυθμούς κανονικότητας και αυτό, σε συνδυασμό «με την δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που καταφέρνουμε με την ολοκλήρωση της συναλλαγής του Cairo και της FPS μας κάνει πιο δυνατούς για να αντιμετωπίσουμε τις όποιες παρενέργειες που προκαλεί η κρίση», ανάφερε στην ενημέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας.

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής του Cairo και της FPS θα γίνει εντός του πρώτου 15νθημέρου του Ιουνίου και την προσεχή Δευτέρα θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας για την τελική έγκριση. Οι τίτλοι mezzanine και Junior θα διανεμηθούν στους μετόχους στις αρχές Σεπτεμβρίου και ήδη η Eurobank έχει πάρει τις σχετικές εγκρίσεις από τις εποπτικές αρχές (SSM, ΤτΕ).

2 δισ. ευρώ επιπλέον δάνεια

Η ζήτηση για ρευστότητα είναι υψηλή και αναμένεται, σύμφωνα με τη διοίκηση της τράπεζας, να διατηρηθεί σε υψηλούς ρυθμούς καθ` όλη τη διάρκεια του 2020 και η Eurobank «θα στηρίξει τους πελάτες της», όπως τόνισε ο κ. Καραβίας, προσθέτοντας ότι η τράπεζα θα αυξήσει τα υπόλοιπα χορηγήσεων πελατών εντός του 2020 κατά 2 δισ. ευρώ. 

Ισχυρή ζήτηση εκτίμησαν ότι θα υπάρξει για το Ταμείο Εγγυοδοσίας, η ρευστότητα του οποίου θα αρχίσει να δίνεται στις επιχειρήσεις τις επόμενες εβδομάδες. «Το γεγονός ότι η κρατική εγγύηση στα δάνεια που θα δοθούν μέσω αυτού του εργαλείου φθάνει το 80%, μηδενίζει το ρίσκο. Και αυτό το προνόμιο θα το περάσουμε στην πελατεία μας μέσω της μείωσης των spreads», ανέφεραν. Η τράπεζα έχει αντλήσει -με βάση τα στοιχεία της 20ης Μαίου 2020- από τα προγράμματα χρηματοδότησης της ΕΚΤ ρευστότητα 7,3 δισ. ευρώ.

Νέα NPE`s

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο δημιουργίας νέας γενιάς μη εξυπηρετούμενων δανείων, υπογράμμισε ότι είναι νωρίς ακόμη να εξάγουμε συμπεράσματα και ξεκάθαρη εικόνα θα υπάρξει το τέταρτο τρίμηνο του 2020, αρχές του 2021. Όσο για το δεύτερο τρίμηνο του 2020, επεσήμανε πως «από τα στοιχεία που βλέπουμε έως τώρα η καμπύλη είναι flat», γεγονός που επηρεάζεται βεβαίως και από την αναστολή δόσεων που εφαρμόζει η τράπεζα.

Πρόγραμμα-γέφυρα

Υποστηρικτικά στο ζητούμενο της μη δημιουργίας νέων κόκκινων δανείων θα δράσει σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Eurobank το νέο πρόγραμμα-γέφυρα προστασίας της πρώτης κατοικίας που σχεδιάζει η κυβέρνηση και για πρώτη φορά θα επιβραβευθούν μέσα από αυτό και οι συνεπείς δανειολήπτες. «Περιμένουμε το πρόγραμμα-γέφυρα τις επόμενες εβδομάδες, το οποίο θα υποστηρίξει σημαντικά τους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων», τόνισε.

Κουλτούρα πληρωμών

Οι αναλυτές στις ερωτήσεις τους στάθηκαν ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η χρήση του μέτρου της αναστολής των δόσεων που πρόσφερε στους retail και corporate πελάτες της η Eurobank δεν ήταν οριζόντια και καθολική. «Αρχικά περιμέναμε και εμείς μεγαλύτερη συμμετοχή. Η διαδικασία συνεχίζεται. Μια ερμηνεία της συμπεριφοράς αυτής από την πλευρά των πελατών είναι πως όσοι άντεξαν τα τελευταία χρόνια της κρίσης και κατάφεραν να είναι ενήμεροι διατηρούν ισχυρή την κουλτούρα πληρωμών», τόνισε ο κ. Καραβίας.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v